Az anyám nem akar dolgozni. Mit tegyek?
Sziasztok! 21 éves lány vagyok, végzős egyetemista. Az édesanyám 53 éves, alap foglalkozása teniszedző, valamint emelett van még egy szociális ápoló és gondozó végzettsége is. A teniszedzőséget évtizedekig csinálta, de a hosszú évek alatt egyre kevesebb tanítványa lett, míg végül egy sem. A szociális ápoló és gondozó szakmát egy két éves képzésen szerezte, abból az indíttatásból hogy ő több mint 10 éve gondoz egy bácsit aki a rokona, és gondolta jól fog jönni a tudás ha a bácsi leesik a lábáról. Májusban végzett ezen a képzésen, akkor már szinte semmi bevételünk nem volt, mivel nem oktatott teniszt, ezért mondtam neki hogy helyezkedjen el ebben az újonnan szerzett szakmában. Dolgozott is egy támogatott lakhatásban 12 órában, két műszakban, de nagyjából fél év ott töltött idő után eljött hogy ő ezt nem bírja. Október 1.-től munkanélküli, a bácsi akit gondoz pedig október 31.-től itt él velünk, egy másfél szobás lakásban. Ő van a fél szobában, én az anyámmal a nagy szobában alszok. A bácsi nyugdíjából élünk, ami Kettőszázezer Ft. Én 60 ezer Ft gyerektartást kapok az apámtól havi szinten (anyámmal 10 éve váltak el) de már azt sem sokáig. Azt mondta ha végzek az egyetemen, nem támogat tovább. Pedig megyek még tovább tanulni (mesterképzésre). Emellett még az egyetem miatt részesülök különféle ösztöndíjakban, amik együttvéve nagyjából 40 ezer Ft-ot tesznek ki havonta. Tehát durván 300 ezer Ft-ból élünk havi szinten. Ebből 120 ezer Ft hitel törlesztő le is jön, mert ezt a lakást ahol élünk hitelre vettük (személyi kölcsön, nem lakáshitel mert arra sajnos nem voltunk jogosultak) tavaly augusztus 31.-én. Nekem is van hiteltartozásom, diákhitel, amit 8 ezer Forintjával törlesztek havonta. Marad kevesebb 180. Hála Istennek nem sok a rezsije ennek a lakásnak, nagyjából 30 ezer Ft (3 havi víz 9, 1 havi villany 13, 1 havi távhő 7 + közös költség). Maradt 150. A tv, internet telefonszámla együttvéve 30 ezer Ft, maradt 120. Autónk is van, én az egyetemre általában gyalog járok. Van jogosítványom, az anyámnak is, az autóval bevásárolni járunk meg ügyet intézni, szóval nagyjából egy 20-as biztos elmegy benzinre egy hónapban. Maradt 100 ezer Ft kajára és egyebekre (egyéb alatt gyógyszert értek, mind a hármunknak van több állandó gyógyszere) Ebből kell gazdálkodnunk 3 emberre a következő nyugdíjig. Én ezt kevésnek gondolom, ma 4.-e van, 13.-án jön a nyugdíj de már nincs semmi pénzünk napok óta. Az anyám beadta álláskeresési járadékra amit a napokban fognak utalni de nem tudták megmondani mikor és hogy mennyit. Most azt az összeget várjuk. Most hogy ezt így levezettem, visszatérve arra hogy az anyám nem akar dolgozni. Azt mondja hogy ő már öreg és fáradt, nem bír többet dolgozni. Fizikai munkát biztosan nem. Viszont szellemihez nincs végzettsége. Azt mondja fáj a háta, a dereka, a lábai. Azt mondja fiatal vagyok, menjek én dolgozni. De hiszen tudja hogy én még tanulok, hogy nem tudom ezt megtenni, maximum diákmunkára tudnék elmenni de annyit kell tanulni, főleg most utolsó évben, meg írni a szakdolgozatot hogy egyszerűen nincs rá időm. Valamint azt gondolom hogy ez nem az én dolgom lenne. Mit gondoltok? Hogyan zavarjam el dolgozni? Mert ez így nem élhető helyzet. Teljesen el vagyok keseredve. Ha felhozom a munkakeresést egyből ordít, azt mondja húzzak az apámhoz. De oda nem akarok menni. Messze lakik az egyetemtől, hideg van nála mert spórol a fűtésen és mocskos nála a wc…
Mit tegyek? :(
Nagyon rossz lehet ez neked, sajnálom. Igazad van, nem kellett volna vállalniuk téged, ha ők maguk sem képesek felelősséget vállalni.
A helyzet viszont adott, amit neked kell megoldani, elvégre a valóságot te kezded el látni. Dolgoznod kell, nincs mese, és különköltözni. Semmi olyan válasz nem fog jönni, amitől anyád majd észhez tér, ha erre szàmítasz. Mert nem fog.b
Vegyél ki egy kis szobát, én is béreltem, és ha jól fogod ki akkor havi hatvanbol- hetvenboől megvan a lakhatás. (Tíz éve én harminc ezerért beszéltem cakk-pakk).
(Tudom irreálisan hangzik, de nekem kétszer is sikerült kifogni szupi szobát, egy lakás albérlet díja harmadáért, és ebbe benne volt a rezsi). 4 órát melózol akkor még ha ügyes vagy a kaja is megvan. Nem tudsz mit csinálni, mai világban total luxus az egyetem sajnos.
Ha ez a helyzet tényleg valós, akkor 21 évesen, felnőttként már meg kell értened, hogy vannak az életben kényszerhelyzetek. Ez most épp ilyen: el kell menned dolgozni.
Nem pedig a kifogásokat keresni és anyádat "elzavarni" dolgozni. Anyád dolga a saját életének rendbetétele, neked meg pénzt kell gyűjtened és saját lábadra állni. Tanulni munka mellett is lehet, sokan csinálják ezt.
Arra miért nem válaszoltál, hogy mit tanulsz? Nem lenne rossz tudni, mert ha piacképes a tudásod, akkor pláne el kellene kezdened dolgozni és úgy menni mesterképzésre (te is jobban jársz), ha meg valami olyan "elvarázsolt" szakra jársz (értsd jól!!!), ami nem annyira keresett, akkor vélhetően a mesterképzés is bőven ráér később.
Azért azt hozzátenném, hogy a feleségem pl. levelezőn van, nemzetközi gazdálkodáson, ez az utolsó féléve és mellette teljes állásban dolgozik. Mindezt úgy, hogy bőven 4-es feletti átlaga van.
Szóval annyira azért nem lehetetlen ez.
Nekünk hiába téped a szádat, nem minket kell meggyőzni, nem fogjuk összedobni neked a havi megélhetést.
Anyád másképp gondolja, sajnos ez jutott. Meg kell oldani másképp.
Aha, továbbra sem válaszolsz a fontos kérdésekre: mit tanulsz, milyen tudásod van, csak fújod a magadét.
Anyád vélhetően eltartási szerződést kötött a bácsival, ergo kötelessége gondoskodnia róla. De ez mellékes, mert 21 évesen már felnőtt vagy, saját lábadra kell állni.
Senki nem mondta, hogy élősködsz, de meg kell értened, hogy a te helyzetedben luxus az, hogy még a mesterképzés mellett sem akarsz dolgozni. El kellene gondolkodnod egy kicsit, mert tudod, vannak élethelyzetek, amikor sajnos nem a kényelmesebbik utat kénytelen választani az ember. Na, ez most pont ilyen: tanulj munka mellett. Hidd el, nem fogod megbánni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!