Tizennyolc éves korodig tanköteles vagy, és ha ezt az életkort elérted, azaz hivatalosan felnőtt ember vagy, már nem rendelkezhetnek feletted önkényesen, a jogaidra hivatkozva felléphetsz ellenük. De ebből nagy bajok lennének, mert még sosem találkoztam olyan tizennyolc évessel, aki már pénzt keres, el tudja tartani magát, önállósodni tud. Hiába vagy felnőtt, ha a szüleid tartanak el, félig-meddig "jogfosztott" vagy, de azért a sarkadra kell állnod, nem rendelkezhetnek feletted száz százalékig. Mondhatod a bíróságon, hogy tizennyolc elmúltál, nem uralkodhatnak feletted, nem hozhatják helyetted a döntéseket, de a szülőknek ezzel szemben meg nem kötelező eltartani a "felnőtt" lányukat. Kompromisszum a kulcs.
2014. nov. 17. 20:44
3/11 anonim válasza:
"Tizennyolc éves korodig tanköteles vagy"
Minek kommentel, akinek gőze nincs egy adott témához?
2014. nov. 17. 20:45
4/11 anonim válasza:
"A tankötelezettség a tanuló tizenhatodik életévének betöltéséig tart. A sajátos nevelési igényű tanuló tankötelezettsége meghosszabbítható annak a tanítási évnek a végéig, amelyben a huszonharmadik életévét betölti. A tankötelezettség meghosszabbításáról a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján az iskola igazgatója dönt. [Nkt. 45. § (3)
Mivel a tankötelezettség a tanuló 16. születésnapjáig tart, ezért a tanulói jogviszonya tanév közben is megszüntethető!
Figyelem!
Azok a tanulók, akik tanulmányaikat az iskolai nevelés-oktatás kilencedik évfolyamán a 2011/2012. tanévben vagy azt megelőzően kezdték meg, tankötelezettségük azon tanítási év végéig tart, amelyben a tizennyolcadik életévüket betöltik.
A 18. éves korig tartó tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyikben a tanuló betölti a tizennyolcadik életévét."
2014. nov. 17. 20:48
5/11 anonim válasza:
De nagyon fenn hordod az orrod! Engedélyed. Hogy oda ne szaladjak, meg vissza.
Tanköteles nem vagy, de kiskorú igen. A 18. születésnaptól rendelkezel saját sorsoddal.
Addig a szüleid kötelessége, hogy felügyeljenek, gondoskodjanak rólad.
Ha ütnének, lelkileg-testileg gyötörnének, alantas dolgokra kényszerítenének, éheztetnének, az ellen tehetnél panaszt a gyámügyön.
2014. nov. 17. 20:49
6/11 anonim válasza:
A kettes vagyok. Elnézést, nem tudtam, hogy a kérdező pontosan mióta középiskolás, nekem még tizennyolc év volt, azaz van, mert most tizenharmadikba járok (nyelvi előkészítős suli), és nekem még annyi volt.
2014. nov. 17. 20:52
7/11 anonim válasza:
És mit akarsz kezdeni 8 általánossal?
2014. nov. 17. 21:07
8/11 anonim válasza:
pakol a tescoban.
2014. nov. 17. 23:45
9/11 A kérdező kommentje:
16 vagyok,koszi a valaszokat. Csak egy olyan szakiskolaba akarnak iratni ami tele van drogosokkal,kisebbsegekkel,balhes emberekkel. Es nem szeretnek oda jarni. Az engedelyemmel helyett ugy akartam fogalmazni h az en beleegyezesem nelkul.... csak kivancsi voltam ra.
2014. nov. 18. 15:08
10/11 anonim válasza:
Ha nem nem szeretnél s.zar suliba járni, akkor kérj időd a szüleidtől, és állj neki tanulni. Nyilván azért akarnak átíratni, mert a mostaniban nagyon rosszul tanulsz a követelményekhez képest.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!