Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Más szülei is reagáltak így...

Más szülei is reagáltak így arra, hogy ott akarja hagyni a gyerekük az egyetemet? Miért van ez?

Figyelt kérdés

Idén kezdtem el az egyetemet, de tegnap odaálltam a szüleim elé, hogy ott akarom hagyni, és szakmát akarok tanulni. Akkora balhé lett belőle, hogy utána remegtem az idegességtől órákon keresztül... Lenne egy üres évem, mert csak jövő ősszel indulna a képzés ahova menni akarok, de addig mindenképpen elmennék dolgozni valahová, hogy pénzt keressek, mert nem akarom rájuk lőcsölni a képzési díjat. Kiborultak, és kikötötték, hogy nem engedik, hogy dolgozzak, úgyse találnék semmilyen állást "egy sz@aros kis érettségivel", nem is állnám meg a helyem egy munkahelyen, egy hétig se bírnám, stb... Ott kell maradnom az egyetemen egy évet, és ha sikeres vizsgáim lesznek, esetleg lehet arról szó, hogy halasztok egy fél évet, de amúgy felejtsem el. Hiába mondtam, hogy egy jó szakember többet ér mint egy semmilyen diploma, de meg sem hallgattak. Olyan érzésem van, hogy nem engedik, hogy a saját kezembe vegyem az életemet, hogy azt csináljam amit szeretnék... Egyszerűen nem engedik, hogy önállósodjak. Csakis nekik kell megfelelnem. Tudom, hogy ott rontottam el, hogy beiratkoztam, de annyira meg akartam nekik felelni... Viszont nem akarom tovább csinálni. Utálom. Ráadásul a vita alatt nagyon csúnyán kigúnyoltak és megaláztak. Olyat is mondtak, hogy arra van eszem, hogy kikészítsem az ember idegeit, másra nem. Most nem tudom mit csináljak. Tudtam, hogy nem fognak örülni ennek, de nem számítottam arra, hogy anyám bőgni fog, hogy szégyent hozok a családra, apám meg olyan szankciókat vezet be, hogy még véletlenül se gondoljak arra, hogy otthagyom az egyetemet. Nem értik meg, hogy utálom az egészet, és hogy nem is érdekel amit tanulunk, mert "jó lesz az majd valamire". Azt mondták, hogy bizonyítsam be, hogy tudom csinálni az egyetemet 100%-on, mellette elmehetek hétvégente dolgozni, és azt a pénzt félrerakhatom. Tényleg? Köszönöm. Az pont arra lesz elég, hogy az utazást kifizessem... Úgy érzem, ellehetetlenítenek attól, hogy bármit is kezdjek magammal.

Másoknál is ez van? Vagy csak az én szüleim nem bírják elfogadni, hogy az én céljaim nem egyeznek az ő elképzelésükkel? Meg lehet ezt velük valahogyan értetni? Annyira tanácstalan vagyok és elkeseredett...

2014. nov. 3. 22:57
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
Ja igen, a 17-es, és 19-es válaszoló voltam.
2014. nov. 3. 23:38
 22/38 anonim ***** válasza:
82%
Hát az osztatlan tanárképzést jobb is, ha hagyod a francba... Bocs, de akkor inkább egy jó szakma, de akkor tényleg legyél benne jó.
2014. nov. 3. 23:40
 23/38 anonim ***** válasza:
31%

Azert lassunk mar tisztan: nyilvan vannak olyan diplomak, amik semmit sem ernek a munkaeropiacon, es vannak olyan szakmak, amivel relative jol lehet keresni.

Csak a ket dologban rejlo potencial nem azonos. Akarmilyen jo szakmad lesz, a budos eletben sem fogsz annyit keresni vele, mint egy jo diplomaval. 19 evesen meg romantikus dolognak tunik az autoszereles, de valojaban napi 10 orat turkalni az olajban, koszban, hetvegen is, nem egy alom, plane nem hosszu tavon.

A szuleid pontosan ezt latjak, ezert akadtak ki amikor kitalaltad hogy te auszerelo leszel, mert a szakmak kozul sem valasztottal egy igazan jot, hanem egy jol hangzo, de amugy alibi dolgot, amivel hosszu tavon csak szivni lehet.

Nyilvan ilyen szempontbol a tanari palya sem egy leanyalom, plane ha nem is erdekel az egesz, de meg nem kestel le arrol, hogy jelentkezz egy piackepes, erdekes szakra.

2014. nov. 3. 23:41
 24/38 anonim ***** válasza:
83%

Kérdező, gondolkodj egy kicsit nagyban. Fiatal vagy. BÁRMIT választhatsz, most még elkezdheted nagyobb időveszteség nélkül. És te autószerelő lennél? Lehet belőle megbecsült szakemberré válni, de ezerből egy, aki tényleg jól keres vele, és valóban cseppet sem szívderítő télen egy hideg aknában csavarozgatni az autó alvázát.

A tanárképzés tényleg nem volt túl jó választás. Nem túl motiváló 5 évet tanulni azért, hogy cseppet sem megbecsült és megfizetett szakmád legyen. Én azt mondanám, válassz egy műszaki szakot. Közlekedésmérnök, villamosmérnök, bármi. Válaszd ki, hova akarsz menni, és beszámítanak-e olyan tárgyakat, amiket tanulsz. Sok helyen legalább szabadon választható tárgyakként beszámítják a korábbi intézményből hozott krediteket. Ha a te szakodon nem is, de más szakokon vannak olyan tárgyak, amit elfogadnának a másik suliban, térj el a mintatantervtől és vedd fel azokat a következő félévben. Így a legminimálisabb időd esik ki, és lerövidíted a következő képzés idejét. Ha pedig egyáltalán nincs átfedés a két suli között, menj passzív félévre, próbálj dolgozni. Megpróbálhatod azt is, hogy aktív féléven maradsz, és heti 40 óra diákmunkát vállalsz. Egy mérnöki alapdiploma 7 félév, ha jól tudom, és 10-et támogat az állam. Beleférne. Ha a szüleid úgy látják, erősebb szakmát választasz, talán megváltozik a gondolkodásuk.

Egyébként pedig azt mondom, bár rengeteg hiányszakma van, az még nem jelenti azt, hogy elismerik és meg is fizetik őket. Ebben az országban semmiképp. Aki azt írta, tanulj CNC esztergályosnak, és menj külföldre, igaza van. Egyébként ne higgy annak, aki azt írja, 300e-ket fogsz keresni. Van, aki jó helyen volt jókor, bejöttek a számításasi, de ez a többségre nem igaz. Ha könnyebb lenne szakmával boldogulni, senki sem akarna tovább szenvedni az egyetemeken.

2014. nov. 3. 23:55
 25/38 A kérdező kommentje:

Nincs idealizált képem a szakmáról. A legjobb barátom édesapja autószerelő, tudom mivel jár a dolog, de ha valamit szívesen csinálnék egész életemben, akkor az az autószerelés. A tanárin csak szenvedek. Nem a "potenciál" számít, hanem a szakma iránti szeretet - persze ez az én álláspontom. Sok olyan osztálytársam volt, aki úgy választott tudatosan egyetemet, szakot, hogy azzal a diplomával ennyit és annyit lehet keresni - de ez nem én vagyok.

Szóval, megpróbálom én még ezt kiharcolni otthon.

Egyébként köszönöm mindenkinek, aki válaszolt!

2014. nov. 3. 23:56
 26/38 anonim válasza:
73%
Szerintem ha már most látod, hogy utálod, nagyon valószínű, hogy később sem fogod megszeretni. Van olyan, hogy valakinek egyszerűen nem való a felsőoktatási képzés, és ennek nincs köze az intellektuális képességekhez, nagyon sokan egyszerűen nem olyan alkatok, hogy rengeteg elméleti előadásra járjanak, folyamatosan megcsinálják a beadandókat, kövessék a kötelező feladatokat és eseményeket, prezentációkat tartsanak, készüljenek a folytonos ZH-kra, legyen véleményük mindenről, amiről tanulni kell...Nem tudom az autószerelő képzés mennyi idő, de még elég fiatal vagy, hogyha esetleg később meggondolod magad, újrajelentkezhess, esetleg egy olyan szakra, ami valóban érdekel. Én is csak 23 éves koromban jöttem rá, hogy szeretnék újra tanulni, addig meg nem ártott, hogy dolgoztam. Az meg még jobb lett volna, ha szakmát tanultam volna, mert nagyon jól tud jönni egy, diploma mellé is. De ezt a félévet még mindenképp csináld meg szerintem, azzal nem vesztesz sok időt, és közben sokat áradozz a szüleidnek az autókról, néhány hónap alatt hátha megnyugszanak kicsit! :)
2014. nov. 4. 00:30
 27/38 anonim ***** válasza:
100%

Pff. látom itt sokan nincsenek képben vele, mennyit keres egy tanár.

Hogy 150ezer a felső határ szakmával? Ezt az infót honnan szedte az egyik kedves válaszoló?

A férjem teszttechnikus, csak egy "szar" OKJ-s papírja van.

Órabérben dolgozik 8 órában, a legrosszabb fizetése nettó 160ezer, plusz összesítve ~36ezer forint egyéb juttatás.

Ha egy hétvégi napon bemegy túlórázni, aznapra 150%-os fizetést kap. Szeret bent lenni, átlagosan 180 körül tisztán hazahoz, és meg sem kell érte erőltetnie magát.

Egyelőre még nem érte el a senior technikus fokozatot, akkor jóval többet keres majd. Ehhez 5 év munkaviszony kell a cégnél. Tulajdonképpen szinte még pályakezdő.

Kérdező, ne hagyd magad. Egy életed van, lehet hogy a szüleid jót akarnak neked, de ha valamiről pontosan tudod hogy utálod, azt teljesen felesleges erőltetni.

Hogy hogyan lehet megértetni velük? Ez nehéz ügy. Nekem el kellett költöznöm otthonról ahhoz, hogy édesanyám jobb belátásra térjen az ilyen dolgok felől... ha ragaszkodsz az elveidhez, remélhetőleg megbékélnek.

De azért megkérdezném tőlük, mivel jobb ha diplomával kopik fel az állad, és nem szakmával...

2014. nov. 4. 01:20
 28/38 anonim ***** válasza:
100%
Ez a te életed, és nem a szüleidnek, hanem önmagadnak kell helyt állnod benne. Ha az én gyerekem lennél, én is örülnék, ha egyetemre mennél, de ha autószerelő akarnál lenni, akkor segítenék, ahogy tudok, hogy elérd a célodat. Szóval sajnálom, hogy családi "ellenszélben" kell haladnod, és bár megértem a szüleidet is teljesen, de egyszerűen az a helyzet, hogy - nincs igazuk. Ha kényszerből mást tanulsz, mint amit szeretnél, mindig utálni fogod a munkádat. Úgyhogy csak biztatni tudlak, hogy küzdj azért, hogy elérd a céljaidat, a családi béke nem ér annyit, hogy elcseszd a karrieredet egy olyan egyetemmel, amihez rohadtul nincs kedved.
2014. nov. 4. 01:35
 29/38 anonim ***** válasza:
53%

# 27

Igazad van, ezt is el lehet erni szakmaval. Csak diplomaval meg tobbet. Nagy valoszinuseggel a mernokok a ferjed cegenel a tobbszoroset keresik annak amit a ferjed, feleannyi efektiv munkaval, es az eletben nem teszik be a labukat a ceghez hetvegen. Es a perspektivajuk meg sokkal nagyobb mint a ferjede, a ferjed par ev mulva meg fog rekedni egy szinten, amibol semmifele kitores nincs felfele, egy mernok meg barmi lehet, ha akar marad mernok, de elindulhat felfele a rangletran is. Ez az amit egy sima szakmaval nem fogsz tudni megvalositani.

2014. nov. 4. 07:13
 30/38 anonim ***** válasza:
33%

Kerdezo, ennek az lesz a vege, hogy 5 ev mulva itt fogsz toporogni a gyakorin, es azt fogod tudakolni, hogy hogyan folytathatnad barhogy a felbehagyott tanulmanyaidat.

Aki a szuleidet azzal vadolja, hogy pusztan presztizsbol akarnak beloled diplomast csinalni, annak valoszinuleg csak reszben van igaza, ha egyaltalan. A szuleid eleget lattak ahhoz az eletben hogy tudjak: autoszerelokent nagy valoszinuseggel nem fogsz semmit elerni az eletben, es erre nehany ev mulva (legyen mondjuk 10) te magad is ra fogsz jonni. Csak akkor mar keso lesz.

En is kuzdenek azert hogy a gyerekem diplomas legyen, plane ha megvan hozza az esze, neked meg lathatoan megvan. Nem azert mert erdekel a prezstizs, dehogy. Hanem azert mert latom az oriasi kulonbseget a lehetosegekben, amit az elet kinal egy diplomasnak meg egy nem diplomasnak.

2014. nov. 4. 07:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!