Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Haragudnál a gyerekedre, ha...

Haragudnál a gyerekedre, ha otthagyná az egyetemet, és kimenne külföldre?

Figyelt kérdés

Nagyon nem tetszett az egyetem, de úgy gondoltam, befejezem, ha elkezdtem, legalább az első három évet. Fél évig kitartottam emellett az elhatározás mellett.

Az ok, amiért menekülni akartam, a tanáraim voltak. Szlovákiában nem ritka, ha a tanárok megalázzák és kiközösítik a magyar nemzetiségű diákokat egyetemen (szlovák egyetem, az ország szívében), és a többi diákot is erre biztatják. Fél évben a 6ból 5en buktunk meg több tárgyból.

Folyamatosan kértem a szüleimet, hagy mehessek át másik suliba, de hajthatatlanok voltak. (Nem engedtek arra a szakra, amire menni akartam, itt meg csak vergődtem)

Az első félév befejeztével már menekülni akartam, de azért ott maradtam a másodikra is. Közben egyre súlyosbodó depresszióval küzdöttem.

Végül bementem a tanulmányi osztályra tanácsért.

Megmondták, hogy őszinték lesznek velem, az iskola adta diplomát nem ismerik el külföldön. (És hogy nincs e valami lelki problémám, mert pocsékul nézek ki)

Végül összepakoltam, és leléptem külföldre a barátomhoz.

(Persze előtte szóltam otthon, és meg is indokoltam)

Úgy döntöttem, itt próbálok meg kijárni valami képzést, vagy ha ügyes vagyok, akkor egyetem is összejöhet.

Egyenlőre még semmi nincs meg (3 hónapja itt, és ugye épp nyár van)

Jövő szeptemberben kezdem majd a sulit, addig szeretnék valami munkát találni, és nyelvkurzusokra járni.

Anyuék nem haragszanak, a mamám kezelte a leglazábban az egészet, azt mondta, ha nem annyi idős lenne, mint amennyi, jönne ő is, az biztos.

Átlagos színvonalon élünk, de én mindenképp szeretnék tanulni, hogy jobb legyen.

Anyuék nem hibáztatnak, voltam náluk otthon azóta, de úgy érzem, bántja őket, hogy nem a terveik szerint halad az életem, és hogy majd nem sikerül, amire hajtok.

Apu azt mondta, legkésőbb jövőre el kell kezdenem a sulit, mert mennek az éveim.

Ti hogy éreznétek ilyen esetben? (mint a szüleim)

Vagy hogy döntöttetek volna a helyemben?

20l

2014. aug. 4. 22:21
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha ennyire rosszul érezted ott magad,jó hogy léptél.Tudod meglep,hogy egy 20 éves lány ilyen komolyan gondolkozik:)Talpraesett lány vagy,ne aggódj,minden rendben lesz:) Sok szerencsét!
2014. aug. 4. 22:26
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem teljesen rendben van ez az egész. Jól döntöttél. Fiatal vagy, próbálkozol. Mikor, ha nem most? Ha az én gyerekem döntene így, mellette állnék. Természetesen ösztönözném a tanulásra, de csakis olyanra, ami érdekli.
2014. aug. 4. 22:27
 3/9 zabmester ***** válasza:
100%

Az alapján, ahogy ezt itt leírtad, teljesen érthető és jogos, hogy így döntöttél. Mondjuk szerintem a legnagyobb hiba az volt, hogy a szüleid nyomására nem arra a szakra jelentkeztél, amire akartál, illetve, hogy amikor már láttad, hogy nem fog menni a dolog, akkor szintén az ő nyomásukra nem váltottál sulit. Szándékosan nem azt írom, hogy az ő hibájuk, mert nem engedtek, tekintve, hogy nagykorúként ez már nem az ő engedélyükön múlik, ahogy ezt te is látod, azok után, hogy amikor már tényleg torkig lettél, otthagytad az egyetemet, és kimentél külföldre, pedig ugye ez sem az volt, amit ők szerettek volna, még ha jól is fogadták.

Most itt a lehetőség, hogy más országban, más környezetben véghez vidd, amit szeretnél, amihez sok sikert, de leginkább kitartást kívánok! :)

2014. aug. 4. 22:28
 4/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Az egyetem befejezése után mindenképp ki akartam menni, ez volt az eredeti terv, de mivel nem ismerik el a diplomát, nem láttam értelmét időt, pénzt és energiát ölni bele.

2014. aug. 4. 22:29
 5/9 anonim ***** válasza:
Nem. Azt mondanám, hogy jól teszi!
2014. aug. 4. 22:38
 6/9 anonim válasza:
Ez a Te életed, a Te döntésed (kell,hogy legyen és nem a szüleidé). Sajnálom,hogy ilyeneket kell átélnetek Szlovákiában :( Nagyon nehéz lehet így teljesíteni, hogy meg vagytok bélyegezve. Jól döntöttél. Ezt a szüleidnek el kell fogadnia és nem neheztelhetnek rád emiatt. Külföld miatt meg persze, szomorúak lesznek, mert egy idő után baromira fogsz nekik hiányozni. De hát ez ilyen...ki kell repülni egy idő után. Esetleg később nem tudsz megpróbálni egy magyarországi egyetemet? Minden jót és sok sikert a továbbiakban :)
2014. aug. 4. 22:55
 7/9 anonim ***** válasza:
Ha ők azt mondják, nem haragszanak, akkor hol a probléma? Az a normális, hogy az ember azt csinálja és azt tanulja, amit szeretne, nem pedig azt, amit a szülei kinéznek neki. Emiatt ne te érezd magad rosszul, főleg ha a szüleid is elfogadták már.
2014. aug. 4. 22:56
 8/9 anonim ***** válasza:
megertelek. ez sok lehet. nekem mar azt is sok volt hallgatni csak, hogy bannak ott magyar kamionossal...aki a munkajat vegzi es nem.tehet rola hol van par orat. te meg egy eletet. ostobak elnek abban.az orszagban. mo sem legjobb de az tulzas. menj el. en se maradnek ott
2014. aug. 5. 09:10
 9/9 anonim ***** válasza:

Fene se erti a szuleid, azt hogy masik szakra menj, masik suliba nem engedik, hajthatatlanul, azt meg hogy lelepsz zokszo nelkul tudomasul veszik, nekem a ketto nincs egy sulycsoportban :)

En engedtem volna a helyukben a masik sulit/szakot, ha ez nem ment. Meg eleve olyat neztunk volna hogy elismerjek kulfoldon is.

2016. febr. 5. 14:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!