Hogy lehet anyámat leszoktatni arról, hogy napi 16X hívjon?
32 éves felnőtt nő vagyok, Bp-en élek, dolgozok, itt van a lakásom. Anyám (60) egyedül él vidéken, ahol nincs semmi álláslehetőség, ezért is költöztem Bp-re. Anyu szép nyugdíjat kap, van 10 milliója a takarékban is örökségből, tehát nem szegény, anyagilag nem szorul rám. de!
Naponta 16x felhív, olyan félóránként, hogy mit csinálok, merre járok...Ha nem veszem fel, vagy lerázom, akkor játssza a vérig sértődöttet, fenyeget, zsarol, hogy költözzek haza, ordít. Próbáltam neki megmagyarázni szépen, csúnyán, h hagyjon békén élem az életem, ő is éje az övét. Arról nem tehetek, h neki se barátja, se bnője, se ismerőse nincs, akire számíthat, közeli rokon nincs, távoliak meg a természete miatt már évtizedekkel ezelőtt megszakították vele a kapcsolatot.
Mit tegyek, hogy végre leszálljon rólam? ha naponta egyszer hív, az rendben, de a félóránkénti hívásokat nehezen tolerálom.Főleg mivel zömében hisztiről szól, hogy miattam hal meg, mert Bp-re költöztem, az én lelkemen szárad majd a halála....Mit tegyek?
Ne haragudj, de anyukád nem normális. Ez már tényleg MINDEN határon túl van.
Egyszerűen komolyan ne beszélj vele pár napig. Előtte most hívd fel, és mondd meg neki, hogy legközelebb mondjuk jövő hét szerdán vagy vele hajlandó beszélni (hogy nehogy tényleg elkezdjen aggódni a hirtelen eltűnés miatt), és kész. Többet addig tényleg nem veszed fel.
És utána pedig rendesen beosztjátok, csináltok egy menetrendet, és te legalábbis tartod ahhoz magad. (Heti kétszer: szerda és szombat EGYSZER, vagy valami hasonló.)
Csatlakozok a tobbekhez.
Egyaltalan mivel zsarol? Hogy majd kizar az oroksegbol, vagy hogy meg fog halni?
Ha a penzzel, akkor egyszeruen kezeld ugy, mintha mar kizart volna, es ne is szamits ra.
Ha azzal, hogy meg fog halni, miattad, akkor minden egyes ilyen mondatanal gondolja arra (es ha kell, ezt mond is el neki) hogy amikor azt akarja, hogy koltozz hozza, es ne dolgozz, akkor valojaban teged akar megolni - hiszen munka nelkul, videken azt szeretne, hogy ehenhalj.
Es ha azt kell valasztani, hogy o haljon meg, vagy te, akkor inkabb o...
Egyaltalan mivel zsarol? Hogy majd kizar az oroksegbol, vagy hogy meg fog halni?
Örökség, pénz nem kell tőle...Érzelmileg zsarol, h meghal, hogy miattam lesz beteg, hogy én sose megyek haza (mondta ezt 5 nappal azután, miután 12 napig nyáron otthon unatkoztam nála szabim alatt....) hogy én csak azért költöztem el, mert utálom őt. Miért nem akarok vele élni? Nem tudja elfogadni, hogy én is szeretnék családot, barátot, saját életet.
Neki az lenne a király, ha hazaköltöznék (pénze van), dolgoznom se kéne, csak üljek folyton a szoknyája mellett.
Jah és barátaim, barátnőim nem lehetnének, se saját életem.
Miket kiskorunkban anyu azzal zsarolt, hogy miattunk lesz öngyilkos. Aztán elköltöztünk tőle apuhoz, és akkor is közölte, hogy kitagad minket, megöli magát, stb... És láss csodát, ennek már közel 20 éve, és a mai napig él és virul. :)
Kamu az egész, egy hiszti, nehogy elhidd! A mi anyánkat utána az sem zavarta. hogy volt, hogy több, mint fél évig nem is beszéltünk...
Ez tipikusan az a szülő, aki a gyerekét valaki kis házi kedvencnek tartja, aki csak azért van, hogy az ő kedvére tegyen.
Amúgy ja, megoldásokat én is csak összegezni tudom:
- Linkelt program, tilthatod vele.
- Szimplán nem veszed fel, majd megunja
- Napi 1x felhívod, ha ordít leteszed, nem hívod vissza. Másnap visszahívod, ha megint ordít akkor megint leteszed, előbb utóbb csak megunja.
- Számot is válthatsz, de azt a fentiek kiváltják.
Esetleg még annyit, hogy ne állj le vele veszekedni, ne süllyedj a szintjére, legyél mindig kimért és nyugodt. Ha ordítani, balhézni kezd, akkor közöld hogy dolgod van, és köszönj el, majd megszokja.
Előttem már leírták a megoldást, de amondó vagyok, hogy anyukád elég durván pánikbeteg. Hogy pánikrohamot kap, ha nem tud elérni akkor, amikor akarja.
Szerintem egy pszichológus is elbeszélgethetne vele, akkor talán megoldódna a helyzet.
Addig ne vedd fel a telefont, vagy tiltsd le a számát, majd amikor hívni akarod, akkor oldd fel. Ne érdekeljen, hogy ordítozik, zsarolni meg nem tudom mivel zsarol. Állj a sarkadra.
Nincs valami agyi, vagy lelki problémája? Mert ez már iszonyat beteges, hogy fél óránként hív, és ha nem veszed fel, ordít és zsarol.
Hadd ordítson. Nyomd rá, cserélj számot és kész. Mondd meg neki, hogy ha ezt nem fejezi be, akkor haza se fog menni többet. Csak észreveszi magát vagy megunja, és gondolom te sem akarsz idegroncs lenni miatta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!