Mit gondoltok arról ha egy szülő ennyire elkényezteti a gyerekét?
"Ellenben voltak olyan cd-ink mint a Manó matek, Manó élővilág, Varázslatos emberi test, amin még versenyeztünk is, hogy ki ér el több pontot a "teszteken"
ÁÁ mi is pont ezeket nyomattuk a testvéremmel :)))))))
Miért ne tanulná meg beosztani a pénzt? Ennyi erővel, ruhát és csokit se vegyünk a gyereknek, mert majd magának nem tudja megvenni. Járjon szakadtban.
Te az a kérdező vagy, aki mindig a médiáról, meg az egyszerű nők kihalásáról beszél itt? Plázás ruha...mi az isten az a plázás ruha? A Zarában bűn lett vásárolni? Mentél már be kínaiba? Az áraik ugyanolyanok, csak éppen a minőség ótvar és évente többet kell venni, szóval még kevésbé éri meg, mint a New Yorker...
az elso gepem 10 evesen lett..
( asztali pc az a jo lassu fajta..:D)
meg net nelkul napi 1-2 orat ha ultem ott.. pasziánoztam,memoria kartyaztam stb.. hetente kaptam uj ruhakat,es dolgokat.. nem kertem anyu vette meg nekem magatol.. mire haza ertem a sulibol mar ott voltak.. mindent megkaptam. legujjabb jatekok,legujjab ruhak,minden stb.. itt vagyok 18 evesen,dolgozom es betudom osztani a penzt.. feltudom merni hogy mi a legfontosabb,es csak azutan veszek akarmi "luxus" cikket is.. pl: ebben a honapban ahogy megkaptam a fizetest: 1200 eu-t.
600-at oda adtam anyueknak.200 euert bevasaroltam ( kaja,tisztito szer,cica,kutya kaja) es befizettem a villany es gazszamlat 200eu. maradt 200 eu-m :) nem mintha szukseg lenne arra hogy dolgozzak,de en igy erzem jol magam hogy segithetek,es ha majd elkoltozom akkor betudom osztani a penzt.. amit vettem a 200 eu-bol: tusfurdo,sampon,tisztálkodási szerek,parfum. maradt 50 eu-m kb :) szoval en betudom osztani a penzt.. hiaba kaptam meg mindent,igy megtanulom hogy hogyan jon a penz,es mik a szukseges dolgok.. amit leadok abbol meg vagy kifizetik a szamlakat,vagy felre rakjak.most eppen butorra gyujtok,mert kicsit regi mar es nem ferek el benne.
Szerintem attól, hogy egy gyerek jó anyagi körülmények között nő fel még tudhatja kezelni a pénzt és nem fog mindenkit lenézni az anyagi helyzete miatt. Szerintem egy tizenéves gyereknek (én is az vagyok) igenis szüksége van laptopra. Sok iskolai házifeladatnak kell utánanéznünk a neten, projekteket készíteni, amit lehet, hogy a könyvtárból is meg lehet oldani, de így sokkal egyszerűbb. Valamint sokszor kérnek gépelt beadandót. Emelett van informatika óra is, szövegszerkesztés, prezentáció készítés, alap tudnivalók netán programozás is, amire nem csak kérnek tőlünk otthon készített dokumentumokat és egyebeket, hanem gyakorolni is kell (mondjuk én tagozatos vagyok). Valamint, ha a tanulásban is akad valami probléma, nem tudunk egy adatot vagy akármi akkor sokkal egyszerűbb utánanézni és megtalálhatjuk rá a pontos választ. Vannak oktató anyagok is a neten, tesztek illetve tankönyvek is. Szóval mindenképpen hasznos, ha a gyereknek a rendelkezésére áll otthon is egy gép, aminek nem kell a legújabbnak vagy legprofibbnak lennie és az is tökéletesen megfelel, ha a családban van egy közös, amit mindneki használ. A telefon szerintem szintén szükséges, de ugyanez vonatkozik rá. Nem kell a legújabbat, legdrágábbat megvenni. Az Iphone-t szerintem rengetegen nem tudják kihasználni, egy elfoglalt, dolgozó felnőttnek, akinek határidőhöz van kötve minden egyes mozdulata és sok információt kell észben tartania, ügyfelekkel beszél...stb, neki jól jöhet az Iphone és az alkalmazásai mert tudja mire használni. Viszont egy gyerek inkább a játékot látja benne, nyilván a gépen is tud játszani, zenét hallgatni, stb., de az hasznosabb mint a telefon és szórakoznia is kell, hogy hogyan teszi az már egy másik történet. Ha bajban van, történik vele valami vagy csak szimplán szeretne valamit mondani, hogy például késik hazafele akkor nem kell a szülőknek idegeskedni, hogy hol van a gyerek mert már rég küldött egy sms-t vagy telefonált. A ruha szerintem meg egy olyan dolog, hogy arra mindenkinek szüksége van és szerintem egy szülő sem fog olyan ruhát venni a gyerekének, ami nem fér bele keretbe csak azért mert az könyörög neki. Sokszor a kínai vagy a turkálós ruha sem olcsóbb mint a plázás, ott is megoszlik a kínálat. Minden üzletben vannak olcsóbb és drágább darabok, van, ahol magasabb az átlaga az áraknak, van ahol alacsonyabb, körül kell nézni, figyelni kell az akciókat, leárazásokat.
Mi átlagos körülmények között élünk, egyáltalán nem vagyunk gazdagok, de nekem is van gépem és "okos"telefonom is. Vannak plázából vásárolt ruháim, de egyáltalán nem vagyok elkényeztetve, nem szórom a pénzt és nem vagyuk büszke csupán a szüleim fizetésére. A névnapomra, alkalmakra kapott ajándék pénzemből, amit mindig félretettem szinte alig költöttem, azt is csak buszjegyre. Ha valamit szeretnék, már régóta vágyom rá, azt közös családi ajándékként megkapom karácsonyra, de itt is vannak határok, nem az van, hogy kérek egy Aston Martint és holnap már bent áll a garázsban, de laptopot például kaptam karácsonyra. Valamint csak akkor veszik meg, ha ők is indokoltnak és értelmes dolognak tartják. Sosem vennének és nekem sem jut eszembe 40.000 Ft-ért Nike cipőt venni mert most éppe az a menő.
Ha valaki megengedheti magának, hogy drága ruhákban járjon és a gyerekének is megad mindent, amit csak tud, az önmagában szerintem még nem baj. Szerintem a zsebpénz is hasznos mert így megtanulhatja, hogy a pénz nem csak úgy van, hanem kell érte tenni is valamit. Mondjuk jó jegyek fejében vagy a hobbijában nyújtott teljesítménye miatt kaphat pénzt és ezt előbb utóbb megtanulja beosztani. Mindenki örül az új cuccainak és meg is mutatja másoknak, ez szerintem még normális. A baj ott kezdődik, mikor már büszke lesz rá és többnek érzi magát egy órától és csúnyán bánik a társaival. Ilyenkor szerintem a szülőnek mindenképpen beszélnie kell a fejével és észhez téríteni, esetleg megvonni tőle pár dolgot mert az már nem normális, ha beképzelt és lenéző lesz másokkal szemben. Én tudom, hogy sok helyen a fiatalok körében ezek a dolgok egyfajta státuszszimbólumként működnek, de ha megfelelő társaságban mozog és nem befolyásolható, illetve a szülei odafigyelnek rá, akkor nem válik olyanná, aki egy pár cipőben méri a barátja értékét.
Az tény, hogy senkinek nincs beleszólása a másik életébe, de akkor a panaszkodást se kelljen már hallgatni hogy így nincs pénz meg úgy nincs...
Például számítógép...régen keveseknek volt, mégis eljutottunk egyetemre, vagy nem mindegy, hogy 20 éve nintendot vettünk a piacon 5 ezerért, most meg 150 ezer egy normális számítógép. Vagy egy jó telefon volt 30 ezer, most 40-50 alatt nem kapni normálisat a reklám szerint...pedig az emberek nem keresnek 10x de még 2x annyit sem.
Azt meg mondjuk megnézném, hogy manapság hány 10-en éves, főleg általános iskolás használja tanulásra a "mindentmaxonvisz" számítógépet. Vagy mire kell neki 150 ezres okostelefon az iskolában...
De még csak azt sem lehet mondani hogy ez csak manapság lenne, régen is voltak emberek, akik minden szarral elhalmozták a gyereket, csak épp figyelmet nem kapott. A gond csak az hogy annyira fogyasztói társadalom lettünk, akinek a képébe van tolva hogy vedd meg, vedd meg, hogy előbb költik el az emberek a pénzüket telefonra, mert az "kell" mint kajára.
Viszont, előnye is lehet annak, ha a szülő ésszel, de megveszi a gyereknek a dolgokat. Pl mikor fizetne ki egy kezdő munkavállaló magának egy lakást, vagy egy autót, de akár egy diák a számítógépet? Lehet magának is meg tudná szerezni, de ésszel csinálva azért olyan előnyhöz lehet juttatni a gyereket az életben, ami az ő életét jobbá teszi hosszú távon....persze ehhez az kell, hogy feleljen is magáért, meg cserébe tegyen a saját életéért.
De értem amit a kérdező felvet, és én leginkább mondom úgy vagyok, hogy költsön mindenki arra amire akarja, csak utána fogja be a pofáját akkor ha nincs pénze, és ne álljon le a rendszert, a munkáltatót, meg azt szidni akinek van, mert ő maga szórta el hülyeségekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!