Hogyan ösztökéljem a fiamat hogy ne vesztegesse tovább az életét és a tehetségét?
Lassan 22 éves, egyetemista.
Mindig nagy lendülettel kezd bele mindenbe, aztán megutálja és csak végigszenvedi az egészet.
Mindig ilyen volt, és ilyen is marad.
Az általános iskolát is így végezte el, de azért nagyon jó átlaggal, a gimnáziumot szintén nagyon jó átlaggal (4 fölötti), az érettségije is nagyon jó lett, csak négyes és ötös van benne, két tárgyból emeltszintűzöt, de nem vették fel az orvosira ezért OKJ képzésre ment, amit én választottam neki, mert magától nem akart semmit.
Azt is nagy lelkesedéssel kezdte, aztán elege lett belőle, de végigcsinálta, nagyon jó eredménnyel. Nem dolgozik, rávettük a férjemmel hogy menjen egyetemre. Fel is vették egy tudományos szakra.
A szokásos: Nagy lelkesedés, most meg utálja az egészet. De most viszont nem szenvedi végig. Egész nap itt ül és a laptopját bűvöli, filmeket néz, meg játékokat játszik. Munkát nem talál, bár nem látom hogy keresne.
Ráadásul most meg is hízott, pedig olyan szépen lefogyott a gimnázium alatt.
Mit tegyek hogy ne legyen mindig ilyen megkeseredett, vagy ha boldoggá nem is tudom lenni, legalább sikeres legyen?
De mindig ilyen volt! Egyetlen büdös dolog nincs az egész világon amit nem utált meg.
Mindenbe belekezd, de semmit se fejez be, csak ha tűzzel vassal üldözöd hogy csinálja.
Most egy mérnöki képzésen van, ne haragudjatok ha nem megyek részletesebben bele.
Az első félév tetszett neki, a másodikban már láttam, hogy hanyatlik. Harmadik félév? Látom hogy tesz az egészre.
Állítólag a gyakorlati része tetszik neki, de ki nem állhatja ha lekell tenni a fenekét tanulni. Hát nem is csinálja, az biztos, mert itt mindg csak a laptopozás megy.
hát nem azért, de nem biztos, hogy akkora baj, hogy a szülei választottak neki szakot/képzést.
az én bátyám is ilyen, 22 éves, ő már a második képzését csinálja az egyetemen, mert az elsőt elkezdte (anyáék szeirnt az volt a jó), de nem tudta befejezni. de NEM IS SZÓLT, hogy ő azt nem akarja... ha meg megkérdezték akkor mindig ez a nem tudom majd eldöntöm hagyjatok már... most 22 évesen elsőéves egy tök másik szakon, ez könnyebb meg (állítólag) jobban tetszik neki, de ezt is anyáék választották... mert neki az volt a fontosabb hogy elmenjen bulizni aztán délutánig aludjon, utána meg gépezzen vagy játsszon... és ha anyáék nem intézik ezt el, akkor senki.. vannak ilyen típusú emberek, mondjuk az én bátyámnak még maga a stílusa is szörnyű, dehát ez van..
Nálam is ott a helyzet kulcsa, hogy miként lett a két emelt érettségi után OKJ a dologból?
Ő mit akart, mihez érzett magában elég erőt?
Van-e mentális betegsége? Kezelik-e?
Az egyetem városában éltek-e? Vagy volt már kolis valaha?
Temperamentum ide vagy oda 22 évesen valamitől anyámasszony katonája. Vagy beteg, vagy nem vonultál ki idejében az életéből, esetleg mindkettő.
De bármelyik,ezt innen már neki kell kiszenvednie. Intézze apjával vagy tesóval.
Nekem is csak fiaim vannak. Szerintem ebben a korban-hiába fáj,-de csak a partról kell/szabad szurkolnunk anyaként.
Én valahol megértem ezt, én is hasonló vagyok. Mindig nagy lelkesedéssel találok ki mindent és vágok bele, aztán eltelik pár hét és amikor ott van, hogy pl. kötött időpontban kell edzésre menni, akkor elkezdem utálni és a hátam közepére sem hiányzik. Nem bírom az ilyen jellegű kötöttségeket. Eljárok magamtól futni, vagy úszni, ha éppen olyan kedvem van, de meghatározott időpontokban erre nem vagyok képes és pont.
Az egyetem ez alól kivétel. Szintén mérnöknek tanulok (lányként), csinálom, mert muszáj és mert ahogy a fiad is a gyakorlati részét nagyon szeretem és szeretnék ezzel foglalkozni ha "nagy leszek", de bizonyos részeitől a hányinger kerülget. Ez az utolsó évem és szeretnék tovább menni mesterképzésre, de egyszerűen úgy érzem már, hogy nem bírom. Elfogyott a motiváció és a lelkesedés, csak rugdosom magamat előre több kevesebb sikerrel. Ezen az nem segít, ha anyu mellém áll és elkezd prédikálni, hogy miért eresztettem ennyire le, miért utálom már, miért van elegem, csináljam normálisan! Ettől csak még rosszabbul érezném magamat és még inkább elmenne a kedvem az egésztől.
Anyu kitapasztalta, nekem az esik jól, ha bátorít. Ha néha leül mellém és megkérdezi, hogy megy a suli. Ha kipanaszkodhatom magam, lehordhatom neki az összes oktatót a sárga földig, ha kiadhatom magamból a bennem lakozó dühömet és nem kell magamba fojtva csendben tűrnöm, mert tudom, hogy úgy is csak kiakadna a család. Ha kimondtam mindent, amit akartam, akkor jön némi tanmese, hogy belekezdtem, szeretnék ezzel foglalkozni, akkor ne adjam fel ilyen könnyen, pláne most itt a finish-ben. Az utolsó nagy hajrá jön, egy vizsgaidőszak, szakdolgozat és államvizsga, próbáljam meg kicsikarni magamból az utolsó tartalékokat is.
Nekem szerencsém van, mert anyuék is diplomások, tudják hogy nem sétagalopp a felsőoktatás és nagyon is megértik, ha éppen mélypontjaim vannak, nem tesznek rá mégegy lapáttal.
Ahelyett, hogy kiteszed a fiadat, vagy neki esel, hogy miért ilyen együgyü, miért nem csinálja a sulit, inkább beszélgess vele sokat, hogy egyáltalán szeretne-e azzal foglalkozni, amit tanul? Ha nem szeretne, akkor tök fölösleges erőltetni. Ha szeretne, akkor is jönnek olyan időszakok, amikor totál padló van és elbizonytalanodás meg "lesz*rom az egészet" időszak. Ilyenkor igyekezz bátorítani, ne szidni! Kommunikáljatok, ne csak vagdalózzatok!
15 Tök jó fej anyukád lehet:)
Te jó ég, ilyen mentalitással orvosnak akartátok küldeni? ORVOSNAK? Majd megunja a műtétet, mindent kihajít a kezéből és megy a dolgára:D Hát szerintem is az volt itt a hiba, hogy egész életükben mindent a fenekük alá toltál, mindent megcsinálták helyettük és sose voltak rákényszerítve arra, hogy önállósuljanak. Gondolom, a házimunkában is ugyanez van, nemcsak az életben. Innentől kezdve már egyre nehezebb dolgod lesz velük, mert már van egy kialakult személyiségük és sajnos az ilyen elfuserált lett. Szerintem itt szó sincs semmiféle depresszióról, vagy mentális nyavalyáról, ez sima lustaság, mert anyuci és apuci eddig kinyalta a se.ggük és ezek után is ki fogja. Sok fiú gyerekkel ez van egyébként...nekik nem kell csinálni semmit, mert az a nők dolga blabla, meresszék csak a se.ggüket a gép előtt egész nap, mert ők fiúk, ne csináljanak semmit, mert ők fiúk és a végén ilyen lusta, tohonya állatok lesznek. A nők meg sokkal életképesebbek, mert ők nevelve lettek valahogy a társadalmi elvárások miatt. Egyébként majdnem minden férfi ilyen. Sokan nem is társat keresnek, csak egy anyát, aki főz, mos rájuk, meg otthon várja őt a lakásban, mint egy melegítő bútortartozék.
Én elhajtanám őket dolgozni.
Én mérnök vagyok: az kell tudni a jó mérnökökről, hogy minden más szakok hallgatóinál nagyobb az átlagos észbeli képességük, sokszor zsenik is, de hatalmas naplopók...
Sajnos ez velem is így van... :(
Zseni vagyok, de lusta. A nővérem pont fordítva, nem túl okos, ellenben roppant szorgalmas, kitartó...
Többre is vitte eddig az életben mint én...
22 évesen keresse meg mindenki a saját boldogságát, intézze a boldogulását.
Vagy rájön magától vagy nem. Esetleg spértai módszerrel megmondhatod neki, hogy van még 3 éve aztán el kell költöznie otthonról, akkor rá lesz kényszerítve a munkára, arra, hogy vigye végig a dolgokat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!