Közel vagy távol élni egy kontrolláló anyától? Változhat ?
Röviden annyi, hogy anyám mindig is nagyon kontrollmániás volt, gyerekként azt hittem ez normális, de ahogy felnőttem sem változott ebben. Csak akkor vettem észre mennyire rossz ez, amikor egyetemre kényszerített pedig azt sem tudtam mihez kezdenék az életemmel. Utána már nem hagytam magam irányítani. Rossz néven veszi az ellenkezést, ha bármilyen kérésére nemet mondok állandóan besértődik, goromba lesz, vagy érzelmileg manipulál, hogy akkor én se kérjek tőle semmit. Egy ideje külföldön dolgozunk a férjemmel, de hozzánk jövünk látogatóba és úgy érzem anyám nem változott semmit. Örül meg szeret ezt nem vitatom, de ilyenkor is csicskáztatna, kitalál dolgokat és ha nem úgy alakul, ő besértődik. Beszól negatívan, pl hogy miért maradtunk olyan sokat az unokatesóméknál, vagy amikor látogatóba mentünk a rokonokhoz és őt nem hívtuk, vérig sértődött. Vagy konkrét eset, munkából felhív, hogy a szomszédos faluból hozzunk el neki valamit, én közlöm hogy csak másnap tudom mert dolgunk van, erre sértődötten lecsapja a telefont. Én sajnálom is, mert egyedül él, apum rég meghalt, azóta volt 1-2 kapcsolata, és segítenék is de ezzel az ellenszenves követelőző hozzáállással teljesen eltaszit, plusz olyan dolgokért tol le amiket amúgy ha nem vagyok itthon simán megold egyedül is.
Eredetileg úgy volt, hogy ezen a településen építkezünk majd, nagyitól kapott telekre, hisz olcsóbban kijönnénk és szép gyerekkorom volt, szívesen alapítanék ugyanitt családot, jók a sulik, minden barátunk itt van a közelben. De anyám közelsége teljesen elgondolkodtat. Rokonok mondtak, mennyire jól tettük hogy külföldre mentünk mert nyugodtabbak vagyunk és nem ugráltat anyám.. de ha vissza költözünk és határokat húzunk biztosan helyre tehetjük. A gond az, hogy már egy ideje meghúztam azokat a határokat és ugyanúgy állandó feszültség van köztünk. Tudok is nemet mondani, de az utána keletkező szúrkálódások, szemrehányások egyre jobban idegesitenek és nem tudom “nem felvenni” ahogy azt tanácsolja mindenki. Egyszerűen sokszor azt érzem, hogy ha tovább hallgatom a negatívigását, követelőzéseit kihúznám a saját vagy az ő haját😅 nem tudom hányan fogják ezt az érzést megérteni. S arra gondolok, hogy ha a falu másik végére is költözöm, akkor is ugyanúgy rank fog akaszkodni, mindenhova velünk jönni majd a nemek után jól besértődni.
Másnál hogy volt ez? Sajnálat is van bennem, de úgy érzem nem az én felelősségem, hogy elszúrta az életet, hogy a negatív hozzáállása miatt szinte nincs egy barátja sem és meg kellene mentenem.
Kiváncsi vagyok más helyre tudta e tenni az ilyen viszonyt vagy ilyenkor tényleg csak a távolság segít ?
28n
Hát segíteni sajnos nem nagyon tudok, de keress rá a neten a nárcisztikus személyiségzavarra, illetve külön fogalommá nőtte ki magát a nárcisztikus anya kategória.
Nagyon sok anyagot, írást, videót fogsz találni róluk.
Igen tudom manapság mindenki nárcisztikusnak nevez mindenkit, nagy divat lett ez a fogalom, de ennek az az oka, hogy sajnos tényleg a leggyakoribb személyiségzavar a társadalomban, 6 emberből 1 ilyen betegségben szenved, azaz inkább a környezetük szenved tőlük.
A kontrollmániás emberek soha nem fognak megváltozni, hiába teszed helyre őket. Tudja, hogy csesztethet, megsértődhet rá, hisztizhet, mert úgyis hagyod.
Ez, amit te csinálsz, nem határmeghúzás. Tudod, az mi?
Felhívod anyádat és közlöd vele, hogy amennyiben nem változtat viselkedésén, nem látogatsz el többet hozzá, mert nem tűröd a lelki zsarolást, besértődést, telefonlecsapkodást. És tényleg nem mész.
Persze, ezzel két gond van, az egyik, hogy úgysem fogod ezt megtenni, mert látszik, hogy nem vagy rá képes, anyád is csak sír majd, lelkizsarol, mrg ott a társadalmi nyomás, hogy csakazanyád, mit gondolnanak mások, ha nem látogatnad. Ha erőt is vennél magadon, és meglépnél, 95% valószínűséggel úgysem változna meg az anyád, mert neki ilyen a természete alapvetően, nek tudja levetközni önmagát és nem is vagy annyira fontos, hogy megpróbalja.
En megszakítottam a kapcsolatot a kontrollmániás anyammal, bár vele sok egyeb gond is volt, sose szerettük egymást. Ha te erre nem vagy képes, akkor se költözz a közelébe, mert ki fog készíteni, pláne mikor gyerekeid lesznek és azt akarja majd kontrollalni, hogy neveld őket.
Az emberek nyomós többsége nem változik tartóssan.
Lehet közel is élni, de meg kell húzni a határokat ha megsértődik, ha nem.
Mondjuk én már 21 évesen felmértem, hogy anyám egy szar ember, passzív-agresszív, toxic és sorolhatnám, és kb 300 km-es körzetben nem akarok élni vele, nem még egy városban akár.
Most 1200 km-re élek, de lassan tízéve nem beszéltem vele. Tökéletes :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!