Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Másokat is kontrollálnak a...

Másokat is kontrollálnak a szüleik ennyire?

Figyelt kérdés

20 éves vagyok, a szüleimmel lakom és hiába vagyok már nagykorú, mégis megmondják mit tegyek vagy mit kéne tegyek, soha nem adnak igazat és mindezek mellett nem hagynak szóhoz jutni, nem hallgatnak meg.

Nem olyan rég egyik családbarátunk fia elhívott randizni. Az illető egyáltalán nem volt az esetem mégcsak közös témánk sem volt, a szüleim mégis rákényszerítettek arra, hogy kimenjek vele. Az illető nagyon nyomult így pláne, hogy visszautasítottam a közeledését. Hazaérve a szüleim rákérdeztek a találkára, elmondtam mi volt és leszóltak amiért nekem senki nem tetszik és válogatós vagyok.

Kamaszkorom óta azért piszkálnak, mert nem járok annyit bulizni mint más korombeli fiatal.

Próbálom megadni nekik a tiszteletet, mert elvégre a szüleim de egyszerűen egyre rosszabb a helyzet.

Ahányszor csak beszélnék velük valamiről állandóan közbeszólnak, más témáról kezdenek el beszélni, ezzel "elhallgatatva" engem.

Nekik "hála" az egyetem választás sem az én akaratom szerint történt, nem szerettem, otthagytam és ezt is hallom amiért megyek felelőtlenül a fejem után.

jún. 13. 10:46
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
91%

Ezt le kell velük meccselned, különben életfogytig ilyen marad a viszonyotok.

Meg kell húznod a határaidat, higgadtan átbeszélni a kérdést, aztán vagy elfogadják, vagy nem. Ha nem, kénytelen leszel eltávolodni tőlük, fizikailag is.

jún. 13. 11:20
 2/11 anonim ***** válasza:
90%

#1 Vannak szülők akikkel nem lehet lemeccselni. A legtöbbjük például nárcisztikus, akik nem ismernek határokat, a privát szféra nekik olyan mint az ufók, nem hisznek benne. A fejedre is állhatsz, sosem fogják betartani a határokat, mert számukra nem léteznek.

Kérdező: Igen, 25 évesen az én szüleim is kontrollmániások. Egyetlen menekvés a költözés, de 2024-ben luxus fiatalon elköltözni, sokan nem tudjuk megengedni magunknak.

jún. 13. 11:37
 3/11 anonim ***** válasza:
91%

Nárcisztikus "szüleid" vannak. Amint tudsz minél nagyobb távolságra költözz el, menj kollégiumba, ha még suliba jársz, és minimális kapcsolat tartás, csak amennyit nagyon szükséges. Ez nem fog változni, mert sajnos rajtad élik ki az összes belső frusztráltságukat.

Ha boldog, kiegyensúlyozott életet szeretnél élni akkor tipli minél messzebbre tőlük.

jún. 13. 14:03
 4/11 anonim ***** válasza:
88%

A leírásodból, mit tesznek a nárcisztikus szülők:

Kontroll, megmondják mit tegyek, nem hagynak szóhoz jutni, figyelmen kívül hagyják a gondolataidat érzéseidet, vágyaidat. Hibáztatnak, mindig nekik van igazuk, átlépik a határaidat, rád erőszakolnak egy partnert, akit te nem szeretnél. Ezért is hibáztatnak, leszólnak, leértékelnek, hogy neked senki sem felel meg. Piszkálnak, provokálnak.

A pályaválasztásba is beleszóltak az ő akaratuk szerint döntöttél.

Így töményen ez nettó bántalmazás!

Tervezd meg az iskolát, ha kell akkor vállalj diákmunkát, de onnan menj el, mert megmérgeznek!

jún. 13. 14:24
 5/11 anonim ***** válasza:
91%

Dolgozol? Anyagilag független vagy tőlük?

Nem azért, mert akkor rögvest költözz el. Azt mindenki maga látja, mit és hogyan, mikor. Viszont amíg ők finanszírozzák mindenedet, vagy akár egy részét is, kortól független gyerek cipőben maradsz, kivívni sem tudod időt ráfordítva, hiszen elmúltál 18 éves, de ugyanúgy otthon laksz, ugyanúgy ők fizetnek, vagy legalábbis egy részét a dolaidnak, korlátok közé szoríthatnak nyugodt szívvel.

jún. 13. 14:25
 6/11 anonim ***** válasza:
66%

Kimondottan érzelmi bántalmazó szüleid vannak.

Te meg hagyod magad. Ha jót akarsz magadnak, meg kell húznod a határaidatt. És lehetőleg minél hamarabb megszabadulni tőlük.

jún. 13. 14:31
 7/11 anonim ***** válasza:
87%
6# F@szságot ne írjál már. Hogy hagyná magát, folyamatosan ellenáll, azért írt ki kérdést. Egy fiatal, nem hagyja magát, hanem kiszolgáltatott helyzetben van több szempontból, jelen esetben érzelmileg és valószínűleg anyagilag is, mivel 20 éves és egyetemre jár.
jún. 13. 14:47
 8/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen az eddigi válaszokat.

A költözésen én is gondolkodtam, legalább egy albin de a jelenlegi jövedelmem és az eddigi megtakarításaimból 3 hónapig tudnék különköltözni, máskülönben ha ősszel elmegyek a kívánt egyetemre pénz kell a tandíjra is.

jún. 13. 14:54
 9/11 anonim ***** válasza:
92%
Kollégium,diákmunka + az ösztöndíjra kell gyúrni. Ez lehet a cél. Persze attól is függ milyen egyetem, de pl. nekem volt 2 tanárom, aki már egyetemi évei alatt szép összeget keresett német/angol tanítással.
jún. 13. 15:39
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Itt a nyar, rengeteg lehetöseg a munkara. Akar strandokon, toparton, külföldön. Ne a szorakozasra gondolj, azt most tedd felre. Nem azt mondom,hogy hajtsd tul magad, de igyekezz,hogy minel több beveteled legyen. Aztan tudj önallasulni. Es költözz el.

(en is magamat tartom el, 2 munkahelyem van)

jún. 14. 09:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!