17 éves vagyok mit tegyek? Többi lent!
Hát öregem, 2 diplomával a mai napomat is 5 órás várakozással töltöttem a Munkaügyi Központ ügyfeleként.
Szóval nemigen ugrálhatsz középfokú végzettség nélkül. Tanulj szakmát, és menj külföldre, ennyit tehetsz.
Gondold át nagyon jól. Az átlag, szakmával rendelkező(!) pályakezdő 17 hónapig munkanélküli.
Ha mindenképpen ezt szeretnéd, keress munkát az iskola mellett (legalább még jár a családi), és ha esetleg szerencsés vagy és találsz valamit, akkor kiiratkozhatsz.
Akkor menj át szakmunkásba. 8. általánossal az életbe nem kapsz munkát. Ebből mi jön le a munkáltatónak? Az, hogy lusta vagy ki akar egy lusta embert alkalmazni.
Annyira nem könnyű az élet mint gondolod.
Biztos vagy benne, hogy nem vagy tanköteles?
Akik 2011/2012-es tanév vagy az előtt kezdték meg a 9.-et, azokra még a 18 év vonatkozik.
Legalább azokat a tárgyakat tanuld még - ingyen!!! - amik az életben való érvényesülésedhez kellenek, mint pl. a nyelv.
Tudod, mennyi privátin egy angolóra, vagy milynóen nehéz iskolarendszeren kívül ingyenes lehetőséget szerezni?
Nézz utána a tanulás piaci árának, után szorozd fel annyival, amennyit most ingyen tanulhatnál havonta, és bőven jobb biznisz anyagilag, ha ingyen tanulsz, amíg lehet. Persze fontos az is, hogy olyat, amit szeretnél is tudni!
"ott hagyhatom-e az iskolát szülői beleegyezés nélkül!?"
Ha otthagyod, akkor 1) bukjátok a családi pótlékot, 2) és a családi adókedvezményt is, ami együtt több százezer forintnyi veszteség is lehet.
Szerinted megúszod ezt büntetés nélkül? Ki tudsz ennyit termelni a "munkáddal"?
Az egy dolog, hogy a szüleid 18 éves korodig kötelesek eltartani, de azt hogy hogy...
Nos a helyesírásod nem érdekel. A szomorúbb az, hogy saját magad nem érdekled nem értékeled.
Miért vagy egyes? Annyira ostoba nem lehetsz, hogy némi tanulással ne csússz át a vizsgákon.
Nem tartok neked hegyi beszédet inkább elmesélek néhány dolgot az én életemből a saját marhaságaimat csakhogy okulj mert az okos ember mások kárából tanul.
Én is gyűlöltem iskolába járni, tanulni anyám is irritált, tiszta idegbeteg volt egész életében.
Én 4-es voltam nyolcadikban -igaz kínkeservvel értem el- és ostoba fejjel szakmunkásba mentem mert az csak 3 éves volt ellenben a szakközép meg 4 éves ráadásul oda nem kellett felvételizni.
Na mire végeztem már az Isten papírja nem volt elég a munkáltatóknak, úgyhogy megszívtam, mint a torkos borz mehettem munka mellett estire érettségizni plusz 3 év! Mert már akkor sem kellettem sehová szakmunkással.
Sírni tudtam volna annyira gyűlöltem. Amikor végre valahára átkínlódtam magam az érettségin hát az volt életem egyik legszebb napja. Azt mondtam sose ülök vissza az iskolapadba sosem tanulok többé soha semmit engem hagyjanak békén.
Csakhogy ez a világ nem így működik. Először is az esti érettségit a hajamra kenhettem. Ahogy az egyik estis tanárom mondta: ha valaki azt mondja, hogy a középiskolai meg az esti érettségi ugyan annyit ér azzal azt is mondhatná, hogy a dollár meg a forint is ugyan annyit ér.
Bele is kötöttek rendesen a munkáltatók.
Hogy ne maradjak le és rendes álláshoz jussak tetszik vagy sem vissza kellett ülnöm tanulni. Igaz ezek már tanfolyamok voltak.
Nyelviskolák, számítógép, okj-s sulik. Most az utóbbi pár évben szerettem meg a tanulást közel negyven éves fejjel kitűnőre tettem le egy okj-st.
Most itthon ülök munka nélkül és mindegy milyen papírom van elég annyi, hogy negyvenes nő vagyok átlag szakmával és pont.
Anyukám gyárban dolgozott. Nincs egy ép testrésze, ami ne fájna, ne lenne leterhelve, ne lenne beteg.
Manapság, akik szalag mellett dolgoznak jó ha a minimált megkapják és hulla fáradtak. Jogaik azok nincsenek. Bármikor pótolhatók. Élni meg azért szeretnél nem? Utazni megvenni ezt-azt, szórakozni, öltözködni...ezt gyári fizetésből nem fogod megtenni. Lelépni meg pláne. Lakást az életben nem veszel belőle, egy albérlet meg kb. 80-85 ezertől indul alaphangon/bérlet+rezsi/ ennyit meg nem fogsz összegürcölni. Marad a társbérlet és az osztozkodás, alkalmazkodás.
16 évesen az embernek vannak világmegváltó tervei csak az élettapasztalat az hiányzik ezért rengeteg ostobaságot elkövetnek, amivel aztán egy életre eltolják az életüket.
Szóval én azt mondom nőj fel, állj a sarkadra bekkeld ki a sulit, feccölj egy kis energiát saját magadba, a jövődbe mert keserves időknek fogsz elébe nézni.
Most nehéz de később hálás leszel magadnak.
Ha majd érettebb leszel akkor egy érettségire sok mindent lehet majd alapozni mondjuk egy jó tanfolyamot.
Sosem tudhatod merre fogsz változni de ha kilépsz a kemény életbe ott sokkal rosszabb lesz, mint a suliban.
Amikor a frissen érettségizett dolgozó ismerőseim kiskoromban azt mondták, hogy nehéz kilépni az életbe és magadról gondoskodni és szívesen élnék még a diák életet arra gondoltam megbolondultak én ugyanis irigyeltem őket.
Saját élet, saját pénz...Na jah.
Most már tudom. Ez a világ nagyon kemény alig van meló, akinek nincs végzettsége -pláne valami jó- hát az nem válogathat nincs is miből.
Ha vissza mehetnék az időben akkor nagyon sok mindent másképp csinálnék.
Szóval! Értékeld már egy kicsit magadat feljebb ne bánj így magaddal mert ha egy ilyen hétköznapi dolog elől megfutamodsz akkor soha, semmit sem fogsz tudni elérni és megvalósítani. Saját rossz tapasztalat csak én későn jöttem rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!