Mi legyen az anyámmal?
Néhány hónapja megszakítottam a kapcsolatot az anyámmal. Megvoltak rá az okaim, szinte az egész gyerekkoromat megkeserítette. (Akit nem érdekel, az ugorjon a végére.)
Amikor 10 éves voltam, és ő összejött valakivel (aki utált), kirakott otthonról és mehettem a nagyszüleimhez lakni. Akkoriban volt, hogy fél évig nem is láttuk egymást, ettől függetlenül felvette a családi pótlékot. Amikor felújították a lakást, berendezte "hálószobának" a fűtetlen, szigetelés nélküli spájzt, ami azt jelentette, hogy a plafonig álltak a dobozok az ő kacatjaival (tönkrement tévé, olyan ruhák, amiket sosem hordott, régi ajtók, könyvek dobozokba csomagolva) és volt ott egy matrac, amit leteríthettem a padlóra, ha ott akartam aludni. A szoba folyton penészes volt, és hemzsegtek benne a poratkák (allergiás vagyok), szóval maradtam inkább a nagyszüleimnél. Ehhez hozzátartozik, hogy anyámnak közel félmilliós fizetése van, nincsen adóssága és a lakást sem bérli.
Később, amikor szorosabb lett a kapcsolatunk, olyan programokat szervezett, hogy menjek vele plázázni, nézzünk meg egy csajos filmet (fiú létemre), illetve takarítsak nála, és vigyem le a nehéz holmikat a pincébe. Az ilyen programok alatt többnyire leitta magát és botrányosan viselkedett. Ha nem voltam ott, amikor részeg volt, sokszor felhívott, ordított velem és a fejemhez vágta, hogy egy semmirekellő vagyok, stb.
Zsebpénzt akkor sem kaptam tőle, ha éppen jó volt a kapcsolatunk, úgyhogy ha nem tudtam szendvicset vinni az iskolába, az osztálytársaimon múlott, hogy eszek-e aznap vagy sem. Közben ő Svájcba, Prágába, más külföldi városokba utazott kikapcsolódni.
Később beújított egy pasit, aki velem egyidős. Azt hazudta neki, hogy nincs gyereke, és mindig, ha nála volt a srác, szólt, hogy még véletlenül se ugorjak be...
Amikor pedig végül barátnőm lett, minden áron gáncsolni akarta a kapcsolatot. Megpróbálta telebeszélni a fejem, hogy a barátnőm manipulatív, és folyton féltékenykedett rá. Kitalálta, hogy ő "anya-fia napokat" követel a hétvégére, mert olyan ritkán lát. Ha meglátogattuk, elkezdett babusgatni meg ölelgetni a barátnőm előtt, megpróbált minél többet kettesben beszélgetni velem, és olyan jövőképekről beszélt, amiben a barátnőmnek nem szorított helyet.
Ha akármikor megkérdeztem, mit miért csinált, mindig azt mondta, hogy "Egy nap hálás leszel ezért!" és alapból megpróbálta magát nagyon bölcsnek lefesteni. Viszont felnőttem, és nem vagyok hálás, sőt, dühös vagyok.
Amikor letettem a vizsgáimat, külföldre költöztem. Nem akartam bántani őt, úgyhogy megírtam neki, hogy nekem ez a gyerekkor kicsit sok volt, és szeretnék egyedül lenni egy darabig, hogy fel tudjam dolgozni a kapcsolatunkat. Azóta az egész életem sokkal nyugodtabb, végre kezdek kilábalni az évtizedes depresszióból.
Anyám azt válaszolta, hogy tiszteletben tartja a döntésemet, viszont azóta folyton a nagymamámnak panaszkodik, hogy nem állok vele szóba. A mamámat nagyon szeretem, anyám helyett anyám volt, és őt nagyon megviseli ez a "családi viszály". Mivel békével mentem el, nem érti, miért nem akarok vele beszélni és nagyon sokszor szomorú emiatt.
Mit tennétek a helyemben? Kibéküljek az anyámmal, hogy a mamámnak könnyebb legyen? (Attól félek, akkor ki akarna hozzám költözni külföldre.) Vagy világosítsam fel anyámat, hogy rosszul vagyok ettől az egésztől? (Félek, ha felvilágosítom, mennyire undorodom tőle, az egészet rákeni a barátnőmre, akkor pedig őt megutálja a családom, hogy miért uszít engem... Neki szintén nagyon jó a kapcsolata a mamámmal.)
A dolog egyelőre annyira nem aktuális, de húsvétra szeretnék hazalátogatni, és nem tudom, mi fog fogadni. Egyáltalán, hogyan tudom tartani a mamámmal a kapcsolatot úgy, hogy anyámat egyelőre látni sem bírom?
Ja, 23/F.
Köszönöm a válaszokat.
Anyukádnak fel kéne nőnie és megtanulnia viselkedni. Abszolút pszichiátriai eset.
A nagyiddal meg ülj le és mondd el neki ugyanezt.
Látta, hogy bánt veled nem véletlen laktál nála. Mondd el neki minden lelki fájdalmad és félelmed és kérd meg értse meg, hogy rosszul vagy anyádtól mert ő sosem volt igazi anya, csak fájdalmat okozott, sose voltál nála az első helyen és nem akarod, hogy tovább mérgezze az életed.
Azt is mondd el, hogy a barátnőd - ahogy ő is látja - rendes és végre van, aki törődik veled és nem vagy magányos. Neki semmi köze a családhoz nem is akar belefolyni úgyhogy ha anyád ővele dobálózik akkor engedje el a füle mellett.
Mondd meg nagyinak, hogy ő a te családod meg a barátnőd.
Anyád olyan, amilyen magának főzte az életét egye meg így járt.
Mamádnak fel kell nyitnod a szemét nem bánkódhat, amiatt, hogy anyád egy link alak. Inkább örüljön, hogy őt tiszteled, becsülöd és az életed végre sínre került.
Anyád miatt meg ne legyen lelkifurdalásod soha. Ő alakította így te csak az ő viselkedését reagálod le.
Most komolyan: kinek kell egy ilyen családtag? Sosem változik meg, primitív módon viselkedik a saját gyerekét letagadja! Nem tud szeretni akkor miért akarsz pont neki megfelelni? Nem ő az, akinek az érdekeit szem előtt kell tartanod.
Ha ilyen anyám lenne sosem állnék szóba vele.
Rendbe kell tenni a lelki világod de úgy, hogy neked jó legyen és ezt meg kell értenie annak, aki igazán szeret és rálát az életedre.
Ez a szomorú az egészben:( Néha úgy éreztem, nehéz a természete, de ki lehet vele jönni. Néha napokig kedves volt és normálisan viselkedett. Már reménykedtem, hogy most, hogy idősebb vagyok, rendeződik a kapcsolatunk és tudunk létezni mint két felnőtt, kölcsönösen figyelve egymásra... Néhány nappal később pedig megint én voltam a céltáblája. Annyiszor csalódtam benne.
Mindig mondta, hogy a család az első, a szüleit nem hagyná itt, a kötelékek fontosak... Aztán amikor bejelentettem, hogy a vizsgák után kiköltözöm, egy héttel később már úgy adta elő a családnak a történetet, hogy "a kettőnk terve" (persze a barátnőmet ebből is kihagyta). Akkor nagyon sokat idegeskedtem rajta, hogy az egész életemet megkeseríti.
Köszönöm a válaszokat!
Nagyon sokat segítetek vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!