Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Apuka telefonon zaklatja a...

Apuka telefonon zaklatja a gyermeket az ovodában. Mert joga van?!

Figyelt kérdés
Gyerekelhelyezési per előtt állok, apuka mindent elkövet hogy a lehető legrosszabb anyának állítson be. Külföldön dolgozik, kb kéthetente jár haza és akkor minden eszközt bevet hogy pokollá tegye az életemet, a gyerekemet használja fel ellenem mert mással már nem tud bántani. Azt sem akarta hogy a gyermekem megszülessen most pedig el akarja venni tőlem. Feljelentett a gyámügyön is hogy a gyerekemet vegyék védelembe, természetesen elutasították a kérelmét mert mindent rendben találtak. Most az óvodát hivogatja, és a gyerekemet ott kéri a telefonhoz. A szülői felügyeleti jogáról lemondott amikor megszületett a gyermekünk. Mióta boldog párkapcsolatban élek mással azóta akarja a gyermeket magához venni. Mindenki azt mondja papír kell a bíróságtól hogy az apa a gyermeket ne hivogathassa az óvodában. Az igazgató is kéri de amig folyik a per, , most lesz az első tárgyalásunk, , addig nincs papír. Bármit megtehet az apa? Azzal hogy JOGA van?! Ez egy intézmény, mégis engedik a gyerekkel beszélni. Az én telefonomat nem hivja, itthon nem keresi a gyerekét sem. Direkt az ovodában.

2013. nov. 13. 18:27
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
19%

#10, válás esetén a kizárólagos a gyakoribb, ez sajnos tény. Manapság megy nagy lobbyzás, hogy gyakoribb legyen a közös, mert a nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy akkor kevesebb az utólagos konfliktus.

Kérdező, a kedvedért meg kimojoltam a Csjt kérdésre vonatkozó részét:

92. § (1) A gyermeknek joga, hogy különélő szülőjével személyes és közvetlen kapcsolatot tartson fenn. A gyermekétől különélő szülő joga és kötelessége, hogy gyermekével kapcsolatot tartson fenn, vele rendszeresen érintkezzen (a kapcsolattartás joga). A gyermeket nevelő szülő vagy más személy köteles a zavartalan kapcsolattartást biztosítani.

(2) A szülőnek - kivéve, ha a külön jogszabályban meghatározott ideiglenes megelőző távoltartó határozat, megelőző távoltartó határozat, illetve ha gyermek sérelmére elkövetett cselekmény miatt a büntetőeljárásban elrendelhető távoltartás kényszerintézkedés hatálya alatt áll - joga van gyermekével kapcsolatot tartani akkor is, ha szülői felügyeleti joga szünetel.

(3) Kivételesen indokolt esetben, a gyermek érdekében azt a szülőt is fel lehet jogosítani a gyermekkel való kapcsolattartásra, akinek a szülői felügyeleti jogát a bíróság megszüntette, vagy akinek szülői felügyeleti joga a 48. § (3) bekezdése alapján szűnt meg és a gyermek örökbefogadására nem került sor. Erről a szülői felügyeletet megszüntető bíróság vagy - ha a gyermeket tartós nevelésbe vették - a gyámhivatal dönt.

(4) A kapcsolattartásról - a szülők megegyezésének hiányában, illetőleg a szülők és a gyám közötti vita esetében - a gyámhatóság dönt. Ha házassági vagy gyermekelhelyezési per van folyamatban, a szülők megegyezésének hiányában a kapcsolattartásról a bíróság dönt. A gyámhatóság, illetőleg a házassági vagy gyermekelhelyezési perben a bíróság a felróható magatartást tanúsító szülő kapcsolattartási jogát a gyermek érdekében korlátozhatja vagy megvonhatja, illetőleg e jog gyakorlásának szünetelését rendelheti el.

2013. nov. 13. 19:35
 12/35 anonim ***** válasza:
24%

Fogalmad nincs arrol, hogy mit jelent a kizarolagos felugyeleti jog, utolso... Konketan azt, hogy onnantol kezdve annak a szulonek SEMMI KOZE a gyerekhez. SEMMI> Nem latogathatja, nem tathat vele kapcsolatot, a gyerek a masik szulo hazastarsa altal orokbefogadhato, nem kell a masik szulo engedelye utlevelhez, nevvaltoztatashoz, a szulo szabadon viheti kulfoldre a gyermeket, stb. Egyedul a tartasdijat koteles fizetni - hacsak nem a gyereket orokbe nem fogadja a masik szulo hazastarsa.

Amirol te beszelsz, az egeszen mas. Attol, hogy a gondozo szulo lesz a gondviselo, a masik szulonek joga van majdhogynem mindenbe beleszolni.

2013. nov. 13. 19:40
 13/35 anonim ***** válasza:
19%

A felügyeleti jogon vitázóknak meg:

72. § (1) A szülői felügyeletet a szülők együttesen gyakorolják - ellentétes megállapodásuk hiányában - akkor is, ha már nem élnek együtt.

(2) Ha a házasság felbontása vagy a gyermek elhelyezése iránti perben a gyermeket a szülők megegyezése vagy a bíróság döntése alapján valamelyik szülőnél elhelyezték, a felügyeletet ez a szülő gyakorolja, kivéve, ha a szülők kérelmére a bíróság a gyermekelhelyezéssel egyidejűleg közös szülői felügyeletet rendelt el, illetve a szülőknek a közös szülői felügyeletre vonatkozó egyezségét jóváhagyta.

(tetszik látni a 2. pontot?)

2013. nov. 13. 19:44
 14/35 anonim ***** válasza:
24%

Tetszene tudni vegre felfogni, hogy mit jelent a KIZAROLAGOS SZULOI FELUGYELETI JOG????

"(1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben közösen gyakorolják jogaikat akkor is, ha a szülői felügyeletet a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapján az egyik szülő gyakorolja, kivéve, ha a gyermekétől különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság e tekintetben korlátozta vagy megvonta.

(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésnek tekintendő a kiskorú gyermek nevének meghatározása és megváltoztatása, a szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének, huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölése, állampolgárságának megváltoztatása és iskolájának, életpályájának megválasztása."

Az a szulo, aki KIZAROLAGOS felugyeletijogot kap, az ezekben a kerdesekben, MINDBEN EGYEDUL donthet.

Ezt ma Magyarorszagon nagyon keves embernek itelik meg. Konkretan nalunk a masik fel egy hetesen latta eloszor es utoljara a gyereket, aki a per idejen 8 eves volt. Csak es kizarolag azert vettek el a szuloi felugyeleti jogat, mert meg se jelent a birosagon igy a biro ugy dontott, ha nem erdekli az egesz, menjen a .....

Befejeztem veled a vitat.

2013. nov. 13. 19:51
 15/35 anonim ***** válasza:
19%

#12, te kevered össze a felügyeleti jogról lemondást azzal, amikor kifejezetten a bíróság pl. a gyermek ellen elkövetett súlyos bűncselekmény miatt véglegesen megfosztja az illetőt a felügyeleti jogtól.

A kérdésben kifejezetten az szerepel, hogy az "apa lemondott a felügyeleti jogról" ami annyit tesz ugye, hogy a felügyeleti jogot az anya gyakorolta egy személyben. Olyan mutatóban sincs a kérdésben, hogy az apát a bíróság bűncselekmény miatt ítéletben véglegesen megfosztotta a felügyeleti jogtól... ami egy más kéáposzta.

Más a felügyeleti jogról LEMONDÁS, és más a felügyeleti jogtól bírósági ítéletben való MEGFOSZTÁS, csókolom...

2013. nov. 13. 19:54
 16/35 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.9 évig voltam vele, egy éve telt be az a bizonyos pohár.Hozzá teszem akkor még szerettem. Azt hittem jobb lesz.Amikor megtudta baba lesz, ,, te az én életemet nem teszed tönkre, a hajadnál fogva viszlek az abortuszra,,a kedves anyukája meg jön velem a korházba és fogja a kezem is,,én persze egyedül is vállaltam, mondtam nem vetetem el.Akkor az apuka mégis meggondolta magát a nővére rábeszélésére, a nővére ugyanis mint utólag kiderült, örökbe is vette volna.Azt hittem minden szép lesz élünk boldogan.Tévedtem,amikor már kerekedett a pocakom megtudtam folyamatosan csalt, az első öt év csupa hazúgság volt, amihez kedves anyuka is aszisztált, minden csaj képe a CD-én, minden beszélgetés lementve, elmentette a gépéről amikor hozzám költözött, és eltette emlékbe.És megbocsátottam, még ezt is.Aztán volt közben munkanélküli is,mindenben mellette voltam, munkát kerestem neki.Cserébe, egyszer nem kelt fel a gyerekéhez amikor sírt éjjelente,számítógépen is a játékot nagyobb előnyben részesítette.Volt pénze , mégis havi 10.000 ft adott nekem és néha bevásárolt. Pedig együtt éltünk.Amikor szóvá tettem, mit akarsz az egész rezsidet én fizessem ki.Ez volt a válasz.Nagyon nagyon sokat szenvedtem ebben a kapcsolatban, a bántásokat nem is említem.Naiv voltam és hiszékeny.Akkor lett elegem amikor , egy külföldi munka után két napig készültem , főztem neki,és annyit mondott,,, csak mert ,,nem,, kisértem le a negyedikről.akkor ba... d meg a kajádat.Ez volt az utolsó csepp. Külföldön dolgozott, pénzt semmit sem láttam belőle a haví tiz ezer forinton kivül, de mindig azt kaptam spóroljak.Spórolt ő magának , egy lakást.Szeretetet semmit sem kaptam tőle.Hozzá teszem, folyamatosan mondtam ha nem változtat, nem lesz igy jó vége ha igy bánik velem hamarosan vége lesz.Nem hitte el, azt hitte majd én mindent ,,elnézek,,.Akkor jött az életembe a mostani párom.Nem birja elviselni hogy boldogok vagyunk.Azóta akarja a gyerekemet is magának.Provokál minket, a gyerekemet eszközként használja fel ellenem , mert tudja ő az egyetlen dolog amivel még bántani tud.A gyermekről pedig lemondott amikor megszületett,ő azt írta azért mert külföldön dolgozik és hogy én egyedül is tudjak intézkedni.Természetesen nem igaz,a pénz miatt tette.Családi pótlék.Most ott tartunk fenyeget, én soha nem tiltottam tőle a gyereket de ahogy viselkedik nem merem már elelengedni hogy elvigye magához.Igy amikor hazajön eljöhet a gyermekhez és vele lehet ameddig szeretne.Pl fél tiz.Akkor jön a többi provokálás.Nagyon röviden írtam most le,ezeket a dolgokat.Féltem a gyerekemet tőle és úgy érzem semmit se tudok tenni.A gyámügyön sztem ismerőse volt az ügyéntéző, de mivel nem volt veszélyeztetve a gyermekem igy nem tudtak semmit sem tenni ellenem.Amikor megjött a határozat jött az idegbaj, jött az újabb provokálás, és egyre durvább.Mindenhol én voltam hamarabb, gyámügy, családvédelmi,segítséget kértem és sehol semmi.Elküldtek, hogy amig nincs birósági végzés addig apának is ugyan annyi joga van mint nekem.Ő közben a nővérével és a kedves mamával mentek a gyámra, aztán a bíróságra és most lesz a tárgyalás.Elvileg én adtam be hamarabb a gyermekelhelyezési papírt, mégis én lettem az alperes.Hmm elgondolkodtató...Közben két nagy gyereket már felneveltem, 17 és 19 évesek.És rossz anya vagyk.Most hogy közeleg a tárgyalás, félek mert durvul, az óvodát hívogatja és beállít úgy hogy velem nem lehet beszélni, nem engedem beszélni a gyerekkel sem, ami nem igaz.És nem értem az óvodát sem miért engedik ezt.Ha iskolás lenne, óra közben kihivják a gyereket mert apuka keresi? De a telefonom nem csörög, van amikor egy hétig sem.Amikor pedig megkérdezzük tőle,egyhétig hol voltál,mi ne kérjük őt számon.Akkor jön amikor akar, akkor telefonál amikor akar.Azt tesz amit akar. Mert neki joga van.
2013. nov. 13. 19:59
 17/35 anonim ***** válasza:
76%
Sajnálom.....Ismét az írom neked ülj le az ovónökkel és beszéld ezt meg velük!!!!
2013. nov. 13. 20:05
 18/35 A kérdező kommentje:
A zavartalan kapcsolattartás is meglenne, ha a gyerekkel foglalkozna nem velünk.Az hogy nem viheti el magához is csak azóta van amióta eldurvult.De okosan csinálja!Probáltam vele megbeszélni de teljesen ellenünk van.Utolsó találkozásunk most volt a múlt héten.Azt mondta, fogadjunk elperelem tőled a gyereket,kétmillió ft-ba.Hmm ez is elgondolkodtató.Én tudom milyen ember.Azt is mondta az összes pénzed erre fog elmenni.Most majd jön, bulizok, drogozok, gyógyszerezem a gyerekem, nem járatom oviba,nem adok neki enni.És erre még van tanú is, a nővére akivel két évig nem is beszéltek.
2013. nov. 13. 20:09
 19/35 A kérdező kommentje:

Beszéltem az óvónőkkel, reggel pedig megyek az igazgatóhoz.

És ez sem az első eset mert a nővére és a mama, hozzám nem jöttek már vagy 4 hónapja, hogy tiltom a gyeremeket tőlük, de az óvódába bementek ők is.És hozzáteszem, van egy nagymamájuk is aki erre az egészre azt mondja, pedig az ő családtaguk, egyik sem normális.

2013. nov. 13. 20:18
 20/35 anonim ***** válasza:
69%

Kérdező (#16) tudod,, az a baj, hogy még ha így is éled meg - ezt nem vitatom - de amit itt leírtál, az jogi szempontból egy zagyvaság. Pl:

"A gyermekről pedig lemondott amikor megszületett,ő azt írta azért mert külföldön dolgozik és hogy én egyedül is tudjak intézkedni.Természetesen nem igaz,a pénz miatt tette."

A gyerekről nem mondHATOTT le, mert azt csak akkor lehetne, ha valaki más azonnal örökbe is fogadja. Max a felügyeleti jog gyakorlásáról (lásd előző vita, benne a Csjt) azt meg tényleg azért, hogy egyedül is tudj intézkedni, hisz az a tartási kötelezettséget, tehát a pénzt semmi módon nem érinti.

És ez két kiragadott mondat csak...

Szóval én azt nem akarom - meg nem is tudnám - eldönteni, hogy melyikőtöknek miben van igaza és miben nincs, erre való a bíróság. De ha jól, hatásosan akarod képviselni az ügyedet, az igazadat, akkor őszintén tanácsolom, hogy szedd össze, magyaráztasd el az ügyvédeddel akár, és valósághűen add elő, hogy voltaképp mi is a problémád, mert enélkül senki sem fogja érteni, senki sem fog tudni segíteni...

Az óvoda meg mindaddig helyesen jár el, amíg a bíróság nem ad ki egy papírt (akár ideiglenes végzést) a kapcsolattartás korlátozásáról. Az óvónőkkel mutyiban szervezést meg én nem ajánlom, mert apuka szemmel láthatóan otthon van a jogi lehetőségekben, sec pillanat alatt ellened fogja felhasználni elég ütős kártyaként, mondván, hogy korlátozni akartad a gyerekkel való kapcsolattartását.

Ha úgy érzed igazad van, akkor kérj ideiglenes intézkedést a bírótól a kapcsolattartás korlátozására... ennek ez a módja, bár egyáltalán nem biztos, hogy meg is adják...

2013. nov. 13. 20:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!