Hogyan dolgoznátok fel ha kiderülne, hogy a szüleid a tesódra iratták a házukat?
Tesómmal mindketten normális családi életet élünk. Minkettőnknek két gyereke van. Anno mi úgy "kaptunk" egy panel lakást, hogy ki kellett fizetni a tesómat. Akkor felbecsültettük a lakás értékét és annak a felével kifezettük tesómat. A teljes felújítást, illetékeket, ügyvédet is mindent mi fizettünk. (még tart a hitel). Nem is volt ezzel baj, hiszen így normális.
Tegnap azonban megtudtam, hogy a szüleim a nagy családi házat a tesómra iratták.
Nem vagyunk rosszban (legalábbis idáig nem tűnt fel), mi hazajárunk látogatni, mindig segítünk, ha kell anyagilag is, ha szükséges, kertgondozásnál , szüretnél ott vagyunk stb, tesómék pedig ott laknak a szüleimnél egy külön bejáratú részben. Még ha úgy is döntöttek a szüleim, hogy ő jobban megérdemli , mint mi, akkor is kellett volna közölni, hogy lányom ez van. Teljesen kiborultam, mert borzalmas nagyot csalódtam. Az egyetlen "ok", ami miatt őrá irathatták, hogy a szüleim is, tesóm is mélyen vallásosak, mi nem. Más okot nem látok, ami miatt ekkora megkülönböztetést tehet valaki a gyerekei (és unokái) között. Mit gondoltok?
Szerintem túldramatizálod. Beszélj a szüleiddel, mondd el nekik mit bánt. Emlékeztesd őket, hogy ti a lakásotok értékének a felét már kifizettétek nekik.
De egyébként nekem olyan rossz érzés ilyet olvasni, még élnek a szüleid, de a házukra már úgy tekintesz, mint leendő örökségedre :o Hát nem az. Ki tudja, mi történne az elkövetkező években. Eladósodhatnának, úgy dönthetnének, hogy eladják és leutazgatják az árát... Szívük joga. Ők így döntöttek. Lehet eltartás fejében állapodtak meg ebben, mikor nyugdíjasok lesznek pl. De lényegében mindegy is. Szerintem nincs okod kisemmizve érezni magad. Ellenben a szüleid joggal érezhetnék rosszul magukat, ha letámadod őket, hogy te a halálukra vársz.
Egyébként a férjemék 5-en testvérek. A szüleik az ingatlanukat a legkisebb és a legidősebb gyerek nevére íratták. Baromira nem érdekli a férjemet. Adósságot ne hagyjon ránk senki, ez a lényeg.
Szerintem is ezt kellene elfogadnod:
"mert mi megállunk a lábunkon, ők viszont támogatásra szorulnak."
Nalunk is hasonlo a helyzet. A hugom a mai napig nem onallo es nem tudja a csaladjat eltartani. (A ferjetol lelepett, pedig teljesen normalis srac volt. Ami penzt kapott a ferjetol valasnal, azt eltapsolta.) Erre most Anyumek adnak neki "kolcson" lakast venni. De azert nyaron meg USA-ba ki tudott menni nyaralgatni. Engem nem tud "lehuzni", de a szuleinket lazan. Es azert tamogatjak, mert "ugy gondoljak, hogy kiskorunkban nem torodtek vele eleget." Ez itt a kulcsmomentum asszem. Erdekes, hogy en a kisebbik fiamat, most ugyanugy nem tudom ravenni semmire. Mindent tok hamar felad. Fodraszhoz beulni nala problema. Bujik ki mindenfele kotelezettseg alol. Pedig erzelmileg 2-szer annyit kap, mint a nagy.
A hazra visszaterve: Azert nem egy fagyirol van szo, ugyhogy en rakerdeznek. Es szerintem azert segitik, mert valahol kudarcnak erzik a nevelesuket, es ezzel probaljak kompenzalni.
Ez milyen szemétség már...
"hát neked már van lakásod, akkor a tesódnak is legyen egy"
Neki is ugyan annyi van (volt), mint nektek, hiszen a felét kifizettétek neki. Plusz, neki még ott a szülői házban is van egy része, ami nektek nincs.
Egy ilyen akció után erősen elgondolkoznék a kapcsolat megszakításán. Természetesen egy hosszú, személyes beszélgetés után, ahol is kifejtik, hogy mi késztette őket erre az átverésre. Mert ez az volt, egy csúnya és aljas hátbatámadás. Amihez persze volt "joguk". Ahogy neked is lenne jogod soha többé nem szólni hozzájuk.
3 milliót kellett fizetni, amikor 1.5 volt a fele???
Ezt esetleg adják vissza.
Erre azért én rákérdeznék.
Lehet, hogy a szüleid egy kicsit primitíven gondolkodnak. Nektek van külön házatok, ahol élhettek (a hitel lényegtelen, az egy "láthatatlan valami"), testvéredéknek meg nincs, őket kell segíteni.
A helyedben annyit beszélnék meg velük, hogy mivel ez a húzás titeket további 10 évre adósságba vert, a testvéredék váltsák ki a hiteleteket. Gyakorlatilag még így is ti jártatok anyagilag rosszabbul, mert nem tudom, mennyi a törlesztő és mennyi ideje fizetitek (végül is odaadtátok azt a három milkát és kamattal együtt legalább 4.5 jár vissza a banknak), de így lenne egy hitelmentes házatok és a testvérednek is lenne egy hitelmentes háza, nektek konkrétan a zsebetekben maradna a következő 10 évi törlesztőrészlet. Nekik már nem kellene 3 milliót felvenni (valószínűleg ennél kisebb a tartozás mértéke), és mivel a szülőkkel élnek és velük osztoznak a rezsin, valószínűleg simán ki tudják gazdálkodni a törlesztőt.
Amennyit meg buksz rajta - ennyire nagyvonalú simán lehetsz.
Kedves 21-es!
Nem tekintettem idáig úgy aházra mint az örökség. Amint azt írtam, eszembe sem jutott a téma, egészen tegnapig, amig az ismerőstől meg nem tudtam a szitut. Ekkora erővel, szerintem inkább a tesóm részéről appelálás, ha már most (még 60 évesek sincsenek) elfogad/kér (?) ilyet. Kezdjük ott, hogy én a tesómmal nem tettem volna forditott helyzetben ilyet.
Nem az örökségről van szó, hanem magáról az elvről, hogy a hátam mögött történt.
De látom vannak az utolsó hozzászólok közül olyanok, akik értik a problémám.
Igen, az egyik ilyen gyülekezetről van szó. Bár nem vagyok tag, de azért azt nem hinném, hogy onnan az ötlet, csak nálam nem fér bele, hogy hívő létükre hátbadöfnek.
Azért szerintem ez sem ilyen egyszerű dolog.
Pl ha ő 18 évesen abba hagyta a sulit te meg 25 évesen is egyetemre jártál támogatta, akkor azt pl ő róhatná fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!