Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülők! Ti mit szólnátok, ha...

Szülők! Ti mit szólnátok, ha kiderülne, hogy 16 éves lányotok cigizik?

Figyelt kérdés
2013. szept. 13. 07:14
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
65%
Nos, az én lányom még nem ilyen idős, így csak azt tudom leírni, anyám hogy reagált. Titkoltam előle, ha büdös cigiszagom is volt, mindig találtam elfogadható magyarázatot. Épp ennyi idős voltam, amikor férjhez ment a nevelőapámhoz, és az esküvőn leplezett le, minden botrány nélkül. Akkor meglátta a kezemben a cigit. Kiderült, már jóval korábban tudta, látott egy sörfesztiválon, ahová nem tudtam, hogy ő is kiment. Haragudott, csalódott, de belátta, nem érdemes tiltani, mert attól még ugyanúgy rágyújtanék. De azóta sem érti, miért dohányzom. Ilyet nem kell kérdezni egy dohányostól, valójában senki nem tud rá válaszolni. Függőség, azért, ennyi.
2013. szept. 13. 07:19
 2/12 anonim ***** válasza:
85%

Én is anyukám szavait idézem, elég nagy baj ez... de még mindig úgy érzem ha csinálja, akkor legyen velem őszinte és ne bujkáljon, vagy ha esetleg belépek az ajtón bedobja ijedtségében az ágy alá a cigit, hogy nehogy lebukjon, és felgyújtja a házat.

az én lányom igaz nem 16 éves volt hanem 17 mikor elmondta hogy dohányzik, de én is ugyanezt mondtam neki mint annak idején az én anyukám nekem...

nem fogom megtiltani neki mert hasonló eredményt hoz mint amit az előbb leírtam, a másik meg hogy az a fránya tiltott gyümölcs ugyebár.

az én lányom a mostani fiatalokhoz képest korrekt volt, úgy állt elém, hogy

Anya ma elszívtam 3 szál cigit és úgy döntöttem dohányozni fogok, persze az ütő megállt bennem, hogy csak ezt ne... de neki mondtam hogyha veszi magának a saját pénzéből nem szólok bele, 1 évig dohányzott és azt mondta hogy neki elég volt nem gyújt rá többet, most 22 éves és nem dohányzik.

sokan lehurrogtak akkoriban hogy minek kell neki engedni, nos én úgy látom meglett az eredménye hiszen nem dohányzik :)

Az a meglátásom, hogy minél jobban tiltod annál jobban csinálja sajnos... nem azt mondom hogy mosolyogva nézd hogy szívja a cigit, de viseld el csak így jön rá magától hogy butaság.

2013. szept. 13. 07:40
 3/12 anonim ***** válasza:
85%
En 15evesen probaltam ki a cigit. Nem szoktam ra, osszesen max 4-5 szalat szivtam el. Aztan amikor beleraktam a taskamba a dobozt, hogy masnap odaadom a baratnomnek mert nekem igazan nincs ra szuksegem, megtalalta. Nagyon csalodott volt, ekkor volt az a pillanat amikor megkerdezte "Hol rontottam el?" Megmondtam neki az igazsagot, eloszor nem hitt nekem aztan azt mondta jolvan, csak ne cigizzek.
2013. szept. 13. 07:47
 4/12 anonim ***** válasza:
54%
Csalódnék. Nagyot. Benne is és magamban is. Egészségtudatosságra nevelem, egyfajta bukás lenne a szememben, ha annyira se tartaná magát, hogy legalább szándékosan nem megy a falnak. Sok logikát, észt nem sikerült belenevelnem, ha 16 évesen nem foglalkoztatja a saját testi egészsége, és inkább megy a többi birka után, ahelyett, hogy gondolkodna.
2013. szept. 13. 08:09
 5/12 anonim ***** válasza:
71%
Nem tiltanám meg neki, de nem lennék túl boldog sem, tiszteletben tartanám a döntését. A cigarettát pedig a saját pénzéből kellene megvásárolnia, amit természetesen diákmunkával keres meg.
2013. szept. 13. 08:42
 6/12 anonim ***** válasza:
85%

Én 16 éves fiamról is kiderült:( Hát nagyon kiakadtunk, tiltottuk, papoltunk, kértük szépen, kompromisszumot ajánlottunk, fenyegettük.... Nem adtunk neki zsebpénzt, hogy ne tudjon cigit venni. Megoldotta, kért mindig valakitől. Elkezdődött nála, hogy folyamatos torokgyulladása volt, rájöttünk, hogy mert a haverjai után szívja a cigit, az övékéből, ha már beleszívtak. Ezen nagyon el voltunk keseredve, mert tőlünk ilyen igénytelen példát nem lát. De a korosztálya viszi magával ezekben a dolgokban:( Azt mondta, nem képes letenni, rászokott.

Beletörődtünk, beláttuk, hogy a sok harc miatt csak elromlik vele a kapcsolatunk, de más hatása nincs. Ezt leszámítva rendes gyerek, nincs vele gond, igyekvő, korrekt. Most már bizonyos időközönként adunk neki pénzt cigarettára.Azóta a felső légúti betegségei megszűntek, hogy nem másokéból szív.

Nehéz megállnom, hogy ne bosszantsam fel magam, ha meglátom cigivel a kezében, de végül is nem a tulajdonom, hogy megmondjam neki, hogy éljen. A jó példát megmutattuk neki, a buktatókra felhívtuk a figyelmét...., a döntés az övé és hát sajnos a következmények is, ezt is tudja. Reménykedem, hogy majd belátja egyszer.

2013. szept. 13. 08:42
 7/12 anonim ***** válasza:

Az én fiam most 16 éves, és /ez sajnos igaz/ 1 éve szokott le a cigiről. Siralmas nem?

Az iskola, ahol tanult akkoriban nem volt a legfelkészültebb a gyerekekre való odafigyelésben. 5.osztályban az osztályuknak több mint a fele cigizett. Fiúk lányok egyaránt.

Mivel a férjem is és én is cigizünk, hozzáfért a dobozhoz. Kivett belőle, vitte ő is az iskolába ahogy a többiek. Így bukott le. Azt se tudtam köpjek vagy nyeljek. Átnéztem a cuccait. Krétás dobozba találtam cigit. Azt kivettem, és egy üzenetet tettem bele. Ennyire hülyének nézel kisfiam?

Este leültünk beszélni. 2 évig nem tudtam megakadályozni, mert nem foghatom a kezét. Aztán elkezdett adni a testére úgy 15 évesen. Elmagyaráztam neki,hogy milyen fölöslegesen emelgeti a súlyzókat, hiszen a cigi miatt nem lesz erős soha, kis csökött lesz mindig.

Na ez elég motiváció volt. Egy éve nem cigizik, de ki tudja meddig.

Sose bántottam miatta, ezt tiltással nem lehet megakadályozni. Felkerestem egy nevelési tanácsadót emiatt, a tanárokkal folyamatosan kapcsolatba voltam. Megpróbáltam annyira vissza szorítani amennyire csak lehetséges volt. Nem igen engedtem el otthonról, hogy ne legyen rá lehetősége.

A nevelésibe csak megnyugtattak, elmondták hogy sokkal többen küzdenek ezzel a problémával mint gondolnám. Na ez a szomorú. Szóval ne csinálj cirkuszt belőle, csak hangsúlyozd azokat a dolgokat, ami a cigitől lesz. Pl mivel lány, mond el neki, hogy sárgák lesznek a körmei a nikotintól, ezt meg is mutathatod neki. Szagoltasd meg vele a kezét, és kérdezd meg, hogy szerinted ez egy fiú számára vonzó-e , stb.

2013. szept. 13. 09:46
 8/12 anonim ***** válasza:
Én cigiztem akkoriban (15-16 évesen), azóta letettem, nem is voltam rászokva, néha jólesett (bár néha a mai napig elszívok egyet-egyet, főleg ha nagyon felhúznak, nem tudom miért, olyankor jólesik kérni egy szálat). A szüleim mindketten dohányoztak, mióta az eszemet tudom, így elég nevetségesen hangzott volna a papolás, hogy nem szabad, meg ejnye-bejnye, így tüdőrák, meg úgy. Szóval nem is mondtak semmit, csak annyit, hogy remélik, egyszer megjön az eszem. Megjött. Amíg nem, addig pedig néha vettek is cigit, ha épp mentek boltba és mondtam, hogy hozzanak egy doboz ilyet. Még csak ki sem fizettették. Sőt néha velük cigiztem mondjuk egy szalonnasütésnél, vagy egy délutáni kávézásnál. Szerintem úgy voltak vele, hogyha azt látom, hogy engedik, már nem lesz olyan izgalmas, mintha tiltanának. Lehet, hogy volt benne valami, mert mikor érettségiztem már kb. egy éve egy szálat sem szívtam, szóval elég hamar túllendültem a dohányzós időszakomon.
2013. szept. 13. 13:11
 9/12 Frigg ***** válasza:

Nekem ugyan még nincs gyerekem, viszont van elképzelésem arról, hogy reagálnék. Én is nagyjából 15-16 éves koromban kezdtem el cigizni, eleinte csak alig-alig, aztán már rendesen rászoktam. Persze titokban, senki nem tudott róla, a bátyámon kívül a mai napig nem tudják. (Bár ebben nem vagyok 1000%ig biztos, szerintem sejtik azért). Bujkáltam elég sokat, kitaláltam fedősztorikat, mert anya nagyon utálja a cigit. (Bár mondjuk bátyámnak "engedte" anno). Szóval én próbálnám megbeszélni a leányzóval, hogy ha lehet ne vigye túlzásba, és gondolja át. Ha tehetném, én is visszacsinálnám. Nagyon drága, ha nagy és sok a füst, azt én sem szeretem. De tiltani nem tiltanám, egyrészt fölösleges, másrészt képmutatás is lenne tőlem. Inkább legyen őszinte.

23/N

2013. szept. 13. 15:23
 10/12 anonim ***** válasza:
59%
Megtiltanám, nem fogok pénzt adni és hozzájárulni ahhoz, hogy a gyerekem a saját egészségét rombolja. Ha csinálja titokban az ő baja/dolga, de nem támogatnám semmilyen szinten, nem kapna zsebpénzt sem.
2013. szept. 13. 16:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!