A férjem veri a gyerekeinket! Mit tehetnék ellene?
Ezt a kérdést tette fel nekem egy ismerősöm. Szinte mindenki egyetért azzal, hogy a testi fenyítés nem használ a gyerekeknek, sőt! Anyukák vitatják meg fórumokon, hogy mi az ami még "belefér" a testi fenyítésben, ki az, aki egyszer-kétszer már rácsapott a gyerek kezére, fenekére... De mit tegyen az az anyuka, akinek, bár maga ellene van, a férje rendszeresen alkalmazza a testi fenyítést? "Nem önkényesen, nem a saját kedve szerint, de nálunk szigorú szabályok vannak, ha valamelyik fiam négyesnél rosszabb jegyet hoz haza, az már mehet is a férjem dolgozószobájába. Ha egy szabályt tudatosan megszegnek, nincs magyarázkodás, már indulhat is a büntetésér... - mesélte nekem az anyuka. - Én tehetetlen vagyok, eleinte megpróbáltam védeni őket, de olyan kioktatást kaptam a férjemtől, hogy el se tudom mondani. Próbálom rejtegetni a hibáikat, de valami mindig van, és a szívem szakad meg. A nagyobbak megpróbálják méltósággal viselni a fájdalmat, de a legkisebb, még csak hat éves, olyan rettegéssel várja haza az apját, ha vaj van a füle mögött, hogy megszakad a szívem érte. De mit tehetnék? A férjem dolgozik, én otthon vagyok a fiúkkal, a ház az ő nevén van. Látszólag minden rendben van az életünkkel, a barátaink gyakran mondják, hogy rólunk vesznek példát, de nem tudják, milyen árat fizetnek a fiaim a jólneveltségükért!
Ti mit válaszolnátok egy ilyen panaszra?
Magyarországon 2004-ben a gyermekek jogai közé beemelték a testi fenyítés teljes tilalmát. Ti egy kis jogi szigetet véltek a családi házatokban? Ahol a magyar jog nem érvényes?
Neked mi a fontos, hogy hogyan NÉZ ki az életetek vagy hogy MILYEN VALÓJÁBAN? De ez még a kisebbik baj. Mit gondolsz, ha erőszakban nőnek fel a gyerekeid, milyen sorsot remélhetnek az unokák? Ne tördd rajta a fejedet, ha nem tudod rögtön a választ. Ugyanígy fogják "nevelni" a gyerekeiket, ahogy most a férjed a Ti gyerekeiteket. Minden felgyülemlett indulat, gyűlölet a saját gyerekeiken fog "csattanni". Ezt akarod? Amin a legjobban csodálkozom: hagyod, hogy a 6 éves (!)kisfiadnak egy pszichikailag instabil, állat módjára viselkedő, nulla önbizalmú férfi fájdalmat okozzon. Ha ilyet csinálna a férjem, közéjük állnék, és megvédeném a gyereket. Gyáva vagy. Ha tétlenül nézed, akkor ugyanolyan vagy mint a férjed. Nulla különbség van köztetek. Mindketten tettesek. Erőszakos, testi épség ellen elkövetett bűntény. Ez lenne a vak anyai szeretet, hogy elfordulsz, és becsukod a szemed? És az erőszak árán szerzett apai szeretet, tisztelet? Ha ismerném a címeteket, azonnal feljelentenélek Benneteket. Mert bűncselekményt követtek el mindketten. Ezt harag nélkül írom.
Talán lesz idejed elolvasni a következő oldalakat:
Ha legalább 1 netes oldalt elolvasol, és még mindig az a véleményed, hogy a verés a gyerekeid javát szolgálja, akkor azt remélem, hogy a legidősebb gyereked egyszer csak visszaüt, és megszűnteti ezt a rémálmot. (Egy 16 éve férjes, 3 gyermekes anya.)
Szia, én vagyok megint, a 41-es. Elég személyesen írtam, pedig az ismerősöd tette fel Neked a kérdést. Mindegy, a válaszom tartalmán ezért nem változtatok. Továbbítsd neki, légy szíves.
Talán még egy dolog: a pofon is testi sértés. Bármelyik testrészre adja is az ember. Nem kell hozzá röntgen lelet. Úgy látom, hogy több válaszadónak kétsége van erre vonatkozóan.
A következetes szeretettel való nevelés - mely a gyerek megfelelő személyiségfejlődését szolgálja, megismertetve vele jogait és kötelességeit - nem tűr semmiféle fizikai bántalmazást és lelki terrort. A megalázó bánásmódnak az lesz a következménye, hogy a gyerek eleinte szorongó, stresszes lesz, ami komoly akadálya lesz képességei megfelelő kibontakoztatásában. Később a rengeteg felgyülemlett belső feszültség kirobban belőle agresszió formájában. Így lesz egy az ilyen kiskori bántalmazások hatására komoly lelki töréseket szenvedett gyerekből drogos, alkoholista, szociopata, rossz házasságba menekülő egyén, szektatag, bűnöző, stb. stb.stb.
Az a szülő, aki veri a gyerekét, valójában lelkileg, mentálisan ő maga egy taknyos gyerek. Mert talán az ilyen trógerekre lehet úgy tekinteni, mint hiteles, mentálisan felnőtt emberre és szülőre? Aligha. Az önzésnek és a korlátoltságnak a csúcsa az ilyen mocsadékok viselkedése, hogy a gyerekükből egy nekik mindenben engedelmeskedő droidot akarnak nevelni, ennek későbbi súlyos következményeit szűk eszükkel fel sem fogva.
EGY SZÜLŐ - HA MÁR GYEREKET VÁLLALT - AVVAL, HOGY A GYEREKÉNEK MINDENT MEGAD ÉS MINDENT MEGTESZ, HOGY LELKILEG KIEGYENSÚLYOZOTT FELNŐTTET NEVELJEN BELŐLE, NEM VALAMI KÜLÖNÖS KEGYET GYAKOROL, HANEM EZ MAGÁTÓL ÉRTETŐDŐ KÖTELESSÉGE.
Végszónak:
Ezeket a gyerekeiket bántalmazó, undorító s..rházi ripőköket legszívesebben egy ujjnyi vastag mogyoróvesszővel téríteném jobb belátásra. Abból majd talán emberségességet tanulnának a primitív, mentálisan fel nem nőtt ősbunkók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!