Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Egyetem mellett szülői támogat...

Egyetem mellett szülői támogatás, belefér vagy sem?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Negyedéves jogász hallgató vagyok, 2 éve dolgozom a suli mellett, diákmunkán. Egy telekommunikációs cég ügyfélszolgálatán vagyok.

Egyre nehezebb összeegyeztetnem az egyetemmel, vizsgaidőszakokban eddig sem volt egyszerű, de most már tényleg szörnyű. Átraktak egy másik területre is, amit szívből utálok. A főnököm sincs tekintettel arra, hogy én nem főállásban vagyok ott, hanem diákként és az egyetem kicsit fontosabb. Olyan időpontokra oszt be, mikorra nem is adok beosztást és ha szólok, az a válasz, hogy nem tud mást betenni már oda, oldjam meg. Nem kerestem sokat, ráéréstől függően 160-180 ezer körül, most, hogy a minimumot dolgozom csak, 120.000 a fizetésem. Párom szerint ennyiért ne bohóckodjak itt, látja, hogy kivagyok már a munka előtti estén, azt, hogy azokon a napokon, mikor dolgozom, a gyomoridegtől nem tudok enni.

Ő már dolgozik, van karrierje, egy nap alatt keresi meg az én havi fizetésemet, tehát úgymond könnyen beszél.

Már én is eljutottam oda, hogy felmondjak, az a kérdés, hogy ezt a hónapot ledolgozom-e még vagy sem. Valamint, hogy utána anyagilag hogyan tovább... Együtt élünk 2,5 éve, lánykérést tervez, 2-3 éven belül szeretnénk családot. De sosem függtem tőle anyagilag, amíg nem dolgoztam, a szüleimtől kaptam havonta X összeget magamra, a mindennapokra. Ismerem őket, tudom, ha kérném, adnának. Viszont a párom szerint ne kérjek, elég az ő bevétele, úgyis ott van a telefonomban már a kártyája, felesleges ezt bonyolítani, meg bevonni a szüleimet ebbe.

Szerintetek jó ez így, ahogy vagyunk, vagy nincs abban semmi, ha 1,5-2 évig újra támogatnak anyagilag?

nov. 8. 12:26
1 2 3 4 5
 1/42 anonim ***** válasza:
14%

"Már én is eljutottam oda, hogy felmondjak, az a kérdés, hogy ezt a hónapot ledolgozom-e még vagy sem. "

Hát ez nem annyira kérdés, nyilván van felmondási időd, az kb biztosan 30 nap.

Az fel se merül, hogy másik munkahelyet keress és magad oldd meg, anyadek és a párod segitsege nelkul?

nov. 8. 12:51
 2/42 anonim ***** válasza:
79%

Sose szolgáltasd ki magad ennyire. Soha. A szülőket válaszd, őket kérd meg. Jobban jársz, te is érzed a lelked mélyén, hogy így helyes.

Egyszerűen nem jó ötlet kiszolgáltatni magad a párodnak. Tök mindeg, hogy férfi, vagy nő vagy (látom, hogy te vagy a nő).

Tegyük fel, hogy a párod fizet mindent 2 évig. Összeházasodtok, minden happy. Sosem hánytorgatja fel, hogy "eltartott" téged. Ez meseszép, ez a legjobb kimenetel. De kicsi rá sajnos az esély, hogy ilyen normális férfit fogtál ki. De kívánom, hogy ő legyen a kivétel! De nem kockáztatnám a helyedben.

Én mondjuk vissza akarnám adni a pénzt. Akkor is, ha a szüleim adják, nekik is vissza akarnám adni. Gyűlölök tartozni bárkinek, de az én vagyok. Legalább felajánlanám a szüleimnek. Ha visszautasítják, még mindig el lehet őket vinni egy méregdrága utazásra 5-10 év múlva, ha már jól keresel, hála jeléül.

A páromnak is visszaadnám. Akár úgy, hogy amikor veszünk egy lakást, a 2 év alatti x milliót levonom belőle, a férjem annyival több % részt kap.

Le lehet pontozni, de egy nőnek is legyen végzettsége, állása, dolgozzon legalább 2 évet a terhesség előtt, és ne rögtön szüljön, ennek több oka van.

1. Legyen pénzügyi tartalékod, ami a sajátod. Tanuld meg, hogyan kell a pénzzel bánni.

2. Legyen meg CSED alap, minimum 1 éves munkaviszony.

3. Várjanak vissza a munkahelyre. Ha azonnal szül valaki, szinte sehova sem fogják felvenni kisgyerekkel, 0 tapasztalattal.

4. Legyen kapcsolati hálód a munkatársakkal, a szakterületeden.

Stb. Stb.

Ha jól értem, te jövőre végzel, utána dolgozol 1-2 évet szülés előtt. Ebből ne engedj. Ráadásul jogásznak tanulsz. Nekik előbb bojtárkodni kell, szakmai tapasztalatot kell szerezni stb, nem szabad azonnal szülni.

nov. 8. 12:53
 3/42 anonim ***** válasza:
91%
Szerintem ez pont az az élethelyzet, hogy ha a stabil párkapcsolatod hajlandó támogatni, amíg végzel, akkor azt el lehet fogadni minden lelki izé nélkül. Persze ha találnál valami sokkal nyugisabb melót, az lenne a tuti.
nov. 8. 12:55
 4/42 A kérdező kommentje:

Diákmunkánál nincs felmondási idő.

Ha holnaptól nem akarnék dolgozni, akkor holnaptól nem dolgoznék ott.

"Az fel se merül, hogy másik munkahelyet keress és magad oldd meg, anyadek és a párod segitsege nelkul?"

Nem.

Mint írtam, eddig is nehezebben oldottam meg, mint mondjuk egy kommédia szakos. A fizetés viszonylag jó, főleg, hogy 25 alatti vagyok + a jutalék is. 100% home office, ez is könnyített a helyzeten, nem ment el naponta 50-60 percem azzal, hogy ülök a dugóban.

De egyszerűen már nem éri meg, főleg, hogy teljesen tönkremegyek benne.

Egyetemmel kapcsolatban is lesz bőven teendőm a következő hónapokban, évben. Tavasszal szeretnék OTDK-n részt venni, nyáron, a vizsgáim után szakmai gyakorlaton leszek és szeretném majd ősszel is folytatni, esetleg egyéni tanrenddel. Közben pedig ott lesz a szakdolgozat is. Majd pedig a vizsgaidőszak után kezdődnek a záróvizsgák, napi 10-12 óra tanulás mellett nem fog beleférni az, hogy még dolgozzak is valahol, ami egyáltalán nem vág a későbbi szakmámba.

nov. 8. 12:59
 5/42 anonim ***** válasza:
26%
Akkor nem értem, mi a kerdes. Már eldontotted, hogy anyadeknak kell támogatni, amíg egyetemre jársz, ha meg végzel, akkor meg eltart a párod.
nov. 8. 13:00
 6/42 anonim ***** válasza:
15%

Nos ez alapján te ezt már eldöntötted, akkor mi a kérdés?

Az én gyomrom nem venné be, hogy a pasim tartson el évekig, végtelenül kiszolgáltatva érezném magam. Ha neked nincsenek ilyen aggályaid, akkor hajrá.

nov. 8. 13:01
 7/42 A kérdező kommentje:

Sajnálom, hogy te sosem tapasztaltad meg, milyen, mikor van egy szerető családod, vagy párod, akikre bármikor, bármiben számíthatsz. :(

Nem döntöttem el semmit, a szüleim ezt évekkel ezelőtt elmondták már. Azt, hogy amíg tanulok, ne dolgozzak, mert az első az egyetem, lesz még 40 évem utána, hogy a munkámnak élhessem.

nov. 8. 13:02
 8/42 A kérdező kommentje:

Azt döntöttem el, hogy felmondok. Nem ér meg ennyit 120.000 Ft.

A kérdés arra irányult, hogy elfogadjam-e a szüleim támogatását. :)

nov. 8. 13:02
 9/42 anonim ***** válasza:
16%
De, megtapasztaltam a szerető családot. Azt nem, hogy felnőttként velük vagy a pasival tartatom el magam. Opció lenne még q diakhitel is, dehat neked nyilván az se,
nov. 8. 13:08
 10/42 A kérdező kommentje:

Miért vennék fel hitelt, mikor a szüleim számára ez nem fog gondot okozni?

Jogászok mind a ketten, ők is. Hidd el, nem a számlák elől veszik el azt a pénzt, amit rám költenek. És azzal is tisztában vannak, hogy ez az egyetem nem az, amit lehet félgőzzel, "hol tanulok, hol nem" stílusban csinálni.

nov. 8. 13:09
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!