Aki szoftverfejlesztőnek esetleg mérnöknek vagy bármilyen komolyabb egyetemen tanul, az hogyan tudja megoldani az anyagi kiadásait szülői támogatás nélkül ?
Én átmentem estire és elvállaltam egy full time fejlesztő állást másodév után, amikor láttam, hogy anyagilag rosszabbul megy otthon. Igazából amúgyis kellett volna kötelező gyakhelyet keresni, mert pont akkor hozták be és egyébként is ki akartam próbálni magam már valahol, szóval letudtam az egészet egyből egy rendes állással.
Ha első évben sem tudtak volna támogatni, akkor alapból esti vagy levelező képzésre mentem volna és elvállaltam volna mellette egy ideig nem szakmai munkát is. Mondjuk én simán elmentem volna mekibe is vagy árufeltöltőnek valahova vagy bármi ami tipikus diákmeló.
Tapasztalatból mondom, hogy ilyenkor el kell engedni az ilyeneket, hogy baráti kapcsolatok, párkapcsolat, bulik, szórakozás. Ha olyan az egyetem, akkor full time munka mellett nem nagyon lesz rá időd. Dolgozol, amikor a többiek egyetemen vannak, tanulsz, amikor a többiek szórakoznak. De a jövődről van szó, ne az legyen a legnagyobb bajod, hogy jajj megszakad a kapcsolatom a barátaimmal.
Mások még próbálkoztak olyanokkal, hogy 15-20 kredites félévekre álltak rá, hogy tudjanak mellette dolgozni. Elfogadták, hogy dupla, de tipikusan inkább több idő alatt végzik el a sulit, de kevésbé megterhelő így. Nekem ez nem tűnt sikertörténetnek. Több ilyen ismerősöm is ráunt pár év után, hogy még mindig a vizsgákkal kell baszakodni, amikor már rég élné az életét és otthagyták az egyetemet úgy, hogy kb 1-2 félévnyi anyag volt már csak hátra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!