Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mindekinek jó a kapcsolata a...

Mindekinek jó a kapcsolata a gyermekével?

Figyelt kérdés

#szerető szúlő #nincs kapcsolat? #Milyen kacsolat?
okt. 9. 15:45
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
53%
10.: Együttérzésem. Viszont azért írtam a 9-est, mert ahány szülő, annyiféle, ez nem generációs probléma.
okt. 9. 21:22
 12/25 anonim ***** válasza:
5%
A kérdés azért hülyeség, pont ezen az oldalon olvasva, mert ha a kérdező megmozgatja kecses kacsóját visszakeresni, csillagnyi kérdést olvashat, amiben a szülőnek és a gyereknek minden a kapcsolat, csak nem jó. Ezekből sok kamu, de ha a fele vagy még több kamu, így is rengeteg marad.
okt. 9. 21:47
 13/25 anonim ***** válasza:
32%

Valaki: "Szerintem ez és ez a jelenség elég gyakori."

9-es: "J-juj, juj... n-nem sz-szabad á-általánosítani!"

A jó hír, hogy 9-es bármikor elhelyezkedhet papagájként.

okt. 9. 22:36
 14/25 anonim ***** válasza:
35%
Azért írtam, hogy nem szabad általánosítani, mert az illető azt állította, hogy a boomer generáció kb. testületileg hatalmaskodó, érzéketlen szülőkből áll. Nagyon sajnálom, hogy neki és az ismerőseinek rossz szülők jutottak, de vannak példák jó szülő-gyerek kapcsolatra is. Attól, hogy boomer, még nem törvényszerűen rossz szülő valaki.
okt. 9. 22:48
 15/25 anonim ***** válasza:
61%

Te nagyon fiatal lehetsz, ha nem láttad a boomereket "fénykorukban". A tipikus "felnőtt" a nyolcvanas években állandóan "ideges" volt, ami azt jelentette, hogy torka szakadtából üvöltözött, csapkodott, egyik cigiről a másikra gyújtott, és folyton sírt a szája, hogy szar az élete. Ez a pózolás teljesen általános volt. A boomerek többsége egyetlen hangerőt ismert, és a legapróbb kellemetlenséget is hisztérikus drámával reagálta le. Ma simán kapnák a seggükbe a nyugtató injekciót! Elvárták, hogy a gyerekek csakis ájult tisztelettel közelítsék őket, alázatosan megköszönjék, ha egyáltalán válaszolnak, és vegyék tudomásul, hogy bármikor üthetnek, ha szerintük "tiszteletlen" volt a hangnem. A legnagyobb tiszteletlenség természetesen a parancsmegtagadás, hiszen hogy merészel egy gyerek nemet mondani egy felnőttnek?! Aztán persze nem értették, hogy miért önállótlanok a felnövekvő gyermekeik... Az erőszak általános volt, és teljesen elfogadott, hogy egy tanár beleverje a gyerekek fejét a falba, padba, vagy bottal verje el őket. De az is, hogy a nyílt utcán leüssenek egy gyereket, mert "szemtelen" volt.

Ezt a mentalitást ma is sokszor meg lehet figyelni az X generációsok között. Szerencsére a mi korosztályunk lázadása az volt, hogy teljesen és maradéktalanul elhatárolódtunk mindentől, amit a boomerek képviseltek. A zenéjüktől, a filmjeiktől, a szokásaiktól, a szövegeiktől. Az egész kilencvenes évek egyfajta "Nem leszek olyan, mint a szüleim" mozgalom volt.

okt. 9. 23:05
 16/25 anonim ***** válasza:
61%

15.: Nem vagyok nagyon fiatal, 47 éves vagyok.

Amit írsz a boomerekről, annyiban igaz, hogy 40 éve még a kisfokú testi fenyítés megtűrt jelenség volt, de a gyerekét indokolatlanul, vagy sokat verő embert akkor is elítélték. Akkor se dohányzott mindenki, nem várt feltétlen engedelmességet a gyerekétől. Az tény, hogy valamivel hierarchikusabb volt a szülő-gyerek kapcsolat, mint ma, de akkor se volt minden szülő zsarnok. Hisztérika se volt mindenki. Lehet, hogy te idegbetegek közt nőttél fel, de akkor se ordított non-stop mindenki.

okt. 9. 23:10
 17/25 anonim ***** válasza:
78%

Dehogy ítélték el. 15 éves voltam, amikor az egész osztály előtt brutálisan összevert egy seprűnyéllel a tesitanárunk. Szétrepedt a bőr a hátamon, átázott a trikóm a vértől. A kutyát nem érdekelte. Anyámék írtak egy levelet az igazgatónak, aki megígérte, hogy "komolyan veszik". Nemrég találtam meg anyám hagyatékában a levelet, ez volt a vége az egésznek. Azaz mégsem, mert a tanárok közölték velem a folyosón, hogy minden tárgyból számítsak bukásra, amiért "bajt hoztam" a kollégájukra. Anyámék még megpróbálkoztak a rendőrséggel, ahol megszüntették az eljárást pontosan azzal, hogy "kisfokú testi fenyítés" történt. Egy hónapig jártam kezelésre utána. Történt mindez 1990-ben, egy budapesti középiskolában.

De ez csak egy volt a sok közül. Általánosban is rengeteg idegbeteg, erőszakos, túlzás nélkül bűnöző tanárom volt. Másodikos koromban egy öreg szarházi szadista öregasszony és egy személyiségzavaros fiatal volt a két börtönőrünk. Az előbbi a járóbotjával ütötte a gyerekeket, meg a hajuknál fogva rángatta, pofozta őket. A másik folyton üvöltözött, hisztériázott, borogatta a padokat, tört-zúzott, meg persze ütött-vágott mindenkit. Volt olyan szokása is, hogy közölte, hogy "leveszi a kezét" valakiről, "nem érdkeli, mit csinálnak vele a többiek", és kiment a teremből. Mire visszajött, a "vétkest" általában véresre verték az osztálytársai. Szabályos lincselések voltak. A sok kis seggnyaló így igyekezett bevágódni Ági néninél.

Általában azok nem emlékeznek így negyven év után az ilyesmikre, akik otthon biztonságban voltak. Sajnos nem minden család volt ilyen. Én például 8-9 éves koromban nem tudtam értelmezni, mi a szerepe a szülőknek. Minden felnőtt ellenséges volt velem, ők is. Otthon sem voltam biztonságban. Mikor egyszer azt hallottam valakitől, hogy ő szereti a szüleit, őszintén megdöbbentem, és nem értettem, hogy lehetséges ez. Mit lehet szeretni azon a két börtönőrön, aki iskola után átveszik az egzecírozás feladatát?

Az persze igaz, hogy az én szüleim még akkori mércével is betegek voltak. Ha ma lennék gyerek, már rég kiemeltek volna a családból és lecsukják őket. De az ún. "pedagógusok" nagy részét is, akikkel dolgom volt. Már az óvodában találkoztam olyan óvónőkkel, akik legitim fegyelmezési módnak tartották a gyerekeket székhez kötözni, hideg vízzel locsolni.

De hiszen ma is vannak ilyenek. Alig pár hete volt hír, hogy valahol egy tanárnő úgy "fegyelmezte" a gyerekeket, hogy vetkőzésre kényszerítette őket az egész osztály előtt. Mikor megírta az Index, csak pislogott ő is, meg az istenbarma kollégái is, hogy most ezzel mi a baj? Ezek az emberek ezt látták gyerekkorukban, hogy ez normális és ezt kell csinálni. Ez a boomerek öröksége.

okt. 9. 23:26
 18/25 anonim ***** válasza:
55%
17.: Nagyon együttérzek, neked szörnyű család és tanárok jutottak. De látom, hogy te is látod, hogy ez azért akkoriban se volt mindennapos. Én is kaptam amúgy testi fenyítést, de kevesebbet, ilyen extrém esetekkel szerencsére személyesen nem találkoztam. Az is igaz, hogy máshol volt a társadalmi ingerküszöb 30-40 éve. Ma a te tapasztalataidnak a töredékéért is kirúgnának egy pedagógust, sőt, országos botrány lenne belőle.
okt. 9. 23:39
 19/25 anonim ***** válasza:
100%
Na, itt a lényeg: "máshol volt a társadalmi ingerküszöb". Ha máshol volt, akkor más volt a világ is.
okt. 9. 23:47
 20/25 anonim ***** válasza:
65%

Kapásból fel tudok sorolni egy rakás ismerősömet - már felnőttünk -, akiknek az enyámhez hasonlóan elbszott gyerekkora volt.

Van, ahol "csak" verbális abúzus, kontrollmánia - mint nálunk -, de nem egy esetben előkerült a szíj, fakanál, ütés, mint nevelési eszköz.

Meg olyan ismerősöm is van, akire konkrtétan nagy ívben szrtak, mert lett egy kistesó és ő lett hirtelen a szent, az idősebbik meg onnantól kezdve nőtt mint a gaz kb.

Ebből a halmazból a hajdani gyerekek jórésze nem is tart kapcsolatot a szülőjével - pl én sem.

okt. 10. 09:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!