Valójában kell apuka aláírása ehhez?
A lányom most 8. osztályos, pályaválasztás előtt állunk.
Tegnap volt a szülői értekezlet, és megdöbbenve hallottam, hogy a pályaválasztási papírokat apukának is alá kell írnia. És ebből nincs kibúvó, kell az aláírása.
Na most ez problémás, mert a lányom vérszerinti apja 13 éve nincs az életünkbe. Egyáltalán. Hiába egyém a teljes felügyeleti jog, ebben sajnos nem számít.
Na most akkor hogyan tovább? Mit tudok tenni?
40, max a közös felügyeletet változtatták nálatok arra, hogy te gyakorlod egyedül. Ez nem jelenti a másik felügyeleti jogának korlátozását, bármilyen fura.
Ahhoz, hogy ne kelljen az aláírása a bíróságnak teljesen vagy részben korlátozni kell.
38 válaszoló. Azért te totál másik lovon ülsz. Tök más példákkal dobalozol mint az én helyzetem.
Nem mondott le, el se lehet érni 13 éve. Egy forintot nem fizet 13 éve. 13 éve semmit nem lehet tudni róla, senki nem is emlékszik rá.
A férjem aki az apja a lányomnak. Bármikor szívesen örökbe fogadta volna, de megvan kötve a kezünk.
Egyébként köszönöm a tippet. Mindenképp a bíróságon utána érdeklődöm ennek, hogy hogyan lehet a felügyeleti jogát megszüntetni vagy korlátoztatni.
Ahogy olvastam szerepel benne az, hogy ismeretlen helyen tartózkodik.
41
Ne haragudj, de tisztában vagyok vele, hogy mi van az iteletben. Az apa szülői felügyeleti jogát megszüntették. A bírónő anno elmondta, onnantól semmi joga nincs a gyerekkel kapcsolatban, ha lesz házastársam, az apa megkerdezese nélkül is orokbefogadhato a gyerek.
42
Az hogy nem fizet az más téma. Az a tecsarad hogy nem lett elintézve. Az egyik az joga a másik kötelessége. De a kettő nem egymàsnak feltétele tehát nem kell fizetnie ahhoz hogy jogai legyenek. A pasikádra meg próbálhatod ráerőszakolni de elég balek ha ilyesmibe beleugrik. De jelenvesetben tovàbbra sincs a pujádhoz köze jogi értelemben.
"...ha a tőle elvárható gondossággal már kereste gyermeke másik szülőjét, azaz állami nyilvántartó eljárásait igénybe vette, kapott lakcímre postai tértivevényes levelet küldött "saját kézbe" jelzéssel."
Ez zöldség, 32-es. Amiket itt leírsz, mind a hatóság kötelezettsége, nem a szülőé. Az ügyintéző hivatalból két kattintással meg tudja nézni a rendszerben, hogy apukának van-e másik lakcíme, vagy bármilyen adat róla. A mezei állampolgárnak ezt kérvényezni kell, megvárni a választ, stb. Szép is lenne, ha az anyának kvázi körözést kellene kiadnia a gyerek biológiai apja ellen - ja, plakátokat ne ragasszon ki? "Hol lakik most ez a férfi?" felirattal?
Kérdező, a #15-ös Grizestészta tökéletesen leírta, hogy mit kell tenned. Én is azt javaslom, mielőbb kezdj hozzá, jobb, ha minél előbb megvan az a határozat.
#45-ös, ugyan nem egészen tiszta, miért véded ennyire a biológiai apát, de tessék, saját sztori:
Több mint 40 évvel ezelőtt az elvált anyám 4 éves pulyája voltam, amikor anyám pasikája olyan balek lett, hogy úgy döntött, örökbe fogad ("nevére vesz"). Esetemben megtalálték a Szent Apát, aki - mesélték nekem később - egyetlen egy dolgot kérdezett, mielőtt a lemondó nyilatkozatot aláírta: azt, hogy akkor mostantól ugye nem kell gyerektartást fizetnie (igaz, előtte sem fizetett). ...és a nemleges válasz után a Szent Biológiai Apa azonnal aláírta, hogy lemond rólam.
Off
Az utolsó ismert lakcimet kell megadni, akkor is, ha már nem ott lakik. A birosag utananez, van e attól eltero bejelentett lakcime, ha nincs, akkor hivatali értesítés lesz, magyaran kifuggesztik a polgármesteri hivatalban az idezest. Apuka nem jelenik meg, máris nyerve van az ugy
20-as: már hogyne lenne indítható örökbefogadás, ha nincs képben a másik szülő!
"4:127. § [Örökbefogadás szülői hozzájárulás nélkül]
(1) Nincs szükség az örökbefogadáshoz annak a szülőnek a hozzájárulására,
a) aki a szülői felügyeletet megszüntető jogerős bírósági ítélet hatálya alatt áll;
(...)
d) akinek személye ismeretlen, vagy aki ismeretlen helyen tartózkodik, és a felkutatására tett intézkedések nem vezettek eredményre; vagy"
A gyámhatóság hivatalos idézést küld, az utolsó mo-i bejelentett lakcímére/tartózkodási helyére. Biztos, hogy arra is meg van a megfelelő törvényi szabályozás, hogy milyen lépéseket kell tennie a hivatalnak nközi szinten, ha az illetőnek nincs mo-i bejelentett lakcíme. A lényeg, hogy ha nem jelentkezik, akkor örökbefogadóvá válik a gyermek. Ugyanígy fognak most eljárni az aláírás kapcsán.
De őszintén nem értem, hogy miért nem futotta meg az anya ezeket a köröket (felügyeleti jog megszüntetése és örökbefogadás az új férj által, ez utóbbit nyilván csak ha akarta volna), amikor az apa mondjuk már 5 éve nem volt a képben egyáltalán, olyan szinten sem, hogy azt sem tudták hol lakik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!