Valójában kell apuka aláírása ehhez?
A lányom most 8. osztályos, pályaválasztás előtt állunk.
Tegnap volt a szülői értekezlet, és megdöbbenve hallottam, hogy a pályaválasztási papírokat apukának is alá kell írnia. És ebből nincs kibúvó, kell az aláírása.
Na most ez problémás, mert a lányom vérszerinti apja 13 éve nincs az életünkbe. Egyáltalán. Hiába egyém a teljes felügyeleti jog, ebben sajnos nem számít.
Na most akkor hogyan tovább? Mit tudok tenni?
Szia Kérdező! Már most, szeptemberben keresd meg a gyámhatóságot és mondd el, hogy az apa nincs képben, címét nem tudod, gyerekkel nem tartja a kapcsolatot, fogalma nem lehet arról, hogy a gyereknek hol/hogyan lenne célszerű tovább tanulnia, tehát véleménye/befolyása nincs/nem lehet: az aláírását kellene 'pótolni', hogy formailag befogadják a jelentkezési lapot.
Ennek megfelelően fognak hozzáállni a 'kereséshez', és simán fognak hozni egy határozatot, ami szerint elég az anya aláírása. ( a férjed nem jön képbe, jogilag nincs köze a gyerekhez.) Sok sikert!
Hát mivel ahhoz is kellene az aláírása. Személyesen megjelenése, hogy lemond a gyerekről, és a férjem pedig örökbe fogadja.
Korlátozva nincs felügyeleti jog, ilyenről nem tudok.
8
Mivel jogilag semmi köze hozzá így fura lenne ha lenne aláírási joga. Én sem írhatom alá a szomszéd gyerek továbbtanulási papírjait attól mert születése óta ismerem meg párszor az anyját is megdugtam.
"Mivel jogilag semmi köze hozzá így fura lenne ha lenne aláírási joga."
De van.
Az utolsó mondat a kulcs.
12-14-es:
Elöször is olyan nincs, hogy valaki a gyereket a "nevére veszi", legfeljebb örökbe fogadhatja.
Másodszor az örökbefogadáshoz szükséges a biológiai apa beleegyezése, mivel az apa nem fellelhetö, ezért ilyen eljárás nem indítható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!