Mi lehet az oka, ha egy tizenéves gyerek nagyon rosszul reagál arra, ha az anyjának új kapcsolata lenne? Csak a lojalitáskonfliktus miatt, vagy más? Ez ennél bonyolultabb?
Tart attól, hogy gyökeresen megváltozik az ő élete is, hogy háttérbe kerül, kevesebb figyelem jut rá.
Attól is tart, hogy az idegen beleszól az ő életébe.
A gyereknek a család a saját anyja, apja. Tudat alatt, lelkileg nehezen értelmezi, hogy annak az idegennek ő nem jelentheti azt, amit a szülőapjának jelentett, jelent.
Nehéz ügy mindkét oldalról, hiszen az a normális, egészséges, ha a szülő boldog, nem magányos.
Hogy hogyan reagál, az az összes körülménytől függ: az előzményektől, attól, hogy hogyan szerez tudomást, hogy fontosak-e az anyjának az ő őrzései, kérdései, meg akarja -e azokat válaszolni, vagy egyszerűen kész helyzet eé állítja, és követeli, hogy a gyerek fogadja el az ő párját.
Függ attól, hogy az anyja új párja hogyan viszonyul hozzá, türelmesen kivárja, míg megismerik egymást, maximálisan figyelembe veszi-e a gyerek jogos érzékenységét.
Erre ezért nincs általános érvényű válasz. Csak is az egyedi esetekben lehet véleményezni, de az is fals lesz, mert nem ismeri az ember az összes körülményt.
4
Egy tizenéves már elég nagy, hogy megértse, hogy a szülei elváltak. Nem szabad hagyni a manipulálást. Ha ilyen súlyos a helyzet, akkor pzsichológushoz lehet vinni a gyereket. Persze azért előtte gondold át, hogy valóban rendben van-e a pasid és megfelelően viszonyul a gyerekhez.
AMúgy hány éves a gyerek? Mert a 11 és a 19 és tizenéves.
Én ovis gyerekekkel jártam úgy, hogy a kapcsolatot meg kellet szakítani, mert nem értették, hogy mit keresek az "apjuk helyén". Utólag azt mondom, hogy megoldható lett volna nagyon sok türelemmel és munkával (megérte volna), de akkor egyikünk se látta a kiutat.
Szerintem egy tizenévesnek (fogalmam sincs hogyan) már meg lehet magyarázni (inkább érzelmi, mint más szinten), hogy mi a szitu. Hogy nem az apja vagy az ő pozícióját fenyegeti az új személy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!