Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Másnál is ekkora cirkusszal...

Másnál is ekkora cirkusszal ment otthon a tanulás a szülővel?

Figyelt kérdés

Nekem az maradt meg a tanulással kapcsolatban, hogy anyám ül mellettem és üvöltözik velem.

,,Nem igaz, hogy nem érted már meg, hányszor ugassam már el neked”

Akkor volt olyan, hogy a könyvel verte a fejemet.

Nagyanyám sem volt piskóta.. nála mindig olvasnom kellett hangosan, ráadásul újságokból. Természetesen másodikosként eléggé makogva ment az olvasás és állandóan kifigurázott közben. Volt, hogy annyira bedühödtem, hogy szétszaggattam az újságot, meg olyan is volt, hogy annyira nem ment az olvasás, hogy elkezdtem sírni, erre nagyanyám leöntött egy kancsó vízzel, hogy higgadjak le. És természetesen mindig hallgatnom kellett, hidd bezzeg az xy szomszéd, meg unokatesóm szín tiszta kitűnő tanuló.

Igazából amiért, nagyon mérges vagyok rájuk meg a mai napig, hogy teljesen sikerült aláásni az önbizalmamat. Évek óta járok pszichológushoz ès meg a mai napig sokszor olyan érzésem van, hogy mindenki jobb nálam, de azért sokat javult már ez.

Amúgy szerintem tanulási nehézségekkel küszködöm, mert a mai napig küzdök az angollal, pedig 3 éve tanulom rendszeresen. Igazából tanulás közben szoktak előjönni ezek az emlékek, amikor nehezen értek valamit ès szinte hallom anyám ordítását.

Én megértem, hogy 20 éve még nem volt divat, ez a sajátos nevelésű dolog, viszont nem tudom a mai napig miért gondolták azt, hogy, ha üvöltöznek velem, akkor jobban fogom érteni az anyagot.

aug. 23. 10:57
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
100%

Engem úgy olvastattak hangosan, hogy dadogtam úgy kb egész iskoláskoromban. (Magával az olvasással nem volt baj, csak a beszéddel.)

Még egyetemen is féltem attól, hogy a tanár ne pont engem válasszon ki felolvasni a vetítőn levő szöveget...

aug. 23. 11:08
 2/24 A kérdező kommentje:

1: Na de közben gúnyolódtak rajtad?

Mert nekem nem volt a bajom, hogy gyakorolnom kellett, hanem, hogy csesztettek közben.

aug. 23. 11:11
 3/24 anonim ***** válasza:
92%

Sajnálom, hogy neked ez így alakult.

Nekem édesanyám volt iszonyú türelmetlen, ha tanulásról volt szó:(. A nagypapám viszont mindig borzasztó türelmesen és kedvesen magyarázta el az anyagot.

aug. 23. 11:12
 4/24 anonim ***** válasza:
100%
Engem csak lelkileg bántalmaztak és mindig bőgtem a végén. Amúgy én kitűnő voltam, de így sem volt hozzám türelmük a szüleimnek. Apám, ha tehette keresett egy kiskaput, hogy ezzel se kelljen foglalkoznia, ha kerestem valamit, akkor az volt rá a válasza, hogy nézzem meg a neten, ha nem találtam, akkor meg jött a minek jársz xy versenyekre, ha erre se vagy képes... Anyám meg maximalista volt, irreális elvárásokat támasztott és kitalálta, hogy olyat is tanuljak meg, ami amúgy nem kellett. Iszonyú rossz volt, mikor pár éve láttam, hogy a 2-3-as tanuló, néhány tárgyból bukásra álló unokatestvéreimmel milyen nagy türelemmel és empátiával képes leülni tanulni...
aug. 23. 11:17
 5/24 anonim ***** válasza:
100%
Velem meg egyáltalán nem tanultak sohasem :( Az is rossz volt.
aug. 23. 11:23
 6/24 anonim ***** válasza:
100%

2

Gúnyolgatás maga nem, csak ilyen "nyugodj meg és olvass lassan" vagy "ne dadogj" típusúak igen.

Nem tudom mennyire vagy képben a témában, de amúgy egy dadogó gyerekben nem szabad tudatosítani, hogy dadog (anyám meg a fejemre is vágott, ha úgy volt...), és stresszhelyzetbe sem szabad kényszeríteni az olvasással. Nem fog gyakorlással jobban menni, maximum csak félni fog tőle.

Magáról a tanulásról konkrét emlékeim nincsenek is, mert ez elnyomta azt. De valamikor késői tinikorban szóba került apám részéről, hogy lehet hogy anyám iskolával kapcsolatos kiakadásai váltották ki a dadogást. Tanulás közbeni ordítozásra nem, de jegy miattira emlékszek már, pedig amúgy összességében jó tanuló voltam.

És bár nem konkrétan iskolai tanulás, de logopédusos házinál már volt is cirkusz. Ott leginkább légzésgyakorlatok voltak, szóval nem volt, amit nem érteni, csak egyszerűen már negyedikesen sem láttam az értelmét. Nyugodtabb környezet kellett volna, nem az, hogy még mondókakkal és fiszem-f.szom ki-be légzésekkel terhelnek, mikor annyi minden mást csináltam volna. Már csak az, hogy heti szinten busszal vagy alkalmival bevarázsoltak a városba a logopédushoz/pszichológushoz egy stresszfaktor volt...

aug. 23. 11:31
 7/24 anonim ***** válasza:
100%

Nekem kicsi koromban csak a román ment szarul(romániában élek), azt soha nem akartam megtanulni, valahogy volt bennem egy román gyűlölet, már oviban is.

Anyámmal éjjel 10ig is fennültem hogy mondjuk a szavakat, és ugye már bogtem mellette, de azért se tudtam visszamondani. Másnap reggel az egészet tudtam de kínszenvedés volt az aznap délután is az újabb szavakkal.

Apám volt ideges, ő kérek perec megmondta hogy hülye vagyok és nem hajlandó velem foglalkozni. Mai napig is hülyének néz, hiába járok már egyetemre...

aug. 23. 11:39
 8/24 anonim ***** válasza:
6%

Én mindig zenbuddhában kezdem, eskü. De amikor a lányom a harmadik féle, szemléltető ábrával is ellátott módszerrel sem fogja fel, hogy a kocka térfogata miért aszoraszora, akkor az embernek összeomlik a világba vetett hite, elpattannak az idegpályái, és belül a fejében vészjósló zümmögésbe kezdenek a medvepatkánycsordák. És igen, ilyenkor csúszik ki a nemhiszemelbazmeghogyilyenhülyevagyaranyom!!!!!

Ezt felismerve felvételi előtt átpasszoltuk a szőkenőt egy matektanárnak. A családi béke megérte a kifizetett összegeket.

aug. 23. 11:41
 9/24 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk nem volt ilyen. Nálunk az volt, hogy ha segítséget kértem, akkor menjek a szobámba tanuljam meg azt majd jöjjek felmondani. Ez akkor is, ha nem értettem. Akkor találjam ki magamtól.

Egyszer kértem angolból segítséget apukámtól, aki folyékonyan beszélt, de semmi köszönet nem volt benne, mert ha elsőre nem értettem meg, akkor leüvöltötte a fejemet. Szóval az egyszer történt meg.

aug. 23. 11:45
 10/24 A kérdező kommentje:
8: Mond kèrlek, hogy ez csak egy poén!
aug. 23. 11:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!