Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy alakul ki az, hogy a...

Hogy alakul ki az, hogy a gyermekemre tudok ráhatással lenni,hogy ne szokjon rá a cigarettára?

Figyelt kérdés

Az én szüleim közt anyukám példa,apukám ellenpélda volt ebben a kérdésben. Majd apukám 20 év dohányzás után egyik napról a másikra lerakta. Helyette elkezdett sportolni. Innentől ő is pozitív minta volt etéren. Nagyon szigorúak voltak a szuleim. Tiltották a cigit. Szerencsére soha nem lettem bagós.

A gyermekemre is vajon tudok majd hatni,hogy ne tegye? Ha belegondolok, a tarsasagom hatasara simán lehettem volna nagy cigis, de nem lettem. Mindig azt lattam benne,mit tehet velem, és undorítónak tartottam a szagát.

Szeretném ha a fiam se lenne függő. Vajon ez, hogy ez a minta, számít majd ?

jan. 14. 18:54
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
88%

Az én szüleim nem dohányoztak, de nem is mondtak a cigiről semmit. Magamtól sem érdekelt. Én egyszerűen nem akartam menőzni, nem vagyok az a típus, sőt már 15 évesen is értetlenül álltam az előtt, hogy tulajdonképpen mások miért is kezdik el egyáltalán. Zavarni engem sem különösebben zavar a szaga meg a füstje, de akkor is, minek ez?

Egyszer egy barátnőm a kezembe nyomta az égő cigijét, amíg elment mosdóba. Abba beleszippantottam, hogy van-e tényleg valami élvezhető benne, de pont olyan volt, mint amilyet vártam, mintha égő tarló fölött inhalálnék. Nem értem még mindig.

Szóval tényleg csak érzelmi motiváció mozgathatja azokat, akik dohányozni kezdenek. De hogy mitől függ, hogy ezek a motivációk megjelennek-e benne vagy sem, arról sajnos fogalmam sincs... A jó példa, vagyis az, ha a szülők nem dohányoznak (ezáltal a gyerekbe nem az ivódik bele születésétől, hogy a cigi a feszültséglevezetés és a lazítás magától értetődő eszköze), biztos, hogy hasznos, de önmagában nem garancia semmire.

jan. 14. 21:07
 12/24 anonim ***** válasza:
82%
Ugyanaz volt nálam is, mint 9-es esetében. Mindkét szülöm dohányzott, bent a szobában, a konyhában, mindenhol. Büzlött az egész ház, a tanító néni egyszer mondta is, hogy bagó szagom van. A szüleim soha nem tiltották, hogy cigizzek, söt, tessék ott van, próbáld ki. Kipróbáltam és nem értettem, hogy mit lehet ezen szeretni. Büdös, keserü, szar. Megkérdeztem anyámat, hogy te miért nem tiltod, mint más "normális" szülök? Azt mondta, miért, ha megtiltom, akkor nem szívod? Simán kiröhögte a szerinte hülye szülöket, akik azt hiszik, hogy tiltással bármit is el lehet érni. Közben a korosztályom ott füstölt, ahol csak tudott, párszor ott is voltam, amikor a szülö rajtakapta valamelyiket, szánalmas és nevetséges volt az egész szitu és arra gondoltam, hogy anyámnak milyen igaza van. Ugyanaz a lány két év múlva már az anyja mellett szívta, érdekes módon nem hatott a nevelés. Ma már középkorú vagyok, de azóta sem szívtam el egyetlen szálat se. Ha lenne gyerekem, ugyanígy tennék, mint anyám.
jan. 14. 21:10
 13/24 anonim ***** válasza:
91%

Teljesen lényegtelen, hogy hogyan állsz hozzá szerintem. Engem mindig erősen tiltottak a szüleim, mégis rászoktam 17 évesen és azóta is szívom sajnos.

Az érdekes az egészben, hogy nekem mindig tetszett az illata, meg maga a szokás is. A társaságomban vegyesen vannak dohányosok és nem dohányosok, de úgy veszem észre, hogy ez leginkább személyes preferencia.

A szerencsésebbek undorodnak tőle, engem sajnos mindig vonzott.

jan. 14. 21:27
 14/24 anonim ***** válasza:
0%

Nekem anyám tiltotta, mégse akadályozott meg. Nem tudtam komolyan venni valahogy a tiltást, ő is láncdohányos, apám is. Kipróbáltam 13 évesen nyáron, úgy, hogy a fatertól csentem el egy szálat, a mosdóban szívtam el, hogy ne lássanak meg a szomszédok. Le is buktam, mert pont nem volt víz akkor és nem tudtam lehúzni a csikket. Anyám meg rájött, hogy én voltam, mivel aznap a fater nem cigizett a budiban(házon belül csak a wc-n gyújtanak rá), ő maga megm màsfajtàt szívott. Le is bsztott rendesen, de nem hatott meg. Alapból sem volt jó a kapcsolatunk más okokból, azt meg egyszerűen kbszott szánalmasnak tartottam már 13 évesen is, hogy olyan ember bsz le a cigi miatt, meg okoskodik, hogy káros, akinek ovis koromtól kezdve folyamatosan arról panaszkodtak, hogy a wc-n ne cigizzenek, mert ha utánuk megyek be, akkor köhögök a füsttől. Ja meg egyszer azért bszott le a nagy láncdohányos anyám, amikor 13 voltam, de még a saját próbálkozások előtt hónapokkal, hogy az akkori, velem egyidős barátnőm/osztákytársam cigizett mellettem, amikor hazasétáltunk, és egy rokon elmondta neki a látottakat. Anyám meg rám volt kiakadva, hogy miért nem mondtam neki, hogy xy barátnőm cigizik, meg hogy milyen emberekkel állok szóba. Rohadt szánalmas volt.

Konkrétan nem akadályozott a dohányzásban a tiltás. Figyelni kellett arra, hogy nyomokat ne hagyjak, meg ne lásson meg senki ismerős, gimi alatt a koliba ne tudják meg. Még könnyű dolgom is volt, mert a szagokat nem kellett annyira figyelnem, a két láncdohányos nem veszi észre. Funfact, de én se éreztem soha senkin a cigiszagot, amikor aktívan szívtam.

Én alapból otthon nem nagyon cigiztem, max nyáron heti egyszer. Inkább hétköznap szívtam, mikor le tudtam tarhálni valakit, de ez már gimibe volt. :D Amikor 18 lettem talán többet szívtam egy ideig, ami annyira nem sok, mint egy láncdohányosnak, mert előtte is egy doboznyit szívtam egy évig, 18 évesen még egy doboz az egy hónapig tartott. Aztán hát ez egyetemre átalakult arra, hogy akkor cigizek, ha társaságban vagyok és valaki megkínál. Annyira nem aktív a szociális életem, a barátaim nagyrésze pedig nem dohányzik. Utoljára szilveszterkor cigiztem, azelőtt még június közepén.

jan. 14. 21:30
 15/24 anonim ***** válasza:
64%
Ne dohányozz előtte és mondd meg neki, hogy nem szép tüdőrákban úgy meghalni, hogy belefullad a saját vérébe.
jan. 14. 21:33
 16/24 anonim ***** válasza:
0%
Rémeket láttok... én se lettem láncdohányos, tiniként/lázadóként sok mindent kipróbáltam és normális maradtam. Ma ha kell cigi vagy ital akkor nem mondok nemet, de mivel a piát nem igazán bírom így érthető nem viszem túlzásba sőt szinte semmi az, az analóg cigi szint úgy de attól max csulázhatnám van, meg kicsit köhögők, de mivel kiélem vele vágyaim rövid időn belül, így utána jó sok ideig nem is érdekel. Nálunk mikor gyerek voltam csak az egyik nagyim nem szívta, mindenki más igen. Tesóm gimis lánya tök természetesnek veszi az e cigit, pedig az se egészséges! mondani se kell az anyjáék nem erre nevelték, de a többiek beleviszik, viszont most kezd élni, most van a lázadó időszaka a fiúzások, nem könnyű sehogy se.
jan. 14. 22:38
 17/24 anonim ***** válasza:
100%
Tiltani felesleges, max beszélni érdemes róla, ha normálisan el van mondva neki, hogy hát ez ilyen stb, akkor elhet többet hat rá mintsem a sima ne mert megtiltottam és pont.
jan. 14. 23:56
 18/24 anonim ***** válasza:
100%

Ezen a téren nekem van egy elképzelésem nevelést illetően, de mivel még nem tartunk ott nem tudom hogy működni fog e vagy sem.

Tehát nem tiltom, de pénzt nem adok rá. Elmondom neki a következményeket, mutatok neki forrásokat és eldönti maga hogy így is megéri e neki belevágni vagy sem. Én nem dohányzok, a párom igen.

Ha szerencséje lesz olyan lesz mint én. Ráakar szökni mert menő, de nem tud mert nem megy. Büdös, a tüdőzés sem az igazi.

jan. 15. 00:18
 19/24 anonim ***** válasza:
100%
2ezer forint egy doboz cigi. Ha nincs pénze nem fog dohányozni. Régen más volt, boldog boldogtalan osztogatta. Ma már ez nem így működik.
jan. 15. 08:28
 20/24 anonim ***** válasza:
52%
#19 - csak az van, hogy ma már vannak nagyságrendnyivel olcsóbb nikotinpárnák, meg e-cigik!
jan. 15. 09:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!