Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Normális, hogy elvárja ezt...

Normális, hogy elvárja ezt anyám tőlem? Ti megvennétek?

Figyelt kérdés

Az előzmény röviden annyi, hogy tizenévesen meghalt apukám, ketten maradtunk anyummal és élnek nagyiék is. Èn suli mellett amikor tudtam dolgoztam, egyetemen aztán lett havi jövedelmem, persze nem sok, de a hobbijaimra tellett és adnom kellett a rezsibe. A ház közös, apum halála után elintéztük a papirokat is.

Anyumnak sosem volt sok pénze, mióta ismerem mindig panaszkodik, hogy nincs elèg, apum mellett nem dolgozott aztán lett munkahelye de mióta megismerte a mostani élettársát az ő kis vállalkozásába segit, ő ad neki valamennyi pénzt de nincs bejelentve és változó mennyit.

Még annó apukám vett egy autót, már akkor réginek szamitott, de elvoltunk vele, jogsi szerzés után néha használtam. Aztán lett párom, alig vártam, hogy saját kis életünk legyen ès másképp élhessek. Hosszú volt, sokat tanultam és két szakmát szereztem, nemrég jutottunk odáig, hogy külföldön dolgozzunk és végre van remény rá, hogy pár év múlva saját lakásunk legyen. Nehéz a mai árakkal ilyen dolgokat elérni, de minden erőnkkel azon vagyunk, nem költekezünk feleslegesen, illetve pár éven belül azért gyereket is szeretnénk, amihez szintén akarunk egy szintű anyagi biztonságot.

Ami a kérdésem lényege volna, hogy elromlott az említett autó és most anyám elvárja, vagyis kijelentette hogy vennünk kell közösen egy másikat.

Olyan alapon, hogy néha használtam, illetve nagy ritkán amikor itthon vagyunk 1-2x szükségem volt rá ha a férjem elment a miénkkel. Amikor használtam, mindig tankoltam és ha kellett, szerelőnél felesben fizettünk.

Jogosan várja-e el ezt tőlem?! Kettős érzéseim vannak, mert mint gyereke kötelességnek érzem, hogy ha tudok segítsek majd anyámon, másfelől pedig zavar is, hiszen alig birtam egyenesbe hozni a saját èletem, azt akarom építeni és nekünk sem terem csak úgy a pénz. Plusz nem az én hibám, hogy nem vállal normális munkát, amiből lenne egy kis autóra 48évesen.

Ti hogy látjátok ezt a helyzetet?

26n

2023. okt. 8. 08:21
1 2 3 4 5
 41/49 anonim ***** válasza:
69%
Kérdező, én a helyedben elgondolkodnék ezek után az anyámmal való no contacton...
2023. okt. 8. 20:46
 42/49 anonim ***** válasza:
83%
41-essel értek egyet.
2023. okt. 8. 21:11
 43/49 anonim ***** válasza:
28%

33-as, mielőtt ilyen kommenet írsz, nem ártana tisztában lenni az öröklési szabályokkal. Végrendelet hiányában a közösen lakott ingalanból az elhúnyt szülő után csak a gyereke örököl tulajdonrészt, az özvegy házastárs csak holtig tartó Haszonélvezeti jogra jogosult, tehát nem volt itt semmiféle tulajdonjogról lemondás anyuka részéről. Ha lett volna plusz ingatlanuk is, pl egy nyaraló, abból már egy gyerekrésznyit anyuka is örökölt volna, de jelen esetben a lányé lett a közösen lakott ingatlanból apuka teljes tulajdonrésze anyuka haszonélvezetével terhelten.

Viszont ha megromlik az anya-lánya viszony, anyukának jogában áll nem megengedni a lányának és a vejének a hetekig ott tartózkodást, erre feljogosítja Őt a haszonélvezeti joga. Gyakorlatilag anyuka döntheti el egyedül élete végéig, hogy ki tartózkodhat tartósan az ingatlanban és ki nem, függetlenül attól, hogy a lánya is tulajdonos.

2023. okt. 9. 06:35
 44/49 anonim ***** válasza:
79%
Fuhh 43-as mit nem adtam volna azért hogy ezt tudom 17 évesen meg utána, senki nem fölényeskedhetett volna...kár hogy csak volna.
2023. okt. 9. 08:42
 45/49 anonim ***** válasza:
81%
43-as, nagyon szépen leírtad az elméletet, de a valóság teljesen más. Úgy semmiznek ki, ahogy akarnak. Szerencsés vagy ha veled nem ez történt.
2023. okt. 9. 09:16
 46/49 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Míg élt apukám, volt írva végrendelet fèle, kb 10 éves lehettem szóval nem sokat értettem hozzá, de jelenleg papir van róla, hogy a házból mennyi rész konkrétan az enyém. Nem hinném, hogy így bárki is megmondhatja, hogy ne jöjjek ide amíg itthon tartózkodom. Egyébként sem tervezünk itt maradni, ha esetleg haza költözünk majd, közös a hátsó rész és az udvar apám testvérével, mi a párommal sajátot akarunk és nem itt.

Anyám használhatja az egészet ameddig akarja, nincs beleszólásom, én csak annyit akarok, hogy legyen hol aludnunk amíg 2-3 havonta vissza jövünk külföldről, nyilván pár hét miatt nem fogunk albérletet vagy airbnbt fizetni ha ez itt van. Amúgyis teljesen kisajátítja, olyan értelemben, hogy ha egy vázát is jobbrol balra teszek már megszólja, hogy annak nem ott a helye. Vagy a saját szobámba mit hova teszek…

2023. okt. 9. 16:19
 47/49 anonim ***** válasza:
83%
Ha haszonélvezeti joga van, akkor eldöntheti hogy ki tartózkodjon a házban, tulajdon ide vagy oda.
2023. okt. 9. 16:38
 48/49 A kérdező kommentje:
Ok, attól ő még nem fog kirakni, én pedig jönni fogok, de nem ez a kérdés tárgya.
2023. okt. 11. 15:43
 49/49 anonim ***** válasza:
100%

Nem neked írtam:).

Válaszolni pedig válaszoltam.

Nem vennék vele közös autót a konkrétan semmire.

2023. okt. 11. 19:23
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!