Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Családtól elszakadt gyermekeme...

Katonca kérdése:

Családtól elszakadt gyermekemet hogyan győzzem meg, rossz úton jár?

Figyelt kérdés
Lányom mindig egy családszerető gyermek volt, aki imádta a testvéreit, minket a szüleit, a nagyszülőket. Szerette az együtt töltött családi programokat, üdüléseket, soha el nem felejtett egy születésnapot, egy névnapot. Megismerkedett élete első szerelmével, aki sajnos se külsőleg, se belsőleg nem hozzá való. A kedvéért a lányom elírtotta a két kis barátnőjét, lemondott a sportról amit űzött, és egyik-napról a másikra lelépett itthonról. Ekkor volt 18 éves. Mondhatnánk már nagykorú, hát Istenem... Eltelt másfél év, alig látjuk. Középiskolába még jár, de már nem kitünő, bukdácsol. Ha havonta előkerül, zokog, semmije nincsen. Betétre sincs pénze, éhes, lassan ruhája is alig van. A barátja szüleinél laknak, minket nem engednek be. Annyit tudunk, a srác nem dolgozik, vagy csak napokat. A lányom suli mellett keres némi pénzt, amit oda ad a barátjának. Próbáljuk megérteni a helyzetet, rószazsín köd, miegyéb, de a lekünk megszakad. Miért nem látja azt amit mindenki. Kihasználják! Ha próbálunk vele beszélni, úgy áll bosszút, még havonta se jön. Ha eljön hozzánk, érzelem mentes. Úgy látom nem jelentünk neki már semmit sem. Nem érdeklik a testvérei, a nagyszülei, senki. Ha kisegítjük, kap valamit, még köszönömöt se hallat. Elviszi, ennyi. Ha ráírok neten, vagy nem válaszol semmit, vagy egy smiley, és ennyi. Kezdem feladni. Úgy érzem talán erre is megy ki a játék, tőlünk végleg elszakítsák. Még ha boldog lenne, se tudnék beletörődni, hogy többé ne lássam. Hát még így! Ha kérdezem tőle, haragszol ránk? Az a válasz: - Tudhatnád, hogy szeretlek titeket!- Mi lenne ha utálna? Tényleg el kell dobja az ember az egész családját mert szerelmes? Én nem értem...

2023. szept. 28. 23:15
1 2 3 4
 21/33 anonim válasza:
100%

Ez egy borzasztó gonosz ötlet, de miért nem terveztek egy 2-3 napos családi kiruccanást ahová csak a lányodat hívjátok el "szűk családi kört szeretnénk" - re hivatkozva, vagy olyanra, hogy ha tudja finanszírozni magának hogy veletek jöjjön akkor persze? (mert azért lássuk be ha magának össze tud kaparni egy nyaralást a lány is pofonütve érzi majd magát, hogy neki betétre nincs pénze a palija miatt de a nyaralást kifizeti)

Azért ő is sejtheti hogyha nyaralni mentek akkor nem olyan hülyeségekkel akartok foglalkozni, hogy ki mit csinált rosszul. Visszahozhatnátok neki olyan kedves emlékeket amik észheztérítik kicsit.

Szóval így vagy úgy, de elérhettek ezzel nála olyan hatást amire pont szüksége van.

2023. okt. 2. 18:58
 22/33 A kérdező kommentje:
Válasz 21-re: Nekünk is eszünkbe jutott, csak nem működik. Hozzánk haza sem jön egyedül. Ha jön, csak a párjával együtt, és ő mondja meg azt is mikor kell haza menni. Maga a lányom emlegeti a régi szép együtt töltött időket, utazásokat. Valahol tudat alatt ő is érzi, az volt a normális élet, szeretetben együtt. Most mégis eltűri, hogy olyan program van a telefonján, ahol a pasi nyomon tudja követni merre jár. Ennek ellenére sem látogat el hozzánk a lányom egyedül. Az üdülésre ha elakarnánk vinni, valószínűleg nem merne eljönni, mert nem engednék. Lehetetlen helyzet, az biztos...
2023. okt. 4. 09:03
 23/33 anonim ***** válasza:
100%
#22 Tudtam én, hogy ez a helyzet. Nem nem akar menni hozzátok a lányotok, hanem nem mer, a párja nem engedi neki. Arra kéne valahogy rádöbbenteni, hogy ez egy egyáltalán nem normális, és jobban járna, ha megszabadulna valahogy tőle. Csak hát ezt nagyon nehéz ilyenkor belátnia az illetőnek, elhagynia a párját meg még nehezebb.
2023. okt. 4. 12:40
 24/33 anonim ***** válasza:
100%

Figyelj, az első kapcsolatomban én is voltam nagyon hasonló helyzetben, és egy borzalmas, nagyon bántalmazó kapcsolat volt egy kontrolláló nárcisztikussal, amiből csak 8 év alatt sikerült kimenekülnöm. Annyi különbséggel, hogy nekem nagyon rossz volt a családi háttér is, sose kaptam szeretetet, és azt hittem hogy engem nem lehet, amikor valaki elhitette velem hogy szeret, azt hittem más nem tudna, ezért akkor se hagytam el, amikor a józan eszem már rég tudta, hogy ez nem szeretet, nem kapcsolat. Éveken át hazudtam, erőltettem mosolyt magamra, hogy tökéletes minden, pedig csak nem láttam, hogy lehetne megszabadulni.

Nálatok eszerint más a háttér, de lehet az alapvető probléma ugyanaz. Valami miatt megrendülhetett az alapvető bizalom, azt hiszi hogy az első szerelemnek márpedig az utolsónak kell lenni, és csak pörög lefelé egy spirálban. Ha még bántalmazzák is, akár lelkileg, akár fizikailag, az ilyen állapotban nem menekülésre készteti, hanem elhiteti vele hogy ennyit ér. Az a baj hogy nagyon tapasztalatlan még, mert évek alatt rájönne hogy ez nagyon nincs jól így. Az is nagyon aggasztó, hogy szinte még a szabad mozgását is korlátozzák.

Az is nagyon jó amiket eddig mondtak. De próbálj alkalmat teremteni mégis, hogy kettesben tudjatok beszélni. Kérd meg, hogy jöjjön el veled vásárolni, kiválasztani valamit. Ne hagyjátok hogy a pasija vegye át a beszélgetést! Akkor sincs joga korlátozni, ha már felnőttkorú a lányod. Hívd ki a konyhába, kérdezz rá egyenesen. Ne viselkedjetek úgy, mintha máris győzött volna az a rohadék. Az apja helyében őt be se engedném a házba. Nyilvánvalóan bántalmazzák.

Én nem tudok olyan tanácsokat adni, mint egy szakmabeli, de esetleg keressetek fel egyet, és kérjetek tőle is tanácsot. Inkább előbb mint utóbb belemanipulálják egy házasságba, és esélye se lesz kitörni ebből.

2023. okt. 4. 14:14
 25/33 anonim válasza:
100%

Lenyomozza a párját hogy hol van?! Ne is haragudjon a világ de aki ezt kitalálta egy beteg állat, és ha a kiszemeltem ezt akarná a telefonomra rakatni nem hogy otthagynám de még be is mosnék neki. Ennél nagyobb red flaget kitalálni sem lehet.

Egyet értek az utolsó válaszolóval, ez már k*rvára gyanús nekem hogy mi folyhat köztük ha ennyire megalomán a pasi.

Ajánlom a kiscsajnak ezt az oldalt, itt szakértőkkel tud beszélni a bántalmazásról, és ráadásul pánikgomb is van amit meg lehet nyomni hogy ne lássa a csávó a képernyőn ha esetleg betoppanna.

[link]

Ezekből az elcsöpögtetett infókból hogy nem megy sehova a párja nélkül, lenyomozza hol van, ő mondja meg mikor mehet ezek a leg aggasztóbb dolgok amik történhetnek. Lehet a helyedben én már összecsődítettem volna a barátaimat hogy elbeszélgessünk a fiatalemberrel hogy "már pedig az én lányom nem a tulajdonod, nem nyomozhatod le, és főképp nem mondhatod meg neki mikor induljon hozzád vissza a SAJÁT családjától.

Nekem is féltékeny a párom, és egyszer mondta hogy "én is átnézhetném a telefonodat..." Én meg ott szakítottam félbe hogy "Khm. NEM, ugyanis elviekben a párom vagy nem a börtönőröm és hidd el azt csinálok amit akarok, AMIKOR akarom, és ha nem képes tiszteletben tartani a privát szférám lehet húzni mint a vadkacsa"

Az én kapcsolatomból is lehetett volna nagyon toxikus kapcsolat csak nem hagytam hogy azzá fajuljon. Ha ezek nincsenek lekommunikálva vagy nem érti meg a csávó két dolog történhet: Vagy a lány egy szürke félős kisegér lesz aki képtelen önállóan cselekedni, vagy a csaj fölszívja a taknyát és azt mondja a csávónak hogy "tudod mit? b**szd meg magad!" És ha innentől zaklatássá fajul a dolog értesíteni kell a hatóságokat, és jogi útra lépni.

2023. okt. 5. 14:51
 26/33 A kérdező kommentje:
Válasz 24-re: Már azt nem is mertem eddig mondani, hogy mennyi rejtélyes baleset történt a másfél évben. Mindig megmagyarázta a lányom, azért lila a keze mert beütötte, azért fáj a lába mert elesett, stb... Nem egyszer hívtak a kórházból, hogy menjünk érte. De a dokik kérdésére mindig előadott valami storyt, hogy megbotlott, leesett a lépcsőn, stb... Az a tipus vagyok, aki egy anyaoroszlán tud lenni, ha arról van szó. Sokszor mégis annyira elkeseredek, hogy eszembe jut feladom. De aztán megrázom magam, és harcolok tovább érte! Sajnálom, hogy te is megtapasztaltad egy ilyen kapcsolat mély bugyrait. Amíg valaki benne van, nem is látja tisztán mi történik. Saját magával elhiteti minden egy valóságos kánaán. Küzd a szerelemért, nem akarja elveszíteni. Amíg a lányomék össze nem költöztek, addig elhalmozta a srác ajándékokkal, kirándulni vitte, étterembe, sőt még a szülők is bedobták magukat, vitték a lányomat mindenféle programokra, mintha már első héttől a család tagja lenne. Elkápráztatták teljesen. Aztán odaköltözött. Azóta nincs semmi! Ahogy írod is, tényleg azt emlegeti a lányom, ő már öreg, (szent egek, hiszen csak 19 éves!), nem tudom miért érzi úgy, hogy ez a pasi az utolsó esélye. Mindenki szerint egy nagyon szép lány. Valószínűleg hallotta az osztálytársaktól, nekem már húsz pasim volt, nekem vőlegényem van stb... Úgy érezte, tán ő lekésett valamiről. Kapkod, csapong, mint a chemotoxos légy! Egyébként pszichológus tanácsát kikértem már. Azt mondta, sajnos ez a korosztály másként gondolkodik, mint anno a miénk. Hiszen a világ is más most, mint amiben mi éltünk. Szerinte a mai fiatalok, 27 éves korig gyerekek. Mesélt egy-két negatív példát, főleg a tinédzser lányok döntéseit illetően. Ő azt tanácsolta, hagyjuk, hogy a lányunk megélje ezt a "szerelmet", mert ha beleavatkozunk, egész életében minket fog gyűlölni. Azt mondta pár év lesz, mire a lányunk felismeri milyen helyzetbe került. Az orvos szerint nagyon nehéz lesz, nekünk szülőknek, csak egyet kér, ne haljunk bele! Ahogy írod is, mi is attól félünk, házasság lesz, vagy becsúszik egy gyerekáldás, azzal aztán végleg megfogják, mégjobban tudják zsarolni majd.
2023. okt. 7. 00:13
 27/33 A kérdező kommentje:
Válasz 25-re: Már eszembe jutott rendőrségi segítség kérés is. Azt a választ kaptam, nagykorú, tehetek feljelentést, ők ki is vonulnak. Megkérdezik, önszántából tartózkodik itt kisasszony? Ha a lányom elmondja igen, már a rendőrök el is vonulnak onnan. Ha viszont kitudódik, hogy mi tettünk feljelentést, valszeg többet a gyerek nem fog velünk szóba állni. Ezt mondta a rendőrség embere. A férjemnek már eszébe jutott ez az "elbeszélgetek azzal az aljadékkal". Vehemensebb barátaink már felajánlották, majd ők segítenek röpke perc alatt megoldani a dolgot. Volt amelyik azt mondta, ő visszarabolná a lányát, lecsukná a pincébe míg észhez nem tér stb... De mi úgy gondoljuk, ezt a helyzetet valahogy békésen kellene rendezni, csak még azt nem tudjuk hogyan... Pont attól félünk, amit írtál is, hogy félős kisegér lesz a lányunkból. Ő aki volt: csinos, bátor, céltudatos, talpraesett, szeretetteli, barátkozó, dolgos lány, mintha világgá ment volna, és egy szorongó, sirdogáló, apátiás gyerek jött volna vissza. Egyik nap a férjem rám nézett és megjegyezte: - Hová lett a 18 év nevelése? Mintha nem is a mi lányunk lenne!
2023. okt. 7. 00:37
 28/33 anonim ***** válasza:
100%
Bár én nem vagyok pszichológus, de nem értek egyet azzal, amit mondott. Én nem hiszem, hogy egy idő után magától rádöbbenne úgy, hogy ti nem segítetek ebben. Ez az első kapcsolata, gondolom a barátja családja szerint is ez rendben van... Ha ti nem mondjátok neki, hogy ez a kapcsolat minden csak nem normális, nem biztos, hogy magától is rájön. És ha mondjuk mégis felismeri, akkor mit tegyen, tök egyedül? Mondja meg a barátjának, hogy el akarja hagyni? Jó vicc, majd megfenyegeti, esetleg meg is veri. Tényleg jobb lenne jutni valamire, mielőtt még terhes lesz, de tudom, hogy sajnos nehéz ügy :/
2023. okt. 7. 12:39
 29/33 anonim válasza:
100%
Nézd kedves kérdező. Nincs a világon annyi idő, hogy egy esetlegesen nárcisztikus, lelkileg-fizikailag vagy akár szexuálisan bántalmazó személlyel békésen tiszta vizet önts a pohárba. A másik ember akit számításba lehet venni a lányod legközelebbi, legjobb barátnője. Ha megvan még neki, akkor van egy emberke akivel hamarabb megosztja mi is folyik valójában mint a családjával (csúnyán hangzik de a legjobb barátnő mindig többet tud az illető anyjánál) és talán még jobban is hallgat rá. Ha van még ilyen személy az életében, mindenképp beszéljetek vele, és csikarjátok ki az igazságot. Mert ha valóban ilyen éles váltás volt a lányod személyiségében, na annak nekem eléggé nagybetűs TRAUMA szaga van.
2023. okt. 8. 18:08
 30/33 A kérdező kommentje:
Válasz 28-ra: Pont ezt nem akarom 10 évig tartson ez a rémálom! Én persze nyomulok, megkerestem már a fiús szülőket, személyesen is, telefonon is. Aranyosan tudtomra adták, hogy a fejükre nőtt a fiú, ők már nem tudnak hatni rá. Nem akar dolgozni, de közben követelőzik. Rezsibe se kajába se ad be. Nem értettem minek fogadták oda akkor az én gyerekemet? Vagy gondolták majd megbocsátjuk, hogy lelépett és támogatjuk őket anyagilag? Elmondták a szülők, tudják mi lenne a megoldás, ha a fiukat kitennék az utcára, de nem tudják megtenni. Én azért azt látom náluk nem minden ilyen egyértelműen fehér vagy fekete, mert azért az asszony bevallotta, hogy sok munkájába tellett, mire a lányom mellől elírtotta a barátnőit, meg a potenciális udvarló jelölteket. Már azt is előadta, majd ők megmondják a középiskola után tovább tanulhat-e? De ebből tudjuk nem lesz semmi, mert a régi kitünő bizonyítványa már a múlté. Évvégén 3 tantágyból bukott majdnem. Kalapoltam a tanároknál had felelhessen még egy utolsót, így meglettek a kettesek.
2023. okt. 9. 12:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!