Mit szólnál, ha ezt csinálná a gyereked?
Mondjuk 16 felett, akár felnőtt is lehet.
Valahányszor szóba kerül a névadás témaköre, minden adandó alkalommal a világ legokádékabb dolgának nevezné azt a jelenséget, amikor a szülő sajátmaga után nevezi el az utódot.
Mindezt úgy, hogy nálatok is ez történt, tehát a gyereked keresztneve az vagy az anyja vagy az apja után ugyanaz.
Szerintem is ritka hülye ötlet, ha a gyereket ugyanúgy nevezik el, ahogy a szülöt hívják, szóval ebben tökéletesen igaza van, habár a stílusa nem feltétlen tetszene, de kamasz esetében elmegy.
Másrészt szerintem ezzel többek közt azt is akarja közölni, hogy neki egyáltalán nem tetszik az, hogy az szülö nevét kapta, ami érthetö.
Sokat ezen megbeszélni nem lehet, ha nagyon zavarja, akkor változtassa meg a gyerek a nevét.
Barátnőmek is ezt csináltak. A fiú az apja nevét kapta. Ő is 16 éves most, és halálosan utálja. Főleg hogy mindenki úgy hívja őket hogy kisBalazs és nagyBalazs.
Én is csak gratulálni tudok az ilyen szülőnek. A gyerekkel totál egyetértek. Csak a stílussal nem.
Alapvetően én is a gyerekkel értek egyet, egyáltalán nem tetszik ez a szokás. A gyerek egy önálló személy, hadd legyen már saját neve. Úgyis megkapja a szülő (többnyire az apa) vezetéknevét, miért lenne még szüksége a keresztnevére is? Hogy örökre kis Pisti vagy Pistike lehessen? Azért van nevünk, hogy meg lehessen különböztetni minket egymástól, egyértelmű legyen, kihez szólunk, stb. Pont ezt a funkcióját veszíti el a név ezzel a szokással.
A stílussal nem tudok azonosulni, de közben meg egy olyan kamaszt sem tudok igazán hibáztatni, aki amúgy is egy indulatos, lázadó életszakaszban van, ráadásul valószínűleg egész eddigi életében zavarta a neve és az azzal járó dolgok. Elbeszélgetnék vele az érzéseiről és a névváltoztatás lehetőségéről, és ahogy a 4-es válaszoló is írta, ha még nincs 18, segítenék neki ebben a folyamatban, ha ezt szeretné. És megtennék mindent, hogy a többi családtaggal is elfogadtassam a döntését, és senki ne piszkálja emiatt.
Hat eloszor is kovegkezo alkalommal szepen rakerdeznek, hogy tehat azt mondod idezlek "okadek a gyereket a szulo utan elnevezni?" Es ha azt mondja igen. Ujra kerdeznek tehat teged okadek modon anyad /apad utan neveztek el? Majd tovabb kerdeznek: tehat mi a szuleid 16 evvek ezelott ami akkoriban egy jo otletnek tunt okadek modon neveztunk el pont teged?
Orobalnek semkeges hangot megutni es ugy feszegetni a dolgot, hogy ez csak a keresztnevre vonatkozik vagy netan a vezetek neve is zavarja? Es szerinte hogy nezne ki egy idealis nevvalasztas egy ujszulottnel?
Egyszeruen vegigzongoraznam, higy megis szerinte hogyan kellene ezt csinalni higy mindenki egyszerre lehessen elegedett.
Amolyan brainstorming. Hogy ok ne adjuk a szulo keresztnevet, de akkor milyet valasszunk? Apa valasszin a fiunak anya a lanynak. mi van ha apanak nem tetszik anya valasztasa. mi van ha barmit mondanak egyiknek sehigy se tetszik. Sorsoljanak kalapbol? Legyen ket neve? Vagy az epp legnepszerubbet adjak neki vagy a legkulonegesebbet? Vagy barmit de utana 14 evesen valasszon magának uj nevet? Vagy mi van ha mindegy milyen nevet kap kesobb nem t3tszik neki, mert beszol ra valaki? Akkor mit mondana a sajat gyerekenek szulokent?
Szoval roviden azert szolnek higy csunyan ne mondja mar mert ezzel ratok is velemenyt mondd. Masreszt atbeszelnem vele o mit goneol higy fogja csinalni?
Amugy pedig pont ennyi idosen en is nagyin elegedetlen voltam a sajat keresztnevemmel es elneveztem magam maskent es arrop almodpztam majd nevet valtoztatok felnottkent. Aztan nek tettem. Ugyanis visszagondolva akkpr kb barki mas lettem volna csak nem az aki voltam es legfokepp nem az akinek elneveztek, ahiva szulettem. ez tipikusan kamasz dolog.
Persze en a kerdezo kerdeseben szereplovel ellentetben nem kezdtem hangosan velemenyt nyilvanitani de sz.r nevet adtak
Fuu ezen sok kamasz átmegy, az is, akit nem a szülő után neveztek el, mert ő miért pont ezt meg ezt a nevet kapta.
Tényleg kinövi, addig meg szólítsátok Bélának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!