Normális hogy 27 évesen még sosem dolgozott a fiam?
Itt nem azzal van a baj, hogy passzív jövedelemből él, hanem abból, hogy a távolabbi jövőre nem gondol. Egyrészt a teljes megélhetését arra alapozni, hogy lakáskiadás, meg apabank, nem bölcs dolog. Ez az életforma csak akkor ad létbiztonságot, ha milliárdos szinten vannak, ez nekem inkább csak egy kicsit jobb módú középosztálybeli családnak tűnik. Egy kisebb vagyon elúszhat pár évtized alatt. Itt senki nem írta, de így nyugdíja se lesz. Előfordulhat, hogy 50-60 éves korára elmennek a szülők, nem talál jó bérlőt a lakásba, komolyan elszegényedhet. Így nem tudom, lesz-e családja, felesége. Mondjuk ez nem kötelező, de ha akar, hátrány a nőknél, ha azt látják, hogy nem dolgozik, a szülőkön élősködik.
Valaki akarata ellenére is kiszorulhat a munkaerőpiacról, ilyenkor nagyon jó, ha van passzív jövedelem, de akkor is aggasztó, ha nem lesz meg a nyugdíjjogosultsága. De ez a fiatalember nem is akar dolgozni. Ő tehetős, megteheti, hogy ne vállaljon el rossz munkákat, de jobban tenné, ha keresne valamit, ami megfelel neki, nem hajtja túl magát vele, de nyugdíjat termel vele. Sajnos van egy rossz hírem: ha valaki 27 évesen, még akkor is, ha diplomája van, egy üres önéletrajzzal elmegy a szakmájába munkát keresni, majdnem 100 százalék, hogy nem fogják felvenni, mert kell a munkatapasztalat. Sőt, irodai munkákra se. Mehetne diplomával segédmunkásnak, oda lehet, hogy felvennék, de érthető, hogy polgári háttérrel nem menne oda. Szerintem nála már kialakult egy ördögi kör, amiből nagyon nehéz kitörni. Pl. sok diplomás szakmában már azért se könnyű ehelyezkedni, mert ha valaki akár jelesen le is diplomázott, de nem volt az egyetemi évei alatt gyakornok, akkor már abban a szakmában ő nem kell. Nagyon merev szabályok vannak. Igazából sokan azért kerülnek perifériára, mert a diplomájuk megszerzése után pár évig nem tudtak a szakmájukban elhelyezkedni és leírják őket. Tehát úgy is kerülhetnek hasonló helyzetbe emberek, hogy igyekeznek dolgozni, csak balszerencséjük van.
Mire nyugdíjas lesz, addigra 70 év lesz a nyugdíjkorhatár, és kb mai szinten 100 ezer Ft.
Na, ezért nem is érdemes 40 évet dolgozni.
Amúgy nagyon sok ember teng-leng, nem csak az ilyenek, 40 év nem igen fog összejönni sokaknak, 20 év jogviszonnyal meg szaart se kap.
Jól fizető állás kevés, és tolonganak érte.
Amíg összeszerelő ország vagyunk, meg minimálbérre, 4 órára jelentik be az embereket mit csodálkozunk?
Most megy majd ez a generáció nyugdíjba, aki a rendszerváltáskor volt fiatal felnőtt.
Aztán 30 év múlva meg majd egy jó nagy tömeg lesz, akiknek még 20 év se, lesz.
Ilyen a kapitalizmus egy szegény országban.
Nincs nagyon, kiút, az szerencsés, aki a kérdezőhöz hasonló helyzetben van.
Jobban el kellene terjeszteni a részmunkaidőt, ami valóban az, tehát tényleg 4 óra, nem csak papíron.
De itt még mindig az van, hogy vagy nem dolgozol, vagy dolgozol, de akkor széthajtanak.
Nem csoda, hogy, aki tudja, kerüli a munkát.
55-ös: Ez elgondolkodtató. Én írtam az 54-est. Engem pl. zavar, hogy így alakult az életem. Nyilván nem meggebedni akarok egy kizsákmányoló munkahelyen, de szerintem jó, ha valamit dolgozik az ember.
Én nagy híve vagyok a feltétel nélküli alapjövedelem gondolatának, mert a mai munkaerőpiac egyszerűen nem tud felszívni ennyi embert. Egy csomóan szükségszerűen munka nélkül maradnak. Viszont itt olvasom, hogy hányan vannak, akik nem is akarnak soha dolgozni, mert van miből élni, ezek után megrémültem, hogy ha lenne FNA, lehet, hogy összeomlana a gazdaság? Lehet, hogy csak az emberek 5-10 százaléka dolgozna mellette?
Másrészt írod, hogy 6 család is így él, erre alapoznak. Szerintem, ha van lehetőség dolgozni, őrültség kihagyni a nyugdíj lehetőségét. A bevételeket is diverzifikálni kell, nemcsak egy ország gázellátását. Az ad biztonságot, ha több lábon él az ember.
Nekem pl. az is számított, hogy az ember valahol társadalmilag hasznosnak érezze magát. Munka nélkül összeomlana az emberi társadalom. Az egyszeri dolgozó emberek többsége csavar a nagy gépezetben, nem lesz miniszterelnök vagy világsztár, de mindenki munkájára szükség van. Ha mindenki úgy gondolkodna, hogy ha van elég pénze, sose dolgozna, nagyon gyorsan vége lenne a civilizációnak. Aztán is dolgozni kéne, pl. a saját kezünkkel elejteni a vadakat, hogy enni lehessen, meg harcolni egymással, mert mindenki éhezne és egymástól vennék el az élelmet az emberek. Nem árt, ha az ember kéoes egy kicsit önmagánál is tovább látni.
És mi van, ha meg sem éljük a nyugdíjat?
Befizettél egy csomó adót, és ennyi.
Na meg addig kell élni, még fiatal az ember.
Végig robotolod az életedet, hogy 65 évesen farhátra elég legyen?
Sokkal jobb lenne, ha mindenki maga gondoskodna a befektetéséről, nem az államra bízná.
Lehet, hogy nem éljük meg. Viszont jobb előre gondolni rá, mert lehetséges, hogy az ember egyedül lesz, nem lesz segítsége. Nem szeretnék 80 évesen hajléktalanszállóra menni.
57-es, szerintem te 30 alatti leszel, hogy így gondolkodsz. Sok fiatal elérhetetlen messzeségben látja az öregkort. 40-50 évesen majd rájön, hogy nincs az olyan messze, felnőtt korban az évtizedek gyorsabban mennek.
35 vagyok, és egyre jobban így látom.
Inkább kevesebbet élni, de jól, alacsonyabb színvonalon is, de nem szolgaként.
Hiába teszel félre, már a megtakarításodat is megadóztatják, ez egy értekmetlem fogyasztói társadalom, amiben a munkaerőt kifacsarják, jöhet a következő.
Ha kommunizmus lenne, lenne értelme a munkádnak, de így csak mást gazdagítasz vele.
59-es, ez részben így van. Viszont a munkakörülményeken kellene javítani. Szolgahelyzetbe valóban nem kellene belemenni, de sok a kiszolgáltatott ember, aki kénytelen megtenni. A kommunizmus nem megoldás, azt a múlt század történelme mutatja.
Ha senki se dolgozna, katasztrófa lenne. Pl. ha ez egyik napról a másikra megtörténne, reggel, ha felkelnél, nem jönne áram a vezetékből, mert az erőművekben se dolgozna senki, az internetet se böngészhetnéd, nem lenne rádióadás, mert ott se dolgoznának, a boltok zárva lennének, stb.
Nem az a természetes állapota az emberi létnek, hogy nem dolgozunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!