Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szüleimnek megalázó, hogy...

Szüleimnek megalázó, hogy dolgozni fogok? Mit csinálnátok a helyemben?

Figyelt kérdés

Miattuk jöttem arra a szakra, amire (jogász). Mert hogy ez mennyire jó, család mellett is lehet csinálni könnyen, kevés munkával is jól kereshetek stb. Viszont velük ellentétben engem ez a szakma egyáltalán nem érdekelt, ezt már éreztem az első évben is. De várjak még, majd a hatályos jog már sokkal "izgalmasabb" lesz, az majd tetszeni fog. Nem így lett, a római jog és a poj. miatt is csúsztam. Azt érzem, hogy semmi értelme ennek, mert már az elején sem szerettem, most meg már annyira utálom, hogy ha valami csoda folytán diplomát is szereznék itt, biztos nem ebben helyezkednék el. De akkor meg feleslegesen szívatom magam 5+X évig.

Olyat szeretnék tanulni, ami érdekel, amiben látom a jövőmet. Ők viszont a pénzzel tartanak sakkban, hogy ha kiiratkozom, passziváltatok, többet egy forintra ne számítsak tőlük, nem fognak rezsit, tandíjat és egyebeket sem fizetni, oldjam meg. Itthon érettségivel nem nagyon találnék szerintem olyan munkát, amivel keresnék annyit, hogy megéljek, fenntartsam magam, plusz még legyen erőm és időm egy levelező képzéshez is.

Jött most egy lehetőségem, Ausztriában dolgoznék egy szállodában, mint recepciós. A fizetés sem rossz, még kinti viszonylatban sem, valamint szállást biztosítanának, így azon is spórolnék. Ez azért lenne jó, mert egy ideje már gondolkozom azon, hogy esetleg Bécsben tanuljak tovább... Viszont, hogy az ottani egyetemre jelentkezzek, C1 nyelvvizsga kell, nekem a B2 van, voltam kétszer felsőfokún is, de nem sikerült, utána pedig elkezdtem az egyetemet és a nyelvtanulás háttérbe szorult. De így könnyebben tornáznám fel a németemet is, valamint nem az lenne, hogy állandó stresszben vagyok az egyetem, vizsgáim miatt, mellé a szüleim nyomásával is küzdök. Hanem picit a magam ura lehetnék, önálló lennék, nem az lenne, hogy a boltban írom az üzit, hogy utaljanak már zsebpénzt, mert üres a hűtőm, de a számlám is... És tényleg unom már, hogy heti 10-20 ezer forintokért könyörgök, mert szerintük az egy hétre bőven elég, osszam be, oldjam meg.

Elmondtam nekik is, kiakadtak, hogy gyönyörű leszek, jogi karról megyek vendégmunkásnak és hogy nem azért taníttattak, fizették a különóráimat, hogy másokat szolgáljak ki, meg én álljak a ranglétra alján. És hogy ők ezt nem is hallgatják tovább, nem is akarnak tudni erről, így legalább a családnak, barátainknak őszintén mondhatják, hogy nem tudják, mi ütött belém. Aztán jött az, hogy ne is számítsak rájuk, ha hazajönnék majd.

Viszont én itthon, Magyarországon nem látom a jövőmet, nem érzem, hogy érdemes lenne maradnom. 23 éves vagyok, a legtöbb barátnőm, barátom már külföldön van, vagy tudatosan úgy tervez, hogy belátható időn belül elmehessenek. Akár ösztöndíjjal, akár már diplomával a zsebükben, akár munkát keresve. És egyáltalán nem a tanulatlan rétegről van szó.

Közben bánt a szüleim hozzáállása, meg tényleg mi van akkor, ha mégsem boldogulok egyedül, nem úgy jön ki a lépés, ahogy számítok rá? Tanácstalan vagyok, mert mennék, nagyon szívesen, de nem úgy, hogy minden hidat felégetek magam mögött.

2023. jún. 4. 15:58
1 2 3 4
 1/39 anonim ***** válasza:
93%
En mennek. Mindenfelekepp jo, anyanyelvi kornyezetben nyelvet tanulni. Sokat fog javulni az onallosagod is, a teljes fuggetlenseg felnotte tesz. Ha kesobb ott elvegeznel egy kepzest, s jo eletet alakitanal ki magadnak, a szuleid ugy is megenyhulnenek iranyodban, a jogi kar elhagyasa miatt.
2023. jún. 4. 16:08
 2/39 anonim ***** válasza:
9%

"Viszont én itthon, Magyarországon nem látom a jövőmet, nem érzem, hogy érdemes lenne maradnom. 23 éves vagyok, a legtöbb barátnőm, barátom már külföldön van, vagy tudatosan úgy tervez, hogy belátható időn belül elmehessenek"

Nyilván nem látod a jövődet hiszen se az egyetem nem megy sem piacképes tudásod nincs de még egy felsőfokú nyelvvizsgát is képtelen vagy megcsinálni. A szüleidnek viszont be kellene látni hogy hiába akarnak belőled művelt, tanult, intelligens embert faragni ha a képességeid ott vannak hogy a ranglétra alján helyezkedj el vendégmunkásként akkor bizony neked az való. Itt a szüleid részéről be kellene látni hogy pusztán az akarat nem elég egy emberben hogy vigye valamire, ha mellette nincs hozzá tálentuma akkor teljesen mindegy mennyi pénzt invesztálnak a tanításodba nem fogsz a tanult réteghez tartozni.

2023. jún. 4. 16:14
 3/39 anonim ***** válasza:
93%

"Itthon érettségivel nem nagyon találnék szerintem olyan munkát, amivel keresnék annyit, hogy megéljek, fenntartsam magam, plusz még legyen erőm és időm egy levelező képzéshez is."

Rengeteg ember csinálja ezt.

Ha pedig van egy jó külföldi lehetőséged, akkor nem értem min gondolkozol? Hajrá, vágj bele. A szüleid véleményével ellentétben neked nem az ő életüket kell élni. Persze jogi pálya jól fizet, de cseszheted, ha közben meg lelkileg leszel szarul.

A szüleid pedig lehet eleinte durciznak majd kicsit, de aztán megenyhülnek és támogatni fognak abban, amit te magadnak választasz.

Sok sikert! ;)

2023. jún. 4. 16:14
 4/39 anonim ***** válasza:
96%
Menj! Magadnak is, nekik is bebizonyíthatod, hogy meg tudsz állni a saját lábadon.
2023. jún. 4. 16:16
 5/39 anonim ***** válasza:
96%
Lecsapnék a recepciós lehetőségre és letojnám, ki mit szól. Én az anglisztikával jártam pont ugyanígy, hogy az elejétől fogva éreztem, hogy ez nekem nem.
2023. jún. 4. 16:18
 6/39 anonim ***** válasza:
96%
#2 te miről beszélsz? Szted csak az nem akar jogász, orvos, mérnök vagy űrhajós lenni, akinek nincsenek hozzá képességei? Szted csak az lesz cukrász, fodrász vagy burkoló, aki hülye, tanulatlan, gyenge képességű? Nagyon korlátolt lehetsz, ha ez a véleményed másokról.
2023. jún. 4. 16:19
 7/39 A kérdező kommentje:

Van felsőfokú nyelvvizsgám, csak angolból. Az angol nyelvű szakok pedig Bécsben is fizetősek. Viszont ha németül tanulok, ha ingyenes.

Nem arról van szó, hogy ne lennék intelligens, nem akarnék tanulni... De a jog nem érdekel, "nem fog meg". Nem tudom elképzelni, hogy egész életemben ezzel foglalkozzak, ez legyen a szakmám, hivatásom.

Gimiben ugyanezt csinálták az emelt történelem órákkal. Az emelt tagozat és a fakultációs tagozat ugyanolyan óraszámban tanulta a törit, csak másik tanárral. A mi tanárunk egy idősebb, már nyugdíjas tanár volt, aki igaz, hogy nagyon aranyos volt, de heti 5 órában hallgattuk a semmit, meg a saját kis történeteit az unokáiról, utána pedig brutálnehéz dolgozatokat írtunk. Ezzel szemben a fakultációsokat egy fiatal, szinte még pályakezdő tanár vitte, aki energikus volt, közvetlen. Át szerettem volna menni abba a csoportba, ez egy adminisztrációs lépés lett volna ("leadni" az emelt tagozatot, másik papírral felvenni a fakultációt és abba a csoportba járni).

Nem engedték a szüleim elsőre, mert hogy kiváltság, hogy a bácsi tanít minket, meg kell szokni, hogy ő "egyetemi szinten" tanít. Legjobb jegyem is négyes volt, a bácsi is mondta, hogy nem érzi bennem az emelt szintet. Ennek hatására mentek bele végül, aztán elkezdtem a fakultációt. Hogy, hogy nem, teljesen más lett a hozzáállásom, már nem dögunalmas óráim voltak, hanem interaktív volt az egész, örömmel tanultam, nem szenvedősen. Erőlködés nélkül voltam 5-ös, az emelt érettségim is 90% felett lett.

Nem mondanám magam műveletlennek, de a jogász szak nem olyan, amit félgőzzel, szenvedősen el lehetne végezni.

2023. jún. 4. 16:25
 8/39 A kérdező kommentje:

" Nyilván nem látod a jövődet hiszen se az egyetem nem megy sem piacképes tudásod nincs de még egy felsőfokú nyelvvizsgát is képtelen vagy megcsinálni. "

Erről pedig annyit, hogy több mostanában végzett jogász ismerősöm van. Egyik barátnőm nagyobb irodánál jelölt, 210 ezer forintot keres. Ha 8 órát dolgozik egy nap, az a "laza nap". Általában 10 órát simán munkával tölt egy nap. De olyanról is hallottam, akik nem kapnak fizetést ügyvédjelöltként, mondván, örüljenek, hogy felvették őket az adott irodához és tanulhatnak ott. És amíg nincs meg a szakvizsgád, addig ez megy. Nem szeretnék még 30 éves koromban is a szüleimhez fordulni, mert éppen hiába tanultam, hiába van doktori címem, nevetségesen keveset keresek.

Ha a közszférában helyezkedsz el, ott pedig nem nagyon van továbblépési, feljebbjutási lehetőség, kb. csak kihalásos alapon.

Szóval nem azért nem látom itthon a jövőmet, mert buta lennék, hanem mert inkább élnék olyan helyen, ahol a tudásomat értékelik. És nem, nem milliós fizetést várok azonnal, nem is recepciósként szeretnék megöregedni. De ha már egyetlen egy életem van, akkor azt szeretném csinálni, tanulni, ami érdekel és amit szeretek.

2023. jún. 4. 16:35
 9/39 anonim ***** válasza:
91%
Miért nem éled már a saját életedet végre?! Eldöntötted már, csak nem vagy elég bátor elindulni . . .
2023. jún. 4. 17:08
 10/39 anonim ***** válasza:
87%
Menj a szüleidet pedig ezentúl ingoráld elég erősen. Abszolut nem azon vannak hogy neked segítsenek. Azt kell csinálnod amit ők akarnak/mondanak és pont. Na hát én biztos nem tanulnék olyan szakmát amit utálok.
2023. jún. 4. 17:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!