Miért csak a rossz dolgokra reagál apám (de azokra nagyon hevesen)?
Sok szülő beállítódása ilyen. :(( Ami nagyon szomorú.
Ha valami jól sikerül, legyen az akár tanulmányi eredmény vagy mondjuk bármi az életben, az kommentár nélkül marad, de ha valami rossz, akkor megy az üvöltözés. :(
Egyébként valószínű őt is így nevelték.
Nehéz és összetett erre a válasz!
Talán ő úgy gondolja, hogy a takarítás az természetes dolog, tanulni meg saját jól felfogott érdeked, egyikért sem jár Kossut-díj.
Elvileg igaza is van, bár én szülőként nem ezt az elvet követem.
Én a dicsérgetős fajta vagyok.
Nekem is a dicséret szárnyakat ad és a továbbiakban ennek akarok megfelelni, mert nem akarok csalódást okozni. Így volt ez velem gyerekként is, akár az iskolában a tanáraimmal, akár otthon a szüleimmel.
De van ennek az ellentéte gyerek is, akit a legalapvetőbb dolgaiért hasra esve kell dicsérni, legyen az akárcsak annyi, hogy megmosta a fogát. Ez sem jó pedagógia, mert felnőve ezt nem fogja megkapni az életben munkahelyen vagy bárhol, így keserű szájízzel könyvel el majd mindent amit megcsinál.
A két véglet között kell megtalálni az arany középutat, ami nem egyszerű!
Kimagasló tettekért, eredményekért bizony jár a dicséret, de egy mosogatástól nem kell elájulnia szülőnek, mert az már a közös teherviselés része egy családban és alapelvárás, nem csak a szülő kötelme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!