Fizetnétek gyerektartás ha kiderülne, hogy nem a tiétek a gyerek?
Sziasztok!
Párommal 5 évig éltünk együtt 1.5éve külön vagyunk amikor megismerkedtünk akkor én pont egy kapcsolatból voltam kilépőben, mert az illető bántalmozott, kiderült, hogy terhes vagyok és nem lehetett tudni, hogy ő vagy az exem-e a gyerek apja. 1.5 éve külön élünk, az akkori páromtól akivel 5 évig voltunk együtt és úgy gondoltuk közös megegyezés alapján, hogy végre kiderüljön az igazság, hogy megcsináltatjuk a tesztet. A teszt alapján kiderült, hogy nem ő a biológia apuka azonban a fiam úgy tekint rá és ő is fiaként a kisfiamra. Találkoznak is minden második hétvégén, szóval minden olyan mint azelőtt amikor még nem lehetett tudni, hogy ő-e az apa. A változás csak annyi, hogy kitalálta nem hajlandó gyerektartást fizetni. Amit én nem teljesen értek, mivel ha a fiaként tekint rá akkor egyértelmű, hogy vállaja a ezzel járó kötelezettségeket. Azt még hozzátenném, hogy a 1.5év alatt soha egyetlen egyszer se vett a gyereknek se egy cipőt se egy nadrágot vagy bármit, játékot azt néha igen. Havi 500e keres jól el van belőle és a gyerektartás díja 30eFt.
Hihetetlenek az eddigi hozzászólások, komolyan mondom. Senki észre sem veszi mekkora szemét ez a férfi?? Megismerkedett egy nővel 5 évvel ezelőtt,aki terhes lett. Pontosan tudta, hogy 50% az esély rá, hogy a nő exe az apa, de azt mondta, nem érdekli, ő úgy fogja szeretni, nevelni, mintha biztosan a sajátja lenne. Ezért nem derítette ki hamarabb a nő, ki az apa, vagy nem kezdte el üldözni gyerektartásért az exet. Minden szuperül is ment, míg szét nem mentek. A férfi 1,5 évig fizette is a gyerektartást, amikor is rájött, hogy na most már csak jó lenne tudni, hogy a fiam a biológiai fiam-e. Eddig nem volt fontos, most miért?? Csak nem azért, mert rájött, hogy a gyerektartást akár a gyerek 25 éves koráig fizetni kell? Ráadásul lassan iskolakezdés, aztán tàborok, zsebpénz, ballagás, egyetem, stb. Ez mekkora ötlet… apának lenni úgy, hogy a gyerek egy fillérbe nem kerül.Mert ugye itt nem arról van szó, hogy lelépett, nem akar kapcsolatot tartani, hanem ő tovàbbra is apa szeretne maradni, de úgy hogy ez ne kerüljön egy forintjába se.
Kérdező, én simán megmondanám “apukának”, hogy oké, de akkor neked meg kell keresni a biológiai apát, elmondani hogy van egy fia, és tőle kérni a gyerektartást. Ez sajnos azzal jár, hogy a fiadnak is el kell ezt mondani, hiszen a biológiai apa, valószínűleg látni akarja a fiát, pláne, hogyha pereskedésre kerül a sor, ott biztos megítélnek az igazi apának láthatást, úgyhogy az ő kéthetenkénti láthatása ugrott, meg ugye semmilyen alapja sincs. Még ha nem is tennél így, én akkor is belengetném ezt a lehetőséget.
Nem csinálnám a feszkót, inkább hálás lennék, hogy annak ellenére tartja a gyerekkel a kapcsolatot, hogy tudja nem az övé. Őszintén nem tudom hogyan nem lehetett tudni ki az apa...de ez most mindegy.
A gyereknek mondd el az igazat. Amint talál magának egy új kapcsolatot esetleg ott szülnek neki egy gyereket, nem valószínű, hogy a te fiaddal foglalkozni fog (vagy csak nagyon keveset).
Az igazi apján sajtold be a pénzt. Végülis ő csinált fel. Csakis neki lennének kötelezettségei
" a volt párom vállalta a gyereket nevére vette"
Ez az egyetlen lényeges dolog, hiába sértődik meg habzó szájjal a gyk férfiközössége.
Az expasi a gyerek apja jogilag. Pont. Joga van a láthatásra, és kötelessége van a fizetésre. A jog szemében ő a biológiai apa, mert a születéskor ezt felvállalta, és senkit nem érdekelne az sem, ha netán hat férfi és egy kecske dugta volna a kérdezőt egyszerre, mikor fogant. (Bocs, kérdező.)
A teszt megvan, a pasi dönthet úgy, hogy ennek fényében nem szeretne tovább apa lenni. Ez esetben szépen becsattog a bíróságra, indít egy beadványt, mivel a teszt egyértelmű, nem lesz sok macera a dologgal.
De addig? Addig ő a gyerek apja, a jog minden értelmében, és a gyerektartás nem opcionális.
A biológiai apán pedig pontosan ugyanezen okból egy forintot sem lehetne behajtani még akkor sem, ha megtalálható lenne, ugyanis ő nem szerepel a gyerek születési kivonatában, jogilag a gyereknek ő egy vadidegen.
Hiába vered a melled, ezt te basztad el nagyon is. Ne másnak a nyakába akard varrni a felelősséget. Ha az apja egy bántalmazó szemét volt talán gumit kellett volna húzni vagy gyógyszert szedni. Ja hogy ez nem történt meg és nem akarod hogy a gyerekkel legyen kapcsolata? Semmi baj, akkor nem lesz de pénzt se kapsz. Ez ilyen egyszerű. Azt meg hogy volt valaki aki a nevére vette a gyereket (akiről azt hitte lehet hogy az övé), nevelte a gyereket, ezek után is találkozni akar vele (nem sokáig lesz így, amint lesz saját még a vérszerinti apák nagy része is kevesebbet akarja látni az előzőt) becsülni kéne.
Inkább beszélj a gyerekeddel tényleg.
Ha ennyire zavar hogy nem fizet akkor tiltsad el tőle a gyereket. Bár én inkább örülnék, hogy továbbra is tartani akarja vele a kapcsolatot. Pénzt nem tudsz róla lehúzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!