Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tehetnék a túlféltő...

Mit tehetnék a túlféltő szülőkkel szemben?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Már 17 éves vagyok, de a szüleim még mindig olyan korlátokat állítanak elém sok dologban, mint 6-7 évvel ezelőtt lennénk.

Természetesen megértem, hogy vannak korlátok. Örülök, hogy nem vagyok olyanok, mint a legtöbb korombeli, nem iszom le magamat minden hétvégén (sőt sosem ittam még), vagy nem járok el a helyi bulikba.

A barátaimmal sem megyek el sehova. (Gondoljatok is vásárlás, kávézás…) Az ő hozzáállásuk, hogy hétköznapokon iskola után ,,haza tanulni”.

Néhány hét múlva beterveztek egy programot a barátnőim. 4 lány és 2 fiú (jól összeszokott társaság) menne el egy pénteki délutánon a közeli városba. Muszáj elmennem. A többiek is szeretnék, illetve rám is rám férne egy kis kikapcs. Természetesen erről a szüleim erről hallani sem szeretnének.

Szerintük nagyon fiatal vagyok ahhoz, hogy ,,egyedül” utazzak, vagy legyek egy másik városban.

Néha már komolyan frászt kapok attól, hogy semmit sem akarnak megengedni. Pedig szerintem nem azt kérem tőlük, hogy Pestes tölthessem az éjszakát a legnagyobb bulikban… csak egy egy napos kis kikapcsolódást, kilencre itthon is lennék.

Mindig is sok mindent elmondtam feléjük, viszont lassacskán már-már ez megcsappan, mivel úgy érzem, hogy nem bíznak bennem, így már én sem tudok.

2023. febr. 25. 09:18
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
71%

Koltozz 19 evesen 240 kilometerre, szinte szo nelkul es tobbet ne beszelj veluk.

Ez nekem bevalt ellenuk.

Bocsi, mas otletem nincs. Engem szo szerint megfojtottak mar.

Azt is meghataroztak, hogy milyen ruha lehet rajtam, nyilvan sehova nem mehettem, viszont 18 eves koromban mar nem tudtak abba beleszolni, hogy pl munkat keressek. Addig azt se lehetett.

Szoval 18 evesen elkezdtem kokemenyen dolgozni nyaron meg iskolai szunetekben, neha hetvegen. Minden centet felretettem es leleptem.

2023. febr. 25. 11:34
 12/22 anonim ***** válasza:
65%
Kibírsz még egy évet aztán ha meg tudod teremteni rá a elhetőséget elkzded az önálló életed....
2023. febr. 25. 12:04
 13/22 anonim ***** válasza:
89%

Sajnos nekem is ilyen szüleim voltak. Én egész egyszerűen elkezdtem elmenni olyan programokra ahova nem engedtek el. Nyilván eszméletlen nagy viták lettek belőle.

Ráadásul elmondtam hogy kivel megyek mettől meddig leszek, de sose mondtam, hogy hova, hogy ne tudjanak utánam jönni ha olyanjuk van..

Nem a legjobb megoldás, de nem hagytak más lehetőséget. Szerintem kevesebb mint 1 év alatt hozzászoktak és már nem vitáztak, csak beszólogattak miatta.

Aztán én is elég korán, 19 évesen költöztem el otthonról.

2023. febr. 25. 12:13
 14/22 anonim ***** válasza:
70%

A leírásodból ítélve többnyire jól kijössz a szüleiddel. Nem hinném hogy nagyon forrófejűek lennének mert akkor nem így beszélnél róluk. Nehéz folyamat ez nekik is, szokniuk kell hogy lassan felnőttél és el kell engedniük a kezedet. De jó alapokat adtak.

Én a kommunikáció híve vagyok. Úgy gondolom hogy ha mindkét fél nyitott rá akkor normális stílusban mindent meg lehet beszélni.

Megteheted hogy duzzogva csakazértis elmész. De úgy biztos nem éreznéd jól magad.

2-es voltam.

2023. febr. 25. 13:12
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

13-as vagyok, és elolvasva amit a 14 (2-es) írt, én is azt javaslom, hogy amennyiben normális szüleid vannak, és tudnak szimplán odafigyelni arra amit mondasz, vagy lehet velük kompromisszumot kötni, mindenképp ezzel próbálkozz mindenekelőtt.

Sok esetben nem ez a helyzet sajnos, ebben az esetben kell drasztikusabb megoldásokban is gondolkodni, mert nyilván nem zárhatnak be 30 éves korodig. Toxikus szülők esetében gondold át, hogy egész egyszerűen csak nem fogadsz szót, és elmesz az adott programra.

Akkor "rossznak" fogod érezni magad, de 5-10 év múlva büszke leszel magadra, hogy ki tudtál állni magadért, és akár ki is tudtál szakadni az adott környezetből.

2023. febr. 25. 16:09
 16/22 A kérdező kommentje:

#7 Sajnálom, hogy ilyen volt a helyzeted. Nekem az idősebb, harminchoz közeli testvérem vissza költözött hozzánk nem olyan rég. (Így mindenkinek könnyebb alapon) Neki nincsenek korlátok, ha később ér haza, akkor picit aggodalmaskodnak nyilván, mert mégis a gyerekük, akárhány éves.

#8 Nem kell mindent szószerint értelmezni

2023. febr. 25. 21:15
 17/22 A kérdező kommentje:

#11 Nem terveztem felnőtt koromban sem ,,lelépni” az ország másik felébe. Szeretem őket, nem is tudnék tőlük hónapokat külön tölteni, csak mert nem voltak engedékenyek a kamaszéveimben.

#14 Kedvenc válaszolóm vagy, ha már mondhatok ilyet :D Apu sajnos picit forró fejű, mindenen könnyen felidegesíti magát, de hamar belátja, ha az nem volt helyes.

És végül: a jelenlegi szituációra a terv:

Anyuka elé kiállok, bejelentem, hogy pontosan hova és melyik busszal megyünk. Netem van, telefonom feltöltve, ha kell hívhatnak bármikor. Haza X és Y szülei hoznak minket, én Y-ék kocsijában leszek, 8 és 9 hazahoznak, pontosan házig :) (Hogy mennyire leszek magabiztos… drukkoljatok!)

2023. febr. 25. 21:20
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

Ügyes leszel! Szorítok Neked!

Majd írd meg hogy sikerült. :)

2023. febr. 25. 22:34
 19/22 anonim ***** válasza:
39%
Jó terv - max nem jutsz be a lakásba :D
2023. febr. 25. 22:45
 20/22 anonim válasza:
100%

Mi lett végül? Kíváncsi vagyok, hogy mennyire volt sikeres a "kommunikáció", mert láthatólag nem rossz a kapcsolatod a szüleiddel, de ez a túlféltés nagyon elronthatja idővel, hisz 17 éves vagy (lehet azóta már 18 is), mi lesz 1-2-3 év múlva?

Ha nem engedtek el, szerintem azt kellene tisztázni, hogy mitől is féltenek ilyenkor pontosan, mert valami rémkép élhet a fejükben az ilyen egyedül levő helyzetekről...

2023. jún. 2. 18:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!