Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Amikor arról írnak itt többen,...

Amikor arról írnak itt többen, hogy nem kötelező tartani a szülővel a kapcsolatot, akkor a gyakorlati részére van valami megoldási javaslat?

Figyelt kérdés

Pl. egyik kérdezőnek ezt írta valaki válaszként: "Nem igaz, hogy felnőtt emberként nem érted meg, hogy nem KELL jóban lenni a sz*r szülőddel, az csak egy lehetőség, nem kötelező."

Igaza is van, de ilyenkor mit kezdenétek azzal, amit szintén tárgyalt már a gyk közönsége, hogy a szülő felé kötelezettsége van a gyerekének, és ezt már jogszabály is alátámasztja.

2023. febr. 14. 17:26
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:
100%

A jogszabály a szülőtartásról rendelkezik, kizárólag anyagiak tekintetében. Ráadásul elvi lehetőség, a bíróság vagy megítéli, vagy nem, alanyi jogon nem jár senkinek - és minimális összeg. Ahogy írták már, ez annyit jelent, hogy ezt az összeget minden hónapban el kell juttatni a szülőnek (pl. elutalni, feladni a postán)

A kapcsolattartásra semmilyen jogszabály, bíróság vagy bármi egyéb nem kötelez.

2023. febr. 14. 19:00
 12/41 A kérdező kommentje:

Köszi, hogy írtatok.

Olyanra gondolok, hogy pl. öreg korában kórházba kerül, aztán kiadják, és bár van lakása, nyugdíja is egész jó amúgy (300 körül), de: Mivel az ápolási osztályokat készülnek megszüntetni, ezért gondoznom kell? 150 kilométerre lakom, de kiderítheti a kórház, és idehozathatja a betegszállítóval? Ilyenekre gondolok.

2023. febr. 14. 19:08
 13/41 anonim ***** válasza:
98%

Melyik gyakorlati részre vagy kíváncsi? A messzire költözésre, telefonszámcserére, közösségi oldalakon való tiltásra és utána soha többet nem visszanézésre? Mert nekem kb ennyi volt, ennek 15 éve. Ha eltűntként jelentenek, akkor max annyi történik, hogy kijön hozzád a rendőr, te elmondod, hogy direkt léptél le és ha nagykorú vagy szépen kivesznek az eltűntek listájából és nem foglalkoznak vele tovább. A címedet, elérhetőségedet nem továbítják. Kórházak, eü intézmények sem vihetik hozzád, nem vagy köteles senki gondozására.

Szülőtartás meg nem jár csak úgy, ahhoz elég sok feltételnek teljesülnie kell és a legtöbb esetben nem fogák megítélni, ezt előttem is leírták.

Egyéb szar kifogás, ami mögé bújhatsz?

2023. febr. 14. 19:22
 14/41 anonim ***** válasza:
100%

12

Nem ilyen nem létezik. A saját lakásodba (ha nincs haszonélvező) nem vagy köteles beengedni senkit se, akit nem akarsz, s aki nem hivatalos személy. A kórház meg nem az FBI, nem nyomozgatnak a páciensek családtagjai után, s nem is taxi, hogy fuvarozgassa őket 150 km-re.

2023. febr. 14. 19:24
 15/41 anonim ***** válasza:
96%
SEMMIRE nem kötelezhet a kórház és senki más sem. Ha oda is vinnék nem lennél muszáj beengedni feküdhetne hordágyastól az utcán. Épp ezért nem viszik. Megoldja magának az ápolást. Felfogad egy ápolónőt és megfizeti a nyugdíjából vagy beköltözik egy öregotthonba ahol a nyugdíjáért cserébe ápolják. Vagy megerőlteti magát és ellátja magát, de nem tök mindegy az neked végülis?
2023. febr. 14. 19:39
 16/41 A kérdező kommentje:
Oké, köszönöm. Nyugodtan köthet akár eltartásit is a lakásáért valakivel, szóval tényleg nem akarok semmit, csak ezekre kíváncsi voltam, így már azért értem a dolgot. Van megyeszékhelyi lakása, 300 körüli nyugdíja, kb. 14 M megtakarítása. Csak egyrészt nem tudok minden szarért ugrani 150 kilométerről, másrészt soha nem volt jó a viszony, már kisgyerek korom óta érezteti, hogy nyűg vagyok. Nem vagyok amúgy már fiatal, 40 vagyok, amikor én voltam rossz helyzetben, soha nem segített, meg sem hallgatott. Most meg mintha közeledés félét vélnék felfedezni, de ez nem szívből jön, csak mert öregszik, most CT-re hurcoljam, most ide, most oda. De értitek, menjek el azért 150 km-re, hogy onnan elvigyem a 30 km-re levő célba. Meg ilyenek. Egyszerűen nem tudom/tudnám jó szívvel csinálni, annyi lelki nyomort okozott egész életemben. Ezzel együtt (vagy inkább ennek ellenére is) tanultam, jó végzettségem van, rendes férjem, aranyos gyerekem, de én ezt a kapcsolatot nem akarom. A szar gyerekkort és kamaszkort és fiatal felnőtt kort nem lehet törölni. Ismétlem, most sem rendes, csak ahogy öregszik, valószínűleg akaszkodna már.
2023. febr. 14. 20:13
 17/41 anonim ***** válasza:
66%
Ha nem lenne lakása és nyugdíja és semmije akkor sem lennél semmire sem kötelezve. Bár elgondolkodtató, hogy ha egy ilyen egyszerű dolgot - ami végülis magától értetődik- ilyen nehezen fogsz fel, akkor nincs e szükséged neked is ápolásra?
2023. febr. 14. 20:19
 18/41 anonim ***** válasza:
90%

Ez most komoly, hogy 40 évesen ilyenekkel nem vagy tisztában? Még egy 12 éves gyerek is tudja ezeket.

"gyakorlati részére van valami megoldási javaslat?"

Íme:

"Anya, nem szeretném veled tovább tartani a kapcsolatot, ne keress többet. Minden jót!"

Telefonszám megváltoztat, facebookon letilt, nem megy oda. Mi még a kérdés?

2023. febr. 14. 20:21
 19/41 anonim ***** válasza:
7%
Kelleni nem kell tartani a kapcsolatot, de illik. Mivel az embernek vannak érzelmei is és nem kizárólagosan racionális lény. Ráadásul a viselkedés hajlamos beleivódni az ember személyiségébe és többnyire azt kapja vissza majd ő maga is, ahogyan ő viselkedett másokkal.
2023. febr. 14. 20:34
 20/41 anonim ***** válasza:
98%

19, Az "illik"kel meg a falu szájával már csak az analfabéták foglalkoznak.

Az érzelmek meg sokfélék. Egy szerető szülővel kapcsolatban nyílván nem merül felnek fel ezek a kérdések. Ok nélkül senkit nem utál a saját gyereke. Épp ezért ha az ember érzelmeiben maradandó kárt okoz egy szülő akkor nem kell vele fogalkozni az illemet meg húzza a fszára mindenki.

2023. febr. 14. 20:38
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!