Miért tartják az emberek a kapcsolatot a bántalmazó/mérgező szüleikkel, mintha kötelező lenne?
A való életben és itt online is látom ezt a jelenséget.
Most volt pl. ez a kérdés, kinek melyik volt a legdurvább verése a szülei részéről, volt, aki leírta, hogy a szülei egymással is verekedtek, meg őket is verték rendszeresen, és akkor az apja azzal viccelődik az ő gyerekei szülinapján, hogy "verhető" korba értek - de hogy a tökömbe jut egy ilyen ember egyáltalán az unokái közelébe? Hogy képes egy szülő tűrni, hogy így poénkodnak a gyerekén, hogy végre verhető, mikor ez nem is poén a mesélő szájából?
Én nem értem. Nekem is rossz szüleim voltak, agyon mondjuk nem vertek, de egész gyerekkoromban terrorozáltak lelkileg, üvöltöttek, rajtam vezették le a napi stresszt, tiszta gyomoridegben nőttem fel - és nem is tartom velük a kapcsolatot fepnőttként. Nyilván megvolt ennek a leválásnak a folyamata, nem egyik napról a másikra ment, de megtörtént, nem engedem, hogy ilyen emberek mérgezzék még felnőttként is az életemet, csak mert a szüleim.
A gyerekeim életében még pláne nem vehetnek részt, hogy őket is mérgezzék, el nem tűrném, hogy így beszéljenek róluk.
Mások mi a francért nem képesek leszakadni felnőttként a bántalmazó szüleikről?
Nálam hétköznapi oka van. Rábaxnám az anyámra az ajtót (sőt, amikor elköltöztem, már akkor megtehettem volna). Prózai oka van, akkor még azt a szarságos fél házat sem öröklöm. Ami azért baromira nem mindegy.
Szerintem sokan EZÉRT vágnak jó képet a mérgező szüleikhez, még felnőtt korban is, akkor is, amikor már maguknak is gyerekeik vannak.
Nem vagyok pénzéhes, de mivel semmit, soha nem kaptam a felnőtt életemben, ezt azért nem akarnám kialmolni magam alól.
Mert a bántalmazás miatt kórosan függésbe kerülnek a bántalmazó szülőtől. Stockholm-szindróma a jelenség neve.
Te inkább kivétel vagy, mint szabály.
Tudod Kérdező, amíg egy gyerek kicsi, addig azt a bánásmódot fogadja el természetesnek, amiben része van, még ha az szar is.
Régen a gyerek verése természetes volt, így volt ez a dédszülők, nagyszülők és a szülők esetében is.
És innentől kezdve magamról beszélek:
Nálam az volt, hogy mire eljutottam volna arra a szintre, hogy saját kezembe vegyem az életem, a szüleim megöregedtek, megbetegedtek, mert késői gyerek voltam.
Addigra lehiggadtak, én meg nem vagyok bosszúálló és segítettem az életüket, ahogy tudtam.
Nekem is mérgező szüleim vannak, bár verés nem volt, tartom velük a kapcsolatot.
Már 30 vagyok, még mindig megviselnek az összecsapások, furkálások, sértegetések, állandó harci helyzet. Ráadásul minél öregebbek, annál rosszabb a helyzet. Nem fekete-fehér ez a történet, vannak nagyon szép emlékeim is, volt hogy jó volt a viszony(ez jó rövid idő) Az ok, nagy elakadások vannak a lelkemben, több pszichológus is kezelt és mind családterápiát(szüleim ebbe nem mennek bele) illetve azt javasolták, hogy valami módon rendezzem velük a kapcsolatot, mert az emészt ennyire, sok rossz sémát sem tudok elengedni..és igen, félek hogy úgy halnak meg, hogy ilyen marad a viszony és nem tettem meg mindent. Engem nem mozgat az örökség téma.
Kulon élek, anyagilag nem függünk tőlük, van gyerekünk a férjemmel, mégis a lányomnak szüksége van nagymamára, hiányolja is (ő a könnyebben kezelhető), nekem pedig az anyukámra. De lassan feladom a családi idillről szovogetett terveimet, mert ha a másik félek nem vevők rá, egyedül keves vagyok ezen változtatni.
Bocs, hogy hosszú és kusza lett.
2-es,nem mérgezi az anyám az életemet, gyerekemét sem.
Van köztünk 150 kilométer, kéthetente egyszer felhívom, egy évben kétszer találkozunk.
De MINDEN kapcsolatot nem akarok megszakítani (az 1-esben leírt ok miatt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!