Dolgozó nagylányom megszakította velem a kapcsolatot, mivel nem fizettem ki számára egy felesleges, OKJ-s tanfolyam félmilliós díját. Miként lehetne helyreállítani a békét? Megkereséseimre ugyanis azóta nem reagál, hiába vált okafogyottá a kérés.
Lányom anyjától 2007-ben elváltam. Ex nejem és lányom igényes lakáshelyzetének megteremtéséhez, a közös ingatlan engem illető eladási árából kifizettem az előírt gyerektartást bőven meghaladó összeget egyben és előre (beleszámítva az egyetemi éveket is). Sőt exem kérésére még úgynevezett "zsebpénzt" is biztosítottam, ami a mai áron ~ 2,5 millió Ft.
Mindezek ellenére volt nejem folyamatosan hozzám irányította a gyereket, ha valami jelentősebb kiadás volt várható. Természetesen, amíg tanult a lányom, ezeket a költségeket rendszeresen át is vállaltam. (Még a jogosítvány tanfolyami díját is kifizettem, amit soha nem végzett el.)
Amikor felvették az egyetemre, örömömben azt vettem, neki, amit csak kívánt, többek közt egy akkor legerősebbnek számító laptopot, mert azt mondta, az szükséges a tanulmányokhoz.
Január végén tudtam meg véletlenül, hogy félévkor otthagyta az egyetemet és munkába állt.
Ezután anyja tanácsára színész szeretett volna lenni, de nem vették fel. Az utolsó rostán kérdezte tőle valamelyik főszínész, hogy "miért nem akar vágó lenni?".
Vágó... egy olyan akaratos, önfejű gyerek (bak), mint az én lányom? Ebből is látszik, hogy a felvételin azt sem tudják kikövetkeztetni, hogy milyen valakinek a személyisége, nemhogy hasznos tanácsokkal tudnák ellátni. (A vágó munka egyébként 90 %-ban irányított, csupán 10 %-ban ad önállóságra némi lehetőséget.)
De, hogy még bonyolítsák a helyzetet, nem tanácsolták közvetlenül azt, hogy jelentkezzen egyetemi vágó képzésre, hanem inkább végezzen el mindenféle OKJ-s, semmirevaló tanfolyamokat és majd ezután meglátják. Szóval magyarán bolondját járatták a felvételizővel.
A szerencsétlen, összekavart gyerek pedig elment egy kis színházba is "szakmát" tanulni, hátha úgy előbb-utóbb sikerül a felvételi, de ott leginkább csak átneveléssel, ráhatással foglalkoztak.Szerepet azonban csupán egyetlen előadásban kapott. A ráhatás eredményeként viszont akkoriban megtagadott engem, még a Facebookon is letiltott, hogy ne láthassa senki, hogy van egy másként gondolkodó apja.
A 60. születésnapomra ettől függetlenül természetesen meghívtam. Leírtam, hogy az örökösödésről szeretnék beszélni vele. Erre váratlanul pozitívan reagált (valószínűleg anyja utasítására), és két évig ismét ápoltuk a jó viszonyt.
A 62. születésnapom után azonban, amikor hazafelé vittem, az OKJ-s vágó tanfolyam kifizetését erőltette, és amikor én azt elvetettem, a lámpánál kiugrott az autóból és beszaladt egy vasúti területre. Azóta hiába keresem, hiába hívom ünnepeken, hiába köszöntöm névnapján, születésnapján, nem válaszol. Még a vírus legerősebb időszakában sem gondolt rám.
Lányom 30 éves lesz hamarosan. Több éve dolgozik normális, fővárosi bérért. Nyáron a barátaival rendszerint külföldre (tengerpartra) jár nyaralni, de év közben is sokat utazik úgy belföldön, mint külföldön. Divatosan öltözködik, mindig a legújabb iPhone-ja van.
Jómagam viszont már nyugdíjas lettem és egy vidéki községben lakom. A havi nyugdíjam télen a gázszámla kifizetésére (szó szerint) elég. 30 éve nem voltam külföldön, sosem nyaraltam tengernél. Utoljára 2019-ben voltam 4 napos gyógyfürdőkúrán Tiszakécskén. Egész életemben módjával költekeztem, hogy ne kelljen öregségemre másra támaszkodnom. Megelégszem egy Nokia 6700-as, kőkori telóval, amit igen ritkán használok. Mindemellett sokat olvasok, nem iszom alkoholos italokat, nem kávézom, nem dohányzom, nem eszem feldolgozott húskészítményeket stb. (Szóval megpróbálok egészséges és értelmes maradni.)
A leírtak alapján (elnézést a részletességért) felvetődik a kérdés:
- Jogos, hogy az anyja megpróbált a gyereken keresztül a végletekig pumpolni?
- Jogos, hogy a lányom több éve "kitagadással" büntet?
Panna3-nak írom:
Sajnos én még mindig úgy hiszem, hogy az anyja rosszindulata van a történések mögött. Amíg a volt nejem úgy vélte, hogy egyszer majd visszasírom magam, addig rendszeresen járt hozzám a lányom. Amióta viszont összeházasodtunk és szépen élünk az a második nejemmel, bosszúállóvá vált és megpróbál a gyerekemen keresztül frusztrálni.
Nem volt számító a gyerek, nem volt kapzsi és követelődző. Ez csak azóta van, hogy az első egyetemi felvétel után nagyon megjutalmaztam. Ekkor történt valami változás, ami mögött az exem "ide nekem az oroszlánt is" (saját mondása)jelleme dereng.
Sajnos nem volt semmi beleszólásom a gyerek iskoláztatásába. A volt nejem kénye-kedve szerint hozta-vitte egyik iskolából a másikba. Mindig volt valami okossága és összeköttetése pedagógus révén. Így alakult végül, hogy már azt is eltagadta, hogy hányadikos a gyerek középiskolában. Végül 20 évesen érettségizett, ám matekból nem, mert felmentette diszkalkulia miatt. Aztán ezt a tényt valahogy feledve, végül olyan szakra jelentkezett, ahol statisztikát kellett tanulni. A pedagógus volt nejem nem tudta, hogy a statisztika tömény matematika. Így aztán a gyerek nem véletlenül hagyta ott a szociológiát félévkor.
Nos, hát én is tudtam volna nyaralni, ám nem tücsök módjára éltem/élek, spóroltam mindig, mert tudtam, hogy nekem nem lesz komoly nyugdíjam. Szívesen fizettem volna minden tanulmányát a gyereknek, ha arrafelé tendál, hogy átvegye tőlünk a vállalkozást.
Az anyjának 3 X annyi lesz a nyugdíja, mint nekem, mivel én fiatalon - hogy többet tudjak adni a családnak - egyéni vállalkozóként minimálbéres voltam. Ő utána viszont pedagógusként mindig szép járulékokat fizettek.
Most viszont hogy 10 évig keményen dolgoztunk az új nejemmel, gyűlt tartalékunk öregségünkre, úgy tűnik ezt szeretné a volt asszonypajtás a lányomon keresztül elszipkázgatni. Persze én is hibás vagyok, mert beszéltem a gyereknek róla, hogy mibe szeretném fektetni. Ha nem mondom el, hogy jól ment az üzlet, hanem csak panaszkodom, akkor semmi gond nem lenne. No, de én mindig igazat mondtam a lányomnak, nem akartam soha megvezetni. És ez így volt jól úgy vélem, akárhogy is alakult.
Feleségem 3,5 évvel korosabb nálam, úgyhogy arra sem számíthatok, hogy ő fog majd idővel támogatni. Szeretném viszont, ha valaki felvállalná az időskori segítséget, amikor már nem megy a kertgondozás vagy a fűnyírás.
Feleségem lányára sem számíthatunk, mert ő is inkább saját vállalkozást kezdett, minthogy a miénket folytatta volna. Egy évben egyszer-kétszer teszik tiszteletüket a férjével nálunk, pedig 45 km van köztünk. Hívtuk őket 65. szülinapomra, de nem volt érkezésük. Viszont kiszaladtak egy hónapra Amerikába a nővéréhez...
Nos, hát igen... mások a mai fiatalok, mint mi voltunk (ezt korábban sosem gondoltam, hogy kimondom). Én minden hónapban egy hétvégét a szüleimnél töltöttem, majd a családdal is ugyanúgy ütemeztük, pedig az oda-vissza 310 km-es út volt. Amikor ajánlottam a lányomnak, hogy dolgozzon nálunk, csak kikerekedett a szeme és azt mondta: "Apa, Vecsésig esetleg kimennék".
Ja... és amikor még megvolt a pesti házunk, mondtam neki, hogy lakjanak ott a barátjával és akkor nem adjuk el. Azt kérdezte: "és mennyi itt a rezsi? Azt feleltem: úgy 50 ezer.
- Akkor inkább maradunk anyánál - felelte, mert neki csak egy 20-ast adunk havonta.
A lényeg az: nem szeretném a békülés próbája nélkül az örökségemből kitagadni a lányom, és másra hagyni az életem munkája által megszerzett vagyonkát.
Hátha érkezik valami nagy ötlet, ami eddig még nekem nem jutott eszembe.
Egy dolgot felejtesz el kérdező: a lányod az egyetem óta nem kisgyerek! Már 30 éves önálló felnőtt.
Nyilván a gyereked, gondoskodni akartál róla az ésszerűség határain belül. Szerintem engedd el, ha nem keres, nem érdemes futni utána. Lehet hogy lelkileg nem nyújtottál annyit neki, hogy ha pénzed már nincs akkor is gondoljon rád. Ezt nem tudjuk megítélni ennyiből és úgy, hogy nem ismerjük a lányod álláspontját.
azt is eltagadta, hogy hányadikos a gyerek középiskolában
Na, ebből legalább világosan kiderül, hogy magasról tojtál a gyerekre, a pénzzel letudtad és kész. Milyen szülő vagy, ha a volt feleség tájékoztat arról, hányadikba jár a gyerek???
Ha ez nem kamu, akkor nagyon szomorú történet. Kedves kérdező, elhiszem, hogy szereted, mert a gyereked, de ne fuss olyan szekér után, amelyik nem vesz fel. A mostani feleséged az, akivel megteremtettétek az anyagi biztonságot, vele kell törődnöd. A leírásod szerint a lányod jóval többet kapott, mint más, nem elvált szülők gyerekei. Nem tehetsz mást, engedd el.
N
Néhány kommentelőnek: Amíg engedte az anyja és Pesten laktam, annyi időt töltöttem a lányommal, amennyit csak lehetett. Elvált emberként viszont nem mehettem fel az anyja lakására, csak ha hívtak.
Az első időben még javítottam a tetőszigetelést náluk a padláson, cseréltem a csapokat, szereltem a hangfal vezetékeket, pedig akkoriban mozgásszervi panaszaim voltak és végül kórházba is kerültem.
A lányomat a Hűvösvölgyi útra (a város másik végébe) hordtam az első OKJ-s tanfolyamára (utómunka koordinátor) ami végül semmit sem ért, mert munkát nem adott, és a vágó felvételihez sem segítette hozzá. Amikor hétvégén éjszaka szórakozott a barátaival, rám telefonált és mentem érte, vittem haza.
Nagyon sokat beszélgettünk, mivel én hajlamos vagyok a bőbeszédűségre. Sajnos az anyja ezt a tulajdonságot is irigyelte tőlem. Félt, hogy a lányomat magamhoz édesgetem, így egy idő után hamis emlékeket táplált belé és azt állította, hogy én leégettem gyerekkorában az ismerősei előtt, meg hogy a barátnőivel durván beszéltem. Ez természetesen nem igaz, de hát az egyedüllét, a sok szabadidő és a mértéktelen gonoszság nagy furfangokat képes utólag létrehozni.
Egy-egy alkalomkor néha 18-20 gyerek is megfordult nálunk, még akkor is, amikor az anyja a tanári karral üdülni volt. Ilyenkor én sütöttem-főztem és teljesen oda voltak az ízekért a gyerekek.
Emlékszem 13 évesen kimondottan támogattam, hogy jobban tanulhassa a németet, egy Hamburgi TH fan lánnyal barátkozzon az interneten, akihez ennyi idősen egyedül kiutazhatott reptéri, segítő személyzettel. Mindemellett persze én is hatalmas Tokio Hotel fan voltam, és leginkább azért vettem egy super házimozi rendszert, hogy a TH effektusok és a Harry Potter filmek zenéje és extra zörejei tökéletesen érvényesüljenek a hatalmas nappaliban.
Nos, hát mindezt persze nem lehetett fillérekből megtenni, ezért voltam akkoriban minimálbérre bejelentve, hogy a családra többet tudjak költeni.
Sajnos most még nem tudom elengedni a történetet, mivel úgy érzem, hogy a lányomban sok hozzám hasonló vonás van. Az elutasító magatartás nem az ő jelleme. Valószínűleg a volt feleségem irányítja a háttérből.
Ez ellen viszont nem tudok semmit sem tenni, mivel nem velem lakik és nem azt hallja nap mint nap, ami az én memóriámban van tárolva.
Én úgy vélem és azt is képviselem, hogy a szülőt nem lehet "mérlegelni", nem lehet annak megfelelően magára hagyni, hogy lelkileg mit nyújtott. Ezeket a gyerekkori képeket egyébként sajnos egy gonosz, betartó taktikával utólag ki lehet lúgozni.
Állíthatom ezt azután, hogy a lányom nagymamája (az én anyám) a lakásuktól 500 méterre nyugszik és évek óta még egy gyertyát sem lehet a lányomnak a sírra tenni. Pedig a mama... ő aztán csak jó emlékkel szolgálhat.
A másik pedig az, hogy egy gyereket sem lehet örökre leírni, ha van remény a változásra.
Lehet, hogy az én rendszeremben van a hiba, de én sokat horgásztam fiatalon és olyan helyen is kitartóan vártam a kapást, ahol mások meg sem álltak. Aztán néha volt nagy meglepetés...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!