Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy lehet maradi szülővel...

Hogy lehet maradi szülővel megértetni, hogy attól, hogy sokat "ülök a gép előtt" még nem vagyok függő?

Figyelt kérdés

A beadandóimat laptopon írom, mert ez az elvárt. Konkrétan a tárgyaim feléhez ha otthoni feladatom van, akkor azt wordbe kell megírni.

A munkám home officeban van, szintén képernyőhöz kötött.

Könyvet se papíron olvasok már évek óta.

Filmet, sorozatot nem tv-n nézek, hanem online. (Nekik a tv tök normális, amiből nincs olyan, hogy túl sok)

Amúgy meg egy játékkal játszok összesen.

Erre valahányszor hazautazok koliból, pár órára ülök csak neki olyanoknak, hogy meló, beadandók, már megkapom, hogy "folyton azt a szrt nyomkodom". Pedig szoktam beszélgetni velük, meg belemegyek a közös programokba is.... Ehhez képest függőnek vagyok titulálva kvázi. Ha meg nem megyek haza párhetente, akkor megkapom, hogy biztos azért nem mentem, hogy több időm legyen "azt a szrt nyomogatni". :D

Pedig amúgy normális szociális életet élek, meg ilyenek.

2022. szept. 18. 14:25
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
79%

Itt most vagy te kamuzol egy kicsit vagy a szuleid valoban idiotak. Mert ha otthon vagy es egesz nap a macskaidat baszogatod meg a kutyakkal setalsz 2x2 orat naponta, emellett a szuleiddel is vagy es/vagy haverokkal is talalkozol, tanulsz es dolgozol, ha van munka...nem letezik, hogy akkor olyan nagyon sok idot toltenel a gep elott csupan szorakozasbol, mert mikor? Idod sincs ra! Tehat vagy te loditasz egy piciket es ez azert megse igy van, vagy a szuleid tenyleg ennyire hulyek, hogy 5 perc kepernyo is zavarja oket.

Hat ezt mar sose tudjuk meg szerintem, hallani kene a masik oldalt is.

2022. szept. 18. 16:57
 22/29 A kérdező kommentje:

#21 Azért bonts le 6-8 óra gépezést három napra. Az napi körülbelül 2-2,5 óra. Nem olyan egetverően sok idő, hogy ne férjen bele, pláne, hogy többnyire benne van egy két órás online meeting is pénteken. Például a kutyasétáltatást össze lehet kötni az otthoni kutyás barátokkal való találkozással, vagy jöhet velem anyu is. De macskázni is macskázhatok nem egyedül.

Mondjuk a barátokkal való találkozást nem az otthoni hétvégére értettem főleg, mert olyankor ritka, hogy elmegyek, mert a faluban már igen kevés barátom maradt, a gimis barátok meg szétszórva az országban. Inkább arra gondolok, hogy amikor nem megyek haza, akkor feltételezik azt, hogy csak a koli szobában kockulok 0-24, meg óráim után is. Szabályosan nem értik, hogy miből van fizetésem, miért van ösztöndíjam, ha "sosem tanulok, csak gépezek", pláne hogy nem buktam meg így még semmiből. :D

2022. szept. 18. 17:08
 23/29 Psycho ***** válasza:
71%

Csőlátása van a szüleidnek, merev, előítéletekre alapozott beidegződésekkel. A racionális érvelést felejtsd el, sosem fog működni. Az ezzel kapcsolatos saját hiedelemviláguk sokkal erősebb annál, semhogy belássák a tévedésüket. Ők elítélik a számítógépeket, mert fogalmuk nincs, mi mindent meg lehet oldani (és meg is kell oldani) ma már azokon keresztül.

Yep, bizonyos értelemben ez egyfajta függés, hiszen enélkül a napi teendőket nem tudnád ellátni. De nem kóros függésről beszélünk, tekintve, hogy ha jól értem, voltaképpen el tudnád magad tökéletesen foglalni számítógép nélkül is. Nincs funkcióvesztés miatta (vagyis nem veszi el az életed más egyéb fontos aspektusaitól az időt).

Hogy mi tudsz tenni? Elveheted a méregfogát.

- "Már megint azt a sz@rt nyomkodod!"

- "Igen, milyen szerencse! Másképp sosem készülnék el a munkámmal!" vagy: "Oké, abbahagyom, nem szeretnék Neked csalódást okozni. Viszont megírnád akkor, kérlek, helyettem a beadandót?"

Ha a troll verzió nem működik, még mindig ott az asszertív kommunikáció.

"Anya, azt látom, Téged nagyon zavar, ha a gép előtt ülök. Megértem, hogy aggódsz értem, ez nagyon kedves tőled. Viszont úgy látom, nem teljesen érted, hogy ez elengedhetetlen a munkámhoz/tanulmányaimhoz. A mai világban ez egyszerűen megkerülhetetlen. Mit javasolsz, hogy tudnánk megoldani, hogy a munkáim is elkészüljenek, és ne veszekedjünk emiatt?"

2022. okt. 1. 13:51
 24/29 anonim ***** válasza:

A szüleid rémesek és begyepesedettek.

Csak mondják a magukét és fogalmuk sincs mi a helyzet. :D

52 vagyok. Júliusban kihúztuk a TV-t, mert elmentünk nyaralni. Azóta sem dugtuk vissza es kapcsoltuk be.

Az egész család laptopon, tableten, telón dolgozik, filmezik.

A két fiam, most is egy-egy PPT-n dolgozik, mert csiszolgatják es holnap lesz prezentáció.

2022. okt. 24. 21:10
 25/29 anonim ***** válasza:
72%
#24 Ez jó, de remélem, akkor lemondtátok a tévéelőfizetést, hisz így tényleg felesleges.
2022. okt. 25. 00:34
 26/29 anonim ***** válasza:

25.

Semmilyen előfizetésünk nincs. Csak ami alapból bejön. 4 vagy 5 csatorna. Az meg mind vállalhatatlan. :D

Párszor rendeltünk 3 hónapos csomagot nyárra, meg a covid alatt, de elegünk volt a reklámokból. Egy filmet nem lehetett normálisan végignézni. A híreket, meg inkább hagyjuk. :D

Még a Netflix ér valamit, de ott meg aki mást akar nézni, marad a saját eszköz.

De köszi, hogy szóltál! :)

2022. okt. 25. 06:30
 27/29 anonim ***** válasza:
56%

Megmondod, hogy ez neked a munkaeszközöd, ez írógép, számológép, telefon stb., ez neked a tévé, ez neked könyv, ez neked az újság, és igen néha szórakozás, kikapcsolódás, játék is.

De és ez nagyon fontos, hogy megnyugtathatod, hogy nem vagy te függő, bár manapság ez már elég nélkülözhetetlen eszköz, hiszen a való világban is építed a kapcsolataidat, velük is tartod a kapcsolatot stb.

Esetleg ha megmutatnád nekik, hogy mit is csinálsz a számítógépen, amit ők elképzelni se tudnak, mert csak annyit látnak belőle, hogy csak naphosszat pötyögsz képernyőt mereven bámulva... Talán megértőbbek lesznek.

Tehát kezdetnek betehetsz egy régi, kedvenc filmet, (kérdezz rá, hogy mi volt ifjúságuk kedvenc filmje, és keresd ki) egyből örülni fognak, hogy két perc alatt eléjük varázsolod.

Az én anyukám legalábbis nem is tudta, hogy az internet ilyesmire is képes.

Vagy videohívást csinálhatsz egy távoli rokonukkal, beszélgessenek egy jót... Abból is megértik, hogy mire való, és elmondod, hogy neked így kell tartanod a kapcsolatot a kollégákkal.

Vagy mutatsz valamit, amit éppen írtál, vagy megmutatni, hogy működik, próbálják ki a mai írógépet. Talán akkor esik le nekik a tantusz.

Amúgy ha masszívan kitartanak, akkor javaslom, hogy kérd meg őket, hogy definiálják, mit értenek számítógép függőség alatt, mitől félnek, és azt próbáld meg cáfolni.

Ennél tovább nem érdemes menni, legalábbis más ötletem nincs.

2022. okt. 25. 07:28
 28/29 anonim ***** válasza:

27. Jók a tanácsaid, de most komolyan... szerinted a definiálják kérdésre, mégis mi lenne a válasz? :D (elképzeltem a szitut)

Ezek, ha magyarul kérdeznék sem tudnák megfogalmazni.

2022. okt. 25. 10:44
 29/29 anonim ***** válasza:
100%

Épp ez az!

Hallottak egy mumus-szót: számítógépfüggőség -> látják, hogy a gyerek sokat van számítógép előtt, és máris be vannak szarva, mert nem tudják, hogy mi a számítógép, mire jó, és mi célból van a gyerek a gép előtt.

Van tehát egy hatalmas félelem, ítélkezés egy ismeretlen dologgal szemben.

Ha a számítógépet egy kicsit már bemutatták nekik, és még továbbra is tolják, akkor marad az, hogy határozzák meg a számítógép függőség fogalmát, mitől lesz valaki számítógép függő.

Ezzel vissza lesz dobva a labda, és nem tudnak mit mondani erre...

Esetleg kiszenvednek magukból valami ilyesmit, hogy

"hát őőőő nyomkodja a gépet"

"napi x órát van a gép előtt"

de szembesülnek azzal, hogy ők se tudják, hogy mitől félnek, mi számít annak. Ekkor le lehet ülni, és utána lehet nézni a neten, és kikeresni azt, hogy mi a számítógép függőség tünete, stb. és hogy valóban az van-e itt.

2022. okt. 25. 11:48
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!