Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit csináljak apummal? Fogadja...

Mit csináljak apummal? Fogadjam el, hogy meg fog halni?

Figyelt kérdés

Apum 74 éves, sajnos késői gyerek vagyok 26 éves. Párom is velünk él, mindketten dolgozunk és apumat is ellátjuk, ő szívbeteg sajnos gondjaink vannak, mert nem szedi be a gyógyszereit és megmakacsolja magát.

2019ben kórházba került hogy beállítsák a gyógyszereit, és szívkatéterezik majd megműtik, de ő a 6. napon hazajött mert félt a műtéttől.

Azóta nem nagyon szedte a gyógyszereit, sajnos már a kezei és a háta is fáj és ezt mind a szíve okozza.

Péntek este szúrt a mellkasa, mentő vitte be sürgősségire és a kardiológiai osztályon fekszik, de a kezelőorvosa sok jót nem ígért. Azt mondta rossz az állapota, 2 éve kialakult már neki egy kisebb elzárodás a koszorúérnél és ez még mindig fent áll. Szívkatéterezést nem fog neki az orvos csinálni, mert ha megcsinálják és nem szedi ezekután se a gyógyszereit akkor meghal. Bár így se lát több reményt, mert a gyógyszerek nem fogják életben tartani. És mondta hogy az apum vehemesen tiltakozott a katéterezés ellen, ezért szerdán vagy csütörtökön haza is küldik.

Mikor beszéltem apummal ő meg bent akar maradni és akarja is a katéterezést. De félek hogy utána nem szedné megint a gyógyszereit. Mit tegyek?

A lábaiban is érszűkület van és lehet amputálni kell mindkettőt ekkor már teljes segítségre fog szorulni, ápolóra nincs kapacitásunk. Így rám fog maradni, de nekünk meg dolgoznunk kell. Tehát apum napi 10órát kénytelen egyedül lenni.

2022. márc. 28. 17:54
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
96%

9-es, engem nem érdekel, hogy mit hiszel el és mit nem. Arról én nem tehetek, hogy te csak a saját buborékodban létezel és ha valaki nem olyan mint amilyennek te gondolod az embereket, akkor már nem hiszel nekem.

Nekem is és a páromnak is megvolt a magunk baja de mi akkor is egymás mellett voltunk. Az én apukám és övé is volt daganatos beteg és mégsem hagytuk el egymást emiatt hanem inkább támogattuk egymást.

Aki csak azért van a másikkal, hogy el ne hanyagolják, az ennyi erővel lehet szingli is és legyenek egyéjszakás kalandjai és akkor ott majd minden úgy lesz ahogy ő akarja és nem kell támogatni a másikat.

2022. márc. 28. 18:32
 12/27 anonim válasza:
91%
Nekem apum ivott mint a kefekötő hogy elnyomja a stresszt amivel napról napra szembe kellett néznie, eléggé lefelé ívelt a szerencsénk is akkoriban. és bár kicsit csökkentette az adagot időről időre de a máját rengeteg sérülés érte a korábbiak kapcsán, végül rákkal került kórházba és bár a műtét sikerült de mája besokallt és el is vitte őt 66 éveseb, éveken át szorongunk azon, hogy mikor mondja be a mája az unalmast, és igyekeztünk kérlelni meg felvidítani meg kivenni a részünket, hogy ne érezze magára maradva az anyagi dolgokkal. Ősszességében az a tanulság, hogy azon lehet segíteni aki akarja sajnos, ha apud belátja, hogy a műtét és a gyógyszer szükséges akkor még el napolható a végzet, ha nem akkor sajnos bármit tehetsz, nagy változásokat nem érsz el
2022. márc. 28. 18:34
 13/27 anonim ***** válasza:
77%

6-os! Annyira ócska duma ez a “ma már mindenki önző módon csak magára gondol”, hogy egyből egy kisnyugdíjas ex-postás képe jött fel előttem, Átlag Gézáné, ahogy osztja a mindenegybenblog és hasonló értelmiségi oldalak virágos háttérrel ellátott okosságait, hasonló véleménykörben.

Itt nem önzőségről van szó, hanem arról, hogy van egy öregember, aki butaságból, szellemi leépülésből adódóan nem hajlandó alávetni magát kezelésnek. A kérdező nyilvánvalóan próbált már vele beszélni, legalábbis nekem az tűnik logikusnak ilyen helyzetben, ha az ember előbb tesz valamit és eredmény híján folyamodik például a gyakori népéhez. Nálunk is van probléma, nem pont ugyanez, de időskorból fakadó kritikátlanság, gátlástalanság, ezzel együtt a helyzetek rosszul felmérése (86 éves, 3 hete még maga alá csinált, ma meg vezetget, se nem lát, se nem hall), de ha csak említés szintjén is felhozzuk, hogy talán nem kellene már vezetni, vagy ne ekkora távokat, akkor agresszívvá válok, sérteget minket, aláz. Az nem

Önzőség, ha erre a viselkedésre nem vagyunk évekig vevők. Igen, ráhagyjuk már, mert mi mást tehetnénk? Imádkozunk, hogy lehetőleg ne végezzen ki egy komplett családot, amikor megáll a kereszteződés kellős közepén, vagy felhajt a pályára forgalommal szemben.

2022. márc. 28. 18:40
 14/27 anonim ***** válasza:
70%
Nekem egy másik részlet szúrt szemet: "Szívkatéterezést nem fog neki az orvos csinálni, mert ha megcsinálják és nem szedi ezekután se a gyógyszereit akkor meghal." Komolyan, ilyet kijelenthet egy orvos? Furcsállom. Vagyis nem azt furcsállom, hogy kijelentheti, hanem valóban ezt megteheti? Nem végzi el a beavatkozást és kész?
2022. márc. 28. 18:43
 15/27 anonim ***** válasza:
89%
Persze. Ha a beteg elutasítja, nem tukmálhatja rá, hogy márpedig Géza bátyja irány a műtő!
2022. márc. 28. 18:45
 16/27 anonim ***** válasza:
86%
#14 Vannak olyan beavatkozások, amelyeknek a sikere attól függ, mennyire együttműködő a páciens. Ha a szívkatéterezés után kötelező szedni valamit, és a páciensről előre tudni, hogy nem fogja, akkor érthető, hogy az orvos nem meri megcsinálni.
2022. márc. 28. 18:46
 17/27 anonim ***** válasza:
70%

Azt hiszem mi nem egészen ugyanarról beszélünk, 13-as. Én azért írtam, amit írtam mert én személy szerint látok arra esélyt, hogy a kérdező édesapja jó irányba változik, vállalja a műtétet és ezt komolyan is gondolja és esetleg hajlandó komolyan venni az egészségét, szedni a gyógyszereit mert lehetséges, hogy már rájött, hogy korábban mennyire máshogy kellett volna mindent csinálni.

Mivel én látok arra esélyt, hogy ez történjen, én erre következtettem, ezért hülyeség lenne feladni és a kérdezőnek nem kitartani az édesapja mellett.

Az már más kérdés, hogy szerintem akkor is meg kellene győzni ha most nem akarja a jót magának de én úgy látom, hogy egyáltalán nem reménytelen a helyzet és pont most nagyon nem kellene az apját magára hagyni.

Miért ne változhatnának beteg, öreg emberek amikor rájönnek, hogy tényleg baj van?

2022. márc. 28. 18:46
 18/27 anonim ***** válasza:
77%
Á, köszi az utolsó kettőnek. Azt gondoltam, nincs ilyen, hogy a beteg kijelentésére (amit még csak komolyan se lehet venni, mert lehet, csak egy meggondolatlan kijelentés, meg gondolom, nem nyilatkozta le stb.) az orvos leteszi a szikét stb. Emberileg valahol egyetértek vele (az orvossal), mert az is oké, hogy nem kezd el udvarolni a betegnek, hogy legyen szíves, csak valahogy azt hittem, hogy az orvosi eskü meg valami szabályozás, törvények stb. Nem tudom, mondjuk pszichiátriai beteg (nem kórházban fekvő, hanem ambuláns rendelésre jár) ugyanezt kijelenti a pszichiáternek, nem fogom beszedni a gyógyszereket! Erre a pszichiáter nem írja föl, hanem hazaengedi/hazaküldi a beteget? Lehet. Persze ha a pszichiátriai beteg nem akarja beszedni a gyógyszereit majd, akkor valószínűleg az ambuláns rendelésre se megy el.
2022. márc. 28. 18:50
 19/27 anonim ***** válasza:
86%
Mindenki saját felelősségére utasítja el a kezelést, ehhez minden embernek joga van. Aláíratnak egy papírt, hogy saját felelősségedre nem kérsz a kezelésekből/műtétekből és viszlát.
2022. márc. 28. 18:53
 20/27 anonim ***** válasza:
82%
19# egyetértek aki nem akarja az nem akarja
2022. márc. 28. 19:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!