Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit csináljak apummal? Fogadja...

Mit csináljak apummal? Fogadjam el, hogy meg fog halni?

Figyelt kérdés

Apum 74 éves, sajnos késői gyerek vagyok 26 éves. Párom is velünk él, mindketten dolgozunk és apumat is ellátjuk, ő szívbeteg sajnos gondjaink vannak, mert nem szedi be a gyógyszereit és megmakacsolja magát.

2019ben kórházba került hogy beállítsák a gyógyszereit, és szívkatéterezik majd megműtik, de ő a 6. napon hazajött mert félt a műtéttől.

Azóta nem nagyon szedte a gyógyszereit, sajnos már a kezei és a háta is fáj és ezt mind a szíve okozza.

Péntek este szúrt a mellkasa, mentő vitte be sürgősségire és a kardiológiai osztályon fekszik, de a kezelőorvosa sok jót nem ígért. Azt mondta rossz az állapota, 2 éve kialakult már neki egy kisebb elzárodás a koszorúérnél és ez még mindig fent áll. Szívkatéterezést nem fog neki az orvos csinálni, mert ha megcsinálják és nem szedi ezekután se a gyógyszereit akkor meghal. Bár így se lát több reményt, mert a gyógyszerek nem fogják életben tartani. És mondta hogy az apum vehemesen tiltakozott a katéterezés ellen, ezért szerdán vagy csütörtökön haza is küldik.

Mikor beszéltem apummal ő meg bent akar maradni és akarja is a katéterezést. De félek hogy utána nem szedné megint a gyógyszereit. Mit tegyek?

A lábaiban is érszűkület van és lehet amputálni kell mindkettőt ekkor már teljes segítségre fog szorulni, ápolóra nincs kapacitásunk. Így rám fog maradni, de nekünk meg dolgoznunk kell. Tehát apum napi 10órát kénytelen egyedül lenni.

2022. márc. 28. 17:54
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
97%
Őszintén? Hagyni kell hogy a természet intézze a dolgokat. Én is így vagyok az apámmal, gyógyszereket nem szedi. 86 éves lesz. Szintén késői gyerek vagyok. Az ő döntése, felnőtt ember, én nem fogok könyörögni neki. Nem fogom az életemet rá tenni, hogy belerokkanjak. Megvan, iszik, vagy alszik egész nap. Majd ha eljön az ideje, elalszik.
2022. márc. 28. 17:59
 2/27 anonim ***** válasza:
85%

Szerintem ha a műtét segítene rajta (még ha nem is gyógyítaná meg teljesen) és hajlandó a műtétre, akkor be kell vállalni a műtétet.

Lehet már ő is rájött milyen állapotban van és most már talán hajlandó lenni tenni az egészségéért és szedné a gyógyszereit.

Én úgy gondolom, hogy meg kell tenni érte amit csak lehet és nem feladni. Hátha ő is változtatott az álláspontján.

Ha nem értené miért van szüksége ezekre a dolgokra én akkor is megpróbálnám a helyedben akár lassan, akár gyorsan, akár türelmesen, akár türelmetlenül elmagyarázni neki (lehetőleg türelmesen) mert egyszerűen képtelen lennék hagyni, hogy tönkremenjen, egymás után jöjjenek az egészségügyi problémái, szövődmények, esetleg amputálás.

Szerintem van rá esély, hogy meggondolta magát és jó irányba tart, nem kellene feladni.

2022. márc. 28. 18:08
 3/27 anonim ***** válasza:
88%
Azért egy 74 éves emberben csak van annyi, hogy ha meggondolta magát, önként bevonul a kórházba, és nem otthon várja a messiást. Gondolna akkor a gyerekére. Vagy szólna neki, hogy fiam/lányom, mégis akarom a műtétet, vigyetek be a klinikára.
2022. márc. 28. 18:12
 4/27 anonim ***** válasza:
33%
Anyósnak súlyos háromér-betegsége van, 95% feletti elzáródásokat írtak le már 12 éve. Nem engedi műteni, semmi baja azóta sem.
2022. márc. 28. 18:12
 5/27 anonim ***** válasza:
11%

26 évesen inkább a saját életedet kell élni mint hogy a 74 éves apukádat pesztráld.

Ilyen öregen már azt érzem nála hogy megakar halni, mert úgye az öregek ezt akarják ha jól tudom.

Nem azt mondom hogy menj és ásd ki a sírját, hanem hogy bízd rá hogy ő mit csinál. Ha nem akar a törődésedből akkor nem akar.

És még egy olyan érzésem is van hogy a párod kényszerből gondozza, tehát ő majd szépen más nőnél kereshet vigaszt mert te el hanyagolod.

2022. márc. 28. 18:13
 6/27 anonim ***** válasza:
51%

Látom itt mindenki nagyon gyorsan és könnyen el tudná fogadni, hogy az apja állapota folyamatosan rosszabbodni fog. Amikor már a legrosszabb állapotában látod, akkor már hiába jut eszedbe, hogy meg lehetett volna akadályozni.

Különben meg ha a párja majd más nőnél keres vigaszt amiért elhanyagolja, akkor nem is szereti igazán.

Ma már mindenki önző módon csak magára gondol.

Képzeljétek én is sokat segítettem az én édesapámnak amikor betegeskedett hónapokon át és jóval kevesebb időre tudtam a párommal találkozni és azóta se hagyott el mert ő nem csak magára gondolt.

2022. márc. 28. 18:18
 7/27 anonim ***** válasza:
87%
Felnőtt ember, saját döntéssel és felelőssége van. Nem én tartozok felelősséggel egy 86 éves ember iránt, aki piál, xanaxra iszik, és nem szedi rendesen a gyógyszereit. Teher. Nem fogok könyörögni neki.
2022. márc. 28. 18:20
 8/27 anonim ***** válasza:
88%
Saját magától senkit nem lehet megmenteni. 74 éves, nem fiatal már, volt egy relatív hosszú élete. Ez van. Igen, törődj bele, ha ő nem akarja, akkor nem.
2022. márc. 28. 18:27
 9/27 anonim ***** válasza:
16%
6# Hadd ne kelljene elhinnem hogy ez igaz
2022. márc. 28. 18:27
 10/27 anonim ***** válasza:
86%

Azért ne hasonlítsuk össze teljesen egy alkoholista ember és a kérdező beteg de egyébként józan apjának helyzetét.

Egyáltalán nem ugyanaz! A kérdező apja még simán meggondolhatja magát és indulhat jó irányba különben miért mondta volna, hogy bent akar maradni a kórházban és vállalja a műtétet. Egy olyan ember, aki máskor alig várja, hogy hazamenjen és nem szedi a gyógyszereit, az nem mond ilyeneket ha nem gondolja komolyan.

Az alkoholizmus különben is egy függőség, az meg, hogy a kérdező apja (eleinte) félt a műtéttől, az teljesen más. Olyan mással is előfordul. Egy józan ember mint ő még beláthatja, hogy kinek van igaza és ki akar jót neki. Egy alkoholistánál ez sokkal nehezebb.

2022. márc. 28. 18:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!