Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Haragudhatok-e a szüleimre? 👫

Haragudhatok-e a szüleimre? 👫

Figyelt kérdés

Sokat gondolkoztam ezen a kérdéskörön, de arra jutottam, hogy nem ítélkezhetek a szüleim fölött. Az anyagiakat maximálisan megkaptam, azokban sosem szenvedtem hiányt. Van hol laknom, van mit ennem-innom. Igaz, hogy lelki értelemben azt gondolom, hogy nem kaptam meg azt a szeretetet, ami úgy gondolom járt volna nekem. De lapozni kell.

Egyrészt sosem fogom tudni őket megváltoztatni, hiszen ilyen idős korban már nem változik az ember. Acceptálnom kell, hogy ő ilyen, nem lesz a kedvemért se másmilyen. Pont. A kedvemért nem fog terápiára se járni, mert nincs kellő önismerete hozzá.

Másrészt tudnom kell, hogy amikor ordibál, vagy üvöltözik velem, akkor lényegében ez mindig tudattalan működés a részéről, nem szándékosan teszi ezt. Biztos a munkahelyén is rengeteg stressz éri, szekálják, vagy hasonló. És mivel én vagyok otthon, természetesen rámönti a haragját, hisz nincs más kéznél. Ezért sem törhetek pálcát felette.

Ő ilyen, erre képes, ő itt tart jelenleg. Mindig amikor üvöltözik tulajdonképpen zombi üzemmódban van és így működik, azaz öntudatlan a viselkedése. Harmadrészt nekem lehet az a sorsfeladatom, karmám, hogy apám terheit kell magamra rakni és cipelni.

Negyedrészt ne ítélj, hogy ne ítéltess! Milyen jogon ítélném el, ha nekem is van bőven sok bűnöm, gyarlóságom, hiányosságaim? Ítélkezni csak Istennek van joga, ha én elítélem apámat, akkor Isten meg engem fog elítélni a Másvilágon.

2022. márc. 9. 14:16
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:

10: Nem mentegetem. Ő ilyen. Ő ezt hozta. Szerintem a felnőttség kritériuma az, hogy nem mutogatunk a másikra, nincs "miatta". Gyerekszinten lennék, ha mindenért őt okolnám, ez gyermeki mentalitás lenne. Fel kell nőnöm végre.

Ahogy ítélek, úgy ítéltetek meg. Imádkoznom kell az Úrhoz, hogy kegyelmet adjon neki. Én a magam részéről eltörlöm a bűneit, nullázom. Ez a helyzet egyetlen feloldása.

Apám nagyrészt a körülmények áldozata, nem kapott elegendő szeretetet élete során és sok bántás érte. Nagyrészt ez öntudatlan működés a részéről, esetleg jellemhiba. Nem rossz ember, nem ítélkezhetek felette, ő így is a 100%-ot nyújtotta és a maximálisat megtette értem, amit csak lehet.

2022. márc. 9. 15:24
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

Apám 5 éves korom óta egyedül nevelt (még él, csak már 20 évesen hanyagolandó téma aktuálisan a nevelésem). Ami körülvesz, ami rajtam van, azt mind neki köszönhetem, mert ebben az elqúrt családban anya ágon nem a nagyanyám, az anyám, a nagynénim és nagybácsim foglalkoztak velem, szidtak le, neveltek, dolgoztak értem, jártak a kedvemben, hanem ő. És ezért hálás vagyok neki. Ez azonban nem mentesíti, hogy egy orbitális nagy seggfej tud lenni, és igenis tudok rá haragudni. Értem dolgozott, szerény lehetőségeinkhez képest mindent megkaptam, de sajnos - amit későn, 18 évesen - vettem észre, nem a régi körülményeink, nem az iskolai bántó szavak és nem is anyám hiánya okozták a depressziót (azok hab a tortán), hanem az apám, aki anélkül, hogy észrevette, mert ő tényleg jót akart, ezzel baszott el lelkileg. Hirtelen haragú ember, de "tudod, hogy nem gondoltam komolyan". Aha, nem, mégis visszhangzik a fejemben, számát sem tudom, hányszor nevezett már mérgében idiótának, faxkalapnak, gyökérnek, mindent telibexarok alaknak, stb. 12 órázott pocsék, de biztos fizetésért, depresszió miatt nem tanultam jól négyszer pótvizsgáztam, semmi nem motivált. Este, munka után minden apróságon felhúzta magát, akár én csináltam, akár ő, és saját magát is lekiabálta, de engem jobban. Komolyan, mindenen felhúzta magát. Rajtam vezette le a munkahelyi feszültséget, én meg ezt tudtam, gyorsan rájöttem, ezért beletörődve, csöndben hallgattam. Meg is mondtam neki, hogy én ezt így látom, persze ő rögtön tagadta, hogy nem így van. Mindennapos történetek voltak ezek, az arcom emiatt lett mára mindig monoton. Beállt erre. Eltörtem egy 300 ft-s poharat, kiabált fél órán át, mennyire beletojok az egészbe, mennyire könnyen veszem, és ez általános az emberek, között - az odafigyelés hiánya, mert mindenki mindenre és mindenkire xarik. Ha jobban figyelek, a pohár nem törik szét, nem "véletlen volt". Én egy vállvonással letudtam, pedig én használtam a csészét, nekem volt első látásra szerelem a kínaiban. Ő az élő példája, hogy nem lesz jobb az élet, ha ilyen apróságokon dühöngeni kezdek, tök fölösleges. Napokig folytathatnám, de nem fogom.

Lényeg a lényeg, imádom, szeretem apámat, de igenis lehet haragudni, mindegy, hogy ismeretlen, ismerős, barát, ellenség, vagy szülő, és hogy mit tett az az ember (mármint jó értelemben mit tett). Ki lehet találni, mi miért van, az ok-okozat, de ettől nem esik kevésbé rosszul a másik viselkedése, maximum toleránsabb az ember.

20/l

2022. márc. 9. 15:24
 13/25 anonim ***** válasza:
76%
#9: :)))))
2022. márc. 9. 15:27
 14/25 anonim válasza:
100%
Az érzelmeihez mindenkinek joga van, a kezelése nem mindegy.
2022. márc. 9. 15:45
 15/25 anonim ***** válasza:
100%

10: Nem mentegetem. Ő ilyen. Ő ezt hozta. Szerintem a felnőttség kritériuma az, hogy nem mutogatunk a másikra, nincs "miatta". Gyerekszinten lennék, ha mindenért őt okolnám, ez gyermeki mentalitás lenne. Fel kell nőnöm végre. --> De, mentegeted, ez a bekezdésed is egy nagy mentegetés. De, pont csinálod a "miatta" mutogatást is, csak te meg az ő felmenőire mutogatsz. Ki mondta, hogy okold mindenért? Ha igazán szeretnéd a változását akarnád, nem ráhagynád az egészet. Magatehetetlen, vagy mi? Abszolút nem felnőttes a hozzáállásod, és logika sincs benne.

Ahogy ítélek, úgy ítéltetek meg. Imádkoznom kell az Úrhoz, hogy kegyelmet adjon neki. Én a magam részéről eltörlöm a bűneit, nullázom. Ez a helyzet egyetlen feloldása. --> Senki bűnét nem tudod eltörölni, ha keresztény vagy akkor tudnod kell, hogy azokat neki kell egyedül megbánnia. Másik ember nem tudja x ember bűneit "nullázni". Te csak menekülsz a valóság elől hol a kereszténységbe 8abba is hamisan), hol az ezóba. Bocsi, de ez az igazság.

2022. márc. 9. 15:47
 16/25 A kérdező kommentje:

15: Nem haragszom rá. Nyilván a változást neki is akarnia kell, de én ezt nem tudom kikényszeríteni belőle. A magam részéről igyekszek megtenni mindent, hogy esetleg jobbra forduljon a helyzet, segítek neki, ha kell. De 2 összetevős az egyenlet.

Én pont, hogy nem okolom őt. Mondom, külső negatív környezeti hatások érték, neki is sok trauma van a batyujában, amivel nem tud mit kezdeni, ezért sokszor rámönti ezt. Én sem vagyok makulátlan, tele vagyok hibával és abszolút nem vagyok jobb ember tőle. Amit néha csinál, az csak az adott pillanatnak szól, ezért sem tudatos ez a részéről.

Tisztában vagyok azzal is, hogy ez az én felelősségem. Vagy hogy esetleg részben, vagy teljes mértékben miattam lett olyan, amilyen. Ez pont nem felelősséghárítás.

2022. márc. 9. 15:59
 17/25 A kérdező kommentje:
2-es ez egy anonim oldal és pont, hogy semmi sértőt nem írtam a szövegemben, épp ellenkezőleg. Ez egyfajta "kortesbeszéd" átvitt értelemben.
2022. márc. 9. 16:08
 18/25 A kérdező kommentje:
És ez a Családi kapcsolatok kategória, sok hasonló kérdés van. Ez pont nem a tipikus szülő-ócsárlós kérdés, épp hogy ellenkező előjelű a dolog.
2022. márc. 9. 16:12
 19/25 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem, ha valamit érzékelünk lelkileg, akkor azt ki kell mondani. Nem hinném, hogy az a megoldàs, hogy a màsik ember féktelen haragjàtól tartva nekem örökké tojàshéjon kellene jàrni. A konfliktus azért kerül az életünkbe, hogy azokat megoldva tanuljunk. Ha folyton elkerülőset jàtszol, ne vàrd el, hogy a màsik fél magàtól talàlja ki, hogy neked valami nem tetszik. Azt fogjàk hinni, neked minden jó úgy, ahogy van.
2022. márc. 9. 16:38
 20/25 anonim ***** válasza:
100%
Ez pont nem a tipikus szülő-ócsárlós kérdés, épp hogy ellenkező előjelű a dolog. --> Valóban, ez szimplán mentegetős. Amúgy te is ítélkezel, csak te azok felett, akik nem fojtják el az érzéseiket. A környezeti hatások és a traumák nem mentség semmire. Van, akinek szinte a földdel lett egyenlővé az élete, és mégsem bánt másokat. Olyan meg nem létezik, hogy te majd mások bűneit "nullázod". Egyébként jelen esetben elég értelmetlen, cél nélküli a kérdésed is, mert nem vagy kíváncsi mások véleményére.
2022. márc. 9. 17:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!