Szerintetek baj, ha szeretnénk hogy miután gyermekünk betölti a 18at minden költséget ami az övé magának fizessen? és miután betölti a (18-20at) elköltözne tőlünk és próbálna lábra állni az életben? (Külföld)
Hát.. Ez kicsit úgy hangzik, mintha meg akarnál szabadulni tőle..
Én pl 19 évesen érettségiztem.(0.-ik miatt) hétvégente 16 éves koromtól jártam diákmunkázni, meg nyáron. De az arra volt elég, hogy spóroljak a balatoni nyaralásomra nyárra, ruhákat vegyek magamnak, kaját a büfében, vagy elmenjek szórakozni. Szerettem, hogy volt egy kis pénzem, és a saját dolgaimat fizethettem. Utána 2 éves OKJra jártam. Mikor végeztem 21 voltam és még mindig iskolás. Ezek után kezdtem el dolgozni. Anyukám mindig azt akarta, hogy spóroljak, ameddig tudok azon, hogy otthon lakok. Így 2 évig még munka mellett is otthon laktam. Nem kért pénzt rezsire meg ilyenekre. De 21-23 éves korom között mikor dolgoztam már, akkor havonta 1x csináltam azért egy nagybevásárlást. Nyilván magamnak fizettem már mindent. De pl. Anyát mindig elvittem magammal kozmetikushoz, neki is kifizettem, vagy ilyen apróságok, mert nem engedte, hogy hazaadjak pénzt. Inkább tegyem el. És milyen jól jött 23 évesen, mikor elköltöztem, hogy volt egy kis megtakarításom..
Igen. 18 évesen még egy semmire se elég érettségije sincs, nemhogy valami piacképes képzettsége.
Meg ha 18-20 évesen kiteszed otthonról (albérletbe), akkor hogy gyűjt elég pénzt saját lakásra?
Kellettek a cuki fotók az instára, csak közben rájöttetek, hogy más 18 év is elég költséges egy gyerekkel? :D
Mivel én voltam a "kicsi" a családban, mindig is kissé koravén, komolyka voltam. Ennek ellenére visszanézve azt kell mondjam, hogy nem véletlenül van a nagykorúság küszöbe egyes országokban 21 éves kortól meghatározva. Szerintem akkor kezdi el az ember igazán megérteni maga körül a világot - gazdaságot, politikát, emberek közötti viszonyokat.
Az pedig teljesen irreális elvárás a mai világban, hogy 18 évesen már fedezze a saját kiadásait, úgy, hogy 20 éves korára legyen annyi tőkéje, amiből el tud otthonról költözni. Nem külföldön élsz te, hanem egy alternatív utópisztikus univerzumban...
Én azt go dolom, hogy 13 éves kortól, tehát tinikortól kell fokozatosan önállóságra, döntéshozatalra, függetlenségre tanítani, hogy amikor 18-20 lesz, vagy befejezi a sulit valóban felnőtt legyen.
Sokszor olvasom itt, hogy 18- 20 éveseket még mindig gyerekként kezelnek, tekintélyelven amortizálnak le. Így nagyon nehéz elkezdeni a felnőtt életet. Valakinek megy, de körülnézek, és annyi nehézséggel küszködő, még 30 évest is látok, mamahotelesnek gúnyolva. Körbeépítették, komfort témában tartották, nem hozhatott meg döntéseket a saját életével kapcsolatban, kis dolgokban sem. Aztán marad a kényelemben, ezt látjuk kívülről. Valakit ez nem is zavar. Nem látunk bele, hogy igazából önállósodna, de fél. Fél kezdeményezni, akár munkahelyen, nincs önbizalma továbbtanulni, és nemhogy fél kiállni a véleményéért, de kimondani sem meri, vagy azt gondolja nincs neki, mert ha valaha volt is, akkor azt megtorolták. Úgy érzi mindegy. Megáll a fejlődésben és egy helyben toporog. Ezek nagyon nagy százalékban a nevelésből adódnak.
Én fokozatos önállóságra szoktatás mellett, azt gondolom jónak, ha betölti a 18-at de még otthon él, mert mondjuk tanul, vagy gyűjt, hogy fizetném továbbra az ételt italt, mindent otthoni ellátást, de az egyebekre már magának kell megkeresni. A fokozatosságban hiszek.
A 18 év az büntetőjogi határ, meg választójogi. Azonban ha reálisan nézzük: egy 18 éves ember (majdnem azt írtam, gyerek), az még igencsak tojáshéjas.
Nincs semmi, amit fel tudna mutatni max. az érettségin kívül, - ami ma már olyan, mint kvázi az, hogy le tudja írni a nevét - és a korából adódóan még nem is lehet neki.(Ma már gyakorlatilag egy titkárnőnél, bolti eladónál, esetleg kasszásnál, butikosnál, ilyesminél nem nagyon "viheted többre" érettségivel. )
18 évesen saját bevétele lesz? Ha igen, akkor is, nem könnyebb lenne úgy félretennie a pénzt, ha nem kérsz tőle semmit? Érettségivel kidobnád külföldre, nesze neked, 18 lettél, boldoguljál ahogy tudsz?
Mondjuk gondolom önként menekülne tőled ahogy tud, úgyhogy sok gondod nem lesz azzal, hogy megszabadulj tőle...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!