Szülőként hogy birkóztok meg azzal, hogy a gyereketeket nem vagytok képesek úgy támogatni, ahogy szeretnétek?
Sajnos az utóbbi (jó)pár évben nem vagyunk túl fényes anyagi helyzetben... Két gyerekünk van, a lányunk 6 éves, a fiú 15.
A fiunktól kapom emiatt a legtöbb "szemrehányást" úgymond, mert ő magunkat mindig a féltestvéréhez hasonlítja. A férjem volt felesége a válásuk után megismerkedett egy tehetős üzletemberrel, hozzá is ment viszonylag hamar. A férfi fizeti az életüket, a férjem lányának is megvesz mindent első szóra, utaztatja, lakást, autót vett neki, fizeti az egyetemét. 17 éve neveli, saját lányaként szereti (neki nincsen gyereke).
Nekünk nem telik arra, hogy évente többször nyaraljunk (igaz, az utóbbi 4 évben egyszer sem sikerült), vagy hogy hetente járjunk étterembe, menjünk kirándulni, moziba. A gyerek meg azt látja, hogy a féltestvére vadiúj mercivel jár, most éppen a nem tudom, milyen szigeten nyaral, minden családi eseményen azt taglalja, hogy éppen hol járt, mit csinált. Mellé mindig új telefon, új ruhák stb.
Tudom, hogy mi sosem leszünk olyan anyagi helyzetben, hogy elindítsuk őket az életben... Nem arra gondolok, hogy nem tudunk nekik érettségire 1-1 budai panorámás lakást adni, mert azért a realitás talaján kell maradni. De még mi is fizetjük a hiteleinket, hónap végén általában már a szüleim vásárolnak be nekünk, mert annyira nem marad. Szóval nemhogy lakással, de még egy jobb önerővel sem tudjuk őket támogatni... Vagy azzal, hogy lakhatnak itt, amíg pénzt nem gyűjtenek, mert vidéken élünk. Itt nincs főiskola, egyetem, tehát ha akarnak valahová menni, a kollégium az egyetlen lehetőségük, mert nem fogunk tudni még 50-60 ezres albérletet fizetni.
Azt tudni kell, hogy anno a férjemet én "szerettem el" a feleségétől, miattam váltak el. Mikor elnézem, hogy a lánya és a felesége hogy élnek, aztán megnézem a mi életünket, sokszor gondolok arra, hogy talán ez a büntetésem úgymond, amiért engem választott.
Kérdező, akkor is lehetnél ilyen anyagi helyzetben, ha "nem szeretted volna el" a pasit más nőtől, szóval ez pont nem számít itt. De ha megnyugtat, sokan vannak hasonló helyzetben.
Mi pl. magánórákat tudtunk fizetni, külföldi ösztöndíjhoz a repjegyet is (óceánon túlra), de pl. max. egy önerőt tudunk adni a gyereknek lakáshoz, de lakást nem.
Sajnálom hogy ilyen xar a helyzetetek. Tényleg. De két gyereket azért nem olyan k*rva nehéz eltartani úgy, hogy heti egy magán óra lehessen neki, meg heti egy lovaglás.
Mit dolgoztok? Mennyiért? Ha ennyire xar a helyzet, csak azt tudom elképzelni, hogy van két autótok amit tankoltok, bagóztok is mellé, meg 70 ezer a hitel törlesztő, plusz ketten együtt is csak havi 300-at kerestek (150-150).
A megoldás, hogy valahol megfogjátok a pénzt ÉS valaki új munkahelyet keres.
A fiad 15 éves, persze, hogy xarul érzi magát emiatt. De majd kinövi.
Például:
- mennyit megy a tűzhely, villany, tévé, fűtés, számítógép? Sok kicsi sokra megy, akár több ezret, vagy tízezret lehet ezen spórólni. Nagy kád vízben fürdetek? 10 percig folyik a zuhany? Folyó víz alatt mosogatsz?
Mi minden ilyenre odafigyelve, tízezreket spóroltunk meg.
- mindig akciósan vásároltok? a legolcsóbb liszet, cukrot, akciós zöldségeket veszitek? Húsból pl akkor vásárolsz be 10 kilót a fagyasztóba, mikor egy kiló 1000 forint?
Én minimálbért keresek, férjem vállalkozó.
Egy ideje nem megy neki jól a vállalkozás, van olyan hónap, főleg télen, amikor inkább mínuszos az egész.
Vidéken élünk, itt sajnos kell a két autó, mert tömegközlekedéssel megoldhatatlan lenne az élet. Én nem dohányzom, férjem igen. Ha ideges, heti több dobozzal is... Szórakozni nem nagyon járunk el, maximum jobb időben barátokkal szalonnasütés, ilyesmi. De olyan, hogy wellnesshétvége, koncert, külföldi utazás egyáltalán nincsen.
Spórolunk, ahol tudunk, de pl. az internet kell itthonra, főleg most, hogy hol online oktatás van, hol nincsen.
Nem azért szar a helyzeted, mert büntet a sors...
A gyereket leszólók meg gondolkozzanak már. Angol korrepetálásra, sportra, semmi hobbira nincs pénz. Nem a maldív szigeteki nyaralás a probléma, hanem az, hogy alap dolgok sincsenek meg. A gyerek lemaradt a kortársaitól egy rossz tanár miatt, önhibáján kívül és a szülei nem tudnak segíteni rajta.
Előzőnek igaza van, össze kell írni, hogy mire megy el a pénz és mennyi jön be. Megnézni, hogy van-e lehetőség váltani, van-e fölösleges kiadás (cigi, minden nap csak egy 300 ft-os kávé, ami a hónap végére összeadva majdnem 10 ezer). Írod, hogy vidékiek vagytok, akkor van-e lehetőség kihasználni a kertet? Párom apukája sima tescos paradicsom és paprika magjából nevel zöldségeket nyáron. Eladásra nem éri meg vesződni vele, mert olcsón veszik át a boltok, de saját fogyasztásra teljesen jó.
A lényeg, hogy valamit ki kell találnotok. Lenne-e munka máshol, tudtok-e bármerre mozdulni? Plusz pénzért környéken tudsz-e öreg néninek segíteni, takarítani. Értetek- bármihez, vagy meg tudtok-e tanulni bármit, ami kelendőbb. Pl ha a férjed tud szépen falat festeni, járólapot lerakni, akkor az mostanában elég jól fizet.
1. Én teremtem meg magamnak a jólétet azzal hogy jó diplomát szerzek tanulással ezáltal jó fizetődő munkám lesz.
2. Nem szülök a semmire, a csóróságra.
3. Nem szeretem el más férjét.
Megölne a szégyen ha más venné nekem a kaját hó végére, mert nem telne rá. Hogy lehet ilyen putrisan élni.
Ha a fiú már 15 éves, akkor idén vagy jövőre már tud is nyáron menni dolgozni, ez is egyfajta segítség, hogy segítesz neki diákmunkát találni, elintézni, lepapírozni, biztatni. Mivel eltartani el tudjátok őket, ezért a nyáron keresett pénz mehet zsebpénznek, amit már ő dönt el, mire költi
A férjed kicsit visszavesz a cigiből, máris ezreket spóroltok, amiből legalább az angol tanárra futja. Kell áldozatokat hozni.
Boltban az olcsóbb dolgokat keresni, nem a legdrágább boltban vásárolni. Nálunk például az is szokás, hogy 2 boltba járunk rendszeresen, mert valami itt, valami ott olcsóbb, és nagyobb bevásárlásoknál mindig bejárjuk mindkettőt, illetve néha, ha a kezünkbe akadnak az újságok, átlapozzuk, hogy hol milyen akciók vannak.
Törzsvásárlói kártyák is hasznosak (pl mint a clubcard, supershop), karácsonyra mi abból szoktunk vásárolni, nem feltétlen, mert másból nem futja, csak addigra összegyűlik az évközbeni vásárlásokból nem kevés pont
Vízre, gázra, villanyra is oda lehet figyelni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!