Másnak ez hogy esne?

Figyelt kérdés

Gyerekkoromban mindig úgy tellt a karácsony, hogy 24.én otthon volt karácsonyfa diszítés, majd ajándék. 25.én anya anyjáékhoz mentünk, 26.án nevelőapám anyjáékhoz.

Imádtuk. Kiöltöztünk, vártuk. 24éves koromig így ment minden karácsony.

Aztán elköltöztem. Nagyon összevesztünk nevelőapámmal,egy pillanat alatt jött a döntésem, nem maradok. Ennek 5 éve.

Úgy az első évben nem beszéltünk, de a másodikban már elkezdtünk békülni. Akkor született a fiam.

Ő hozta a békülést.

Azóta a "hétköznapok" teljesen jól telnek. Mi is megyünk hozzájuk, ők is jönnek. Alapjában véve mondhatni helyreállg minden.

De...

A kibékülés utani első karácsonyon hívtuk őket, nem jöttek mondvan nem érnek rá. Oké.

Masodik karácsony ugyan ez.

Most itt a 3.karácsony. mostmár 2 unokával (2éves a fiunk, és 3 honapos a lányunk) én már meg sem hivtam őket, mert anya közölte sok dolguk lesz. Ennyi..

Ma beszéltem hugommal, meg otthon lakik (13éves).

A karacsony mind a 3 napján otthon ültek, ettek, tv-ztek. Sehova nem mentek, senkit nem hivtak.

Nekem ez nagyon rosszul esett. Gyerekként nekünk tök nagy élmeny volt a jövés-menés. Mellette vendégek is jöttek. Nagyik sütijei voltak a legjobbak.

Ezt most nem adhatom meg a gyerekeimnek.

(Anyóssal nem tartjuk a kapcsolatot).

Persze, barátok, keresztszüleik jönnek, mi megyünk. De anyámékban nagyot csalodtam. Tenyleg annyit nem irtak, Boldog karácsonyt...

2021. dec. 27. 11:03
1 2 3 4 5 6 7
 11/61 anonim ***** válasza:
86%
Őszintén, én is leszartam a rokonokat karácsonykor. Ez az egyetlen 3 nap amikor pihenni tudok úgy teljesen. Nagyon jólesett. Óbégató kölykökre pláne nem vágynék. Szerintem vedd észre magad és engedd el ezt a dolgot. Ők is biztos nyugira vágytak, nem a nyávogó gyerekeidre.
2021. dec. 27. 12:03
 12/61 anonim ***** válasza:
89%
Az, hogy neked tetszik a jövés-menés, az nem jelenti azt, hogy másnak is. A te gyerekeid nem ebben fognak felnőni,így nem is ez lesz nekik a követendő példa, csak neked az
2021. dec. 27. 12:09
 13/61 anonim ***** válasza:
85%

Kérdező, teremtsétek meg magatoknak, ez van.

Engem, miután férjhez mentem, anyám SOHA egyetlen egyszer sem hívott karácsonykor, fél óra hosszára sem. Mármint engem, férjemet, kislányomat.

Indok mindig volt: Beteg az apám, aztán amikor meghalt apu, akkor pont egyedül maradt egy nagynéni (anyám nővére), őt kell meghívnia anyámnak, úgy meg már sokan lennénk, szóval nem hívott minket, ez ment utána 15 évig.

Most anyám is egyedül maradt (nővére meghalt), most van az, hogy mi viszont kialakítottuk magunknak a 20 év alatt a saját karácsonyainkat, én pedig ezt nem bolygatom meg most már anyám miatt, szóval ez azért kétélű. (Természetesen kedvesen én is boldog karácsonyt kívánok neki telefonba - ahogy ő tette 20 éven át - de nem megyünk, nem hívom, ennyi.)

Kérdező, Te sem szaladj olyan szekér után, ami nem vesz fel, alakítsátok ki a saját karácsonyaitokat. Lehet, hogy nem lesz nagymama süteménye, de lesz sok más.

És ne feledd, ez a nagymama már nem az a nagymama, akiből te töltekeztél gyerekkorod karácsonyain. Ez az anyud, és nem biztos, hogy a gyerekeidnek ugyanazt az élményt nyújtaná egy kelletlen, kényszeredett nagyi. Hagyjátok a francba őket karácsonykor.

2021. dec. 27. 12:12
 14/61 anonim ***** válasza:
75%

Talán nem kéne a párod szüleit kizárni az életetekből. De tudom, biztos gonosz volt veled, kegyetlen, itt a gyíkon mindenkinek ilyen anyósa van.

Ok. Csak te a saját szüleidben is épp ellenséget látsz.

Mi az, hogy “nem indok”? Te mire fel döntesz el bármit helyettük?

Igen, pihentek. Miért? Mert éveken, évtizedeken keresztül azért pattogtak, sürögtek-forogtak, hogy NEKED jó legyen gyerekként. NEKED. Csak épp te felnőttél, ellenben még mindig követelőzöl ahelyett, hogy megköszönnéd azt a sok munkát, amit ebbe fektettek.

Annyira bírom, mikor valaki kijelenti más helyett, hogy márpedig ő ezt meg azt szerette. Hát nem 😂😂 Amint ezt látod is. Rohadt nagy meló vendégeknek való mennyiséget sütni, főzni, takarítani a házat, készülődni, izgulni, hogy minden jó legyen. De rohangászni is máshoz, úristen mit vigyek, üres kézzel nem megyünk, össze kell szednem magam, elmegyünk, eszünk, ott vagyunk, ajándék, haza kell jönni, itthon is főzzek valamit, mert enni itthon is kell, legyen már valamilyen a saját lakás is stb. Kvázi dupla munka na meg ott van az is, hogy ezt a vendégséget a legtöbb ember viszonozni is akarja valahogy. De látszik, hogy egy éretlen gyerek szintjén gondolkodsz édesanya létedre és eszedbe sem jut belegondolni, hogy valaki ebbe évtizedek után belefáradt és nem 30-40 éves már mellesleg.

2021. dec. 27. 12:13
 15/61 anonim ***** válasza:
80%
A ráerőltetett, kényszeredett ünnepek a legrosszabbak. Mi jártunk így vidékre nagyanyámhoz meg nagynénémékhez. Annyira nem ismertek hogy mit szeretek, így éveken át kaptam a tusfürdő+testápoló kombót. Gyerekként mindig csalódott voltam ha ezeket kaptam, mert nem ilyen ajándékokhoz voltam szokva. Tizenéves koromra már megszoktam ezeket az ajándékokat, de mindig kínos volt. Ne akarj ilyen karácsonyokat. 18 éve már leszoktunk ezekről a karácsonyokról, eltávolodtunk a rokonoktól, azóta fellélegeztünk.
2021. dec. 27. 12:15
 16/61 anonim ***** válasza:
98%
Fiatal szülőként mi is utazgattunk a nagyszülőkhoz, fél országot átszelve, baromi fárasztó volt mindenkinek. Most így, hogy mindenki felnőtt, még nincsenek unokáink élvezzük mi is a nyugalmat, kényelmet, és a még megmaradt szüleink is bevallották, hogy örülnek, hogy nem kell már nagy erőfeszítéseket tenni kaja és kvártély ügyben. Találkozni, beszélgetni máskor és máshogy is lehet.
2021. dec. 27. 12:20
 17/61 A kérdező kommentje:

Anyám nem dolgozik, háztartasbeli. Nevelőapám vallalkozó, ő sem dolgozza halalra magát. 1 honapban ugy ha 15napot dolgozik. Nem hinném, hogy nagyon ki kell pihenniük az egész évet, mikor kb a fél hónapot pihenéssel töltik.

Igen, anyóssal nem beszélünk. Sem én sem a férjem. 16évesen kitette otthonról egy ferfi miatt, azota nem beszélnek kb. De erről is én tehetek...

Mint írtam, regen sem muszájból volt ez az egész, anyámék is imádták az egész karácsonyt, jövés menést.

Férjemmel elvannak, nem miatta van ez, az biztos. Unikákat szeretik...

De kár magyarázkodnom, kár volt kérdést kiírnom, ugyis ismeretlenül én vagyok a hibás mindenkinek 🤦‍♀️

2021. dec. 27. 12:21
 18/61 anonim ***** válasza:
92%
Szerintem akkor is vedd észre magad, és engedd el őket. Csinálj saját karácsonyt a saját családoddal. Probléma megoldva.
2021. dec. 27. 12:23
 19/61 anonim ***** válasza:
93%
Külön éltek, mégis hogyan tudod megítélni reálisan, hogy egy korosodó embernek mennyi és milyen napi munkája van, mennyire fárad el valóban, nem csak fizikálisan, szellemileg is, pláne ha vállalkozó?
2021. dec. 27. 12:25
 20/61 anonim ***** válasza:
82%

Kedves kérdező, egyáltalán nem vagy hibás, értem, hogy szeretted volna folytatni a hagyományt ami kedves emlék a te gyerekkorodból, de az élet nem mindig hozza úgy, hogy ez lehetséges lenne.

Tedd széppé a magatok számára az ünnepet (ez szerintem így is történt) és majd engedd a gyerekeiteket is szabadon ünnepelni, a maguk módján :)

2021. dec. 27. 12:26
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!