Saját ingatlanra jelzálog?
Felnőtt, külön élő gyermekem megkért, járuljak hozzá a banknál, hogy a saját ingatlanomra jelzálogot tegyenek abból a célból, hogy minél előbb lakást tudjon venni magának. Most albérletben él.
Jelzem, nagyon jó a kapcsolatom a fiammal, de ebbe a kérésbe nem szeretnék belemenni. Ez az egyetlen vagyonom, 60 m2-es tégla lakás, hitelmentes, egyedül élek benne. Az apjával elváltunk. Nagyon nehezen tudtam a válás után kifizetni ezt a lakást, sokáig fizettem a törlesztő részleteit. Félek megterhelni bármilyen tartozással és nem is akarom, nem lennék nyugodt.
Ő viszont szeretne minél előbb saját lakást venni a fővárosban, amihez van valamennyi önerő, de nem elég, még bőven gyűjtenie kell. Segítem, amiben tudom, de ebbe nem tudok belemenni nyugodt szívvel.
Azt mondta, a környezetében az ismerősei mind így vettek maguknak lakást, egyik szülő sem csinált ebből gondot, csak én. Most nagyon rosszul érzem magam emiatt, félek, megromlik a kapcsolatunk. De minden porcikám tiltakozik a jelzálog ellen. Van munkahelye, viszonylag jól keres, egyedülálló. Most mi a fenét csináljak?
#51-es által írt számokat továbbgondolom kicsit. Ha a 40M-s lakáshoz 10M önerő kell, akkor 30M a hitel, aminek a törlesztője jelenleg barátok közt is 200e/hó körül mozog. Mivel maximum a fizetés 50%-a fordítható törlesztésre, ezért legalább 400e/hó a nettó keresete, de inkább több.
Ha ebből a fizetésből kicsit távolabb, kicsit kisebb albérletet, ne adj isten csak egy szobát venne ki, simán félre tudna tenni 150-200e-t havonta, ha egy pici meghúzná magát, akkor évente 1,8-2,4M-t félre tudna tenni önerőre gyűjtve és 1-2 év alatt meglenne a hiányzó önerő a hitelhez, nem kellene eladósítania a saját anyját.
Meg ott van az "addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér" lehetőség is. Vegyen akkora és olyan lakást, amire elegendő önereje van. Aztán utána jöhet pár év gyűjtögetés és lehet továbblépni, ha lesz rá lehetősége.
Köszönöm szépen a válaszokat! Külön köszönöm a 51-esnek, aki tisztán és jól látja a dolgokat, szépen kifejtette az 55-ös válaszban is.
A fiam én ismerem, a végtelenségig megbízom benne, soha nem játszana ki. Amiért végül nem megyek bele a jelzálogba, az a kiszámíthatatlan jövő és létbizonytalanság. Ebből a szempontból most megerősödött a válaszom, ezt nem lehet felvállalni. Hiába van valakinek most jó jövedelme és állása. Meg fogja érteni ezt is, és hiszek benne.
Én úgy 10 éve megengedtem a gyerekemnek, de ott nem 40 millióról volt szó, csak 3 millióról és annak a részleteit (35ezer/hó) ha bármi adódott volna ki tudtam volna fizetni. Egyébként sokkal előbb kifizette, már le is került a jelzálog.
De ilyen összegről, mint amiről a kérdés szól, szó sem lehetett volna, annak nem látni a végét.
A rengeteg választ elolvasni most nekem nincs időm, de én is így vettem lakást 2018-ban.
Bár nekem csak 4 millió Forintra volt szükségem, és már idén végtörlesztettem is, de szüleimnek eszébe sem jutott ellenállni, sőt, ők is segítettek, amiben csak tudtak.
Ennek ellenére maximálisan megértelek.
Ne érezd rosszul magad és ne menj bele, ha nem érzed úgy, hogy ez jó neked.
Mondom ezt úgy, hogy anyukám vett fel nekem anno hitelt és apám házán volt a jelzálog.
Felajánlották, elfogadtam - tudták, hogy fizetni fogom.
Most járt le pár hónspja
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!