Saját ingatlanra jelzálog?
Felnőtt, külön élő gyermekem megkért, járuljak hozzá a banknál, hogy a saját ingatlanomra jelzálogot tegyenek abból a célból, hogy minél előbb lakást tudjon venni magának. Most albérletben él.
Jelzem, nagyon jó a kapcsolatom a fiammal, de ebbe a kérésbe nem szeretnék belemenni. Ez az egyetlen vagyonom, 60 m2-es tégla lakás, hitelmentes, egyedül élek benne. Az apjával elváltunk. Nagyon nehezen tudtam a válás után kifizetni ezt a lakást, sokáig fizettem a törlesztő részleteit. Félek megterhelni bármilyen tartozással és nem is akarom, nem lennék nyugodt.
Ő viszont szeretne minél előbb saját lakást venni a fővárosban, amihez van valamennyi önerő, de nem elég, még bőven gyűjtenie kell. Segítem, amiben tudom, de ebbe nem tudok belemenni nyugodt szívvel.
Azt mondta, a környezetében az ismerősei mind így vettek maguknak lakást, egyik szülő sem csinált ebből gondot, csak én. Most nagyon rosszul érzem magam emiatt, félek, megromlik a kapcsolatunk. De minden porcikám tiltakozik a jelzálog ellen. Van munkahelye, viszonylag jól keres, egyedülálló. Most mi a fenét csináljak?
Ne erezd magad rosszul
Kerdezd meg hogy ha teszem azt meghal vagy barmi mas tortenik vele ami miatt nem tud fizetni a bemt fele a torlesztot akkor mennyire zavarna h te az utcara kerulsz vagy kenytelen vagy kvazi kifizetni ujra a sajat lakasod es az ovet is csak h ne arverezzek el???
Az én szüleim sem egyeztek ebbe bele, én megértettem. Jellemzően azok a szülők tudják így vállalni a gyerek támogatását, ahol vannak készpénz- vagy egyéb tartalékok, és nem hónapról hónapra élnek.
Beszélj egy ügyvéddel, hátha lehet valamilyen garanciát beépíteni egy ilyen ügyletbe, hogy Te ne kerülhess bajba, ha a fiad nem fizetné.
Nekem ugyanígy lett lakásom: szüleim nem is kezesek, hanem egyetemes adóstársak voltak, ami még erősebb dolog. Nekik egy percig sem volt kérdés, hogy megteszik ezt, hogy segítsenek. Én is ugyanígy segíteni fogok a gyerekeimnek, ha odakerülnek.
Mondjuk mi eleve összetartó család vagyunk.
Köszönöm az eddig válaszokat és nagyon köszönöm a privátban írt választ is. Igen, tudom, hogy sok mindentől elesik, mert fizeti az albérletet. Itt viszont milliókról van szó, és bár most stabil a munkahelye, de a mai világban mi stabil? Ráadásul egyedülálló.
A bank pedig a törlesztendő hitelösszeg végéig megtartja a lakást jelzálogként biztosítéknak, tehát évekig ott lenne a fejem felett a bizonytalanság. Én ezt már nem szeretném átélni.
6-os! Jó olvasni egy ilyen véleményt is. Szerintem mi is összetartó család vagyunk, legalábbis eddig azok voltunk a válás ellenére is. A mai napig ott segítünk, ahol tudunk. Viszont semmi tartalékom nincs, csak saját magamra számíthatok, hogy merjem így kihúzni a saját lábam alól a talajt? A világon senkihez nem fordulhatok, ha bajba kerülök anyagilag.
Más az, ha van tartalék és vannak egyéb anyagi javak, de nekem nincs.
Ne érezd rosszul magad!
Én sem mennék bele, bármi történhet és nem kockàztatnàm a lakhatàsom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!