Saját ingatlanra jelzálog?
Felnőtt, külön élő gyermekem megkért, járuljak hozzá a banknál, hogy a saját ingatlanomra jelzálogot tegyenek abból a célból, hogy minél előbb lakást tudjon venni magának. Most albérletben él.
Jelzem, nagyon jó a kapcsolatom a fiammal, de ebbe a kérésbe nem szeretnék belemenni. Ez az egyetlen vagyonom, 60 m2-es tégla lakás, hitelmentes, egyedül élek benne. Az apjával elváltunk. Nagyon nehezen tudtam a válás után kifizetni ezt a lakást, sokáig fizettem a törlesztő részleteit. Félek megterhelni bármilyen tartozással és nem is akarom, nem lennék nyugodt.
Ő viszont szeretne minél előbb saját lakást venni a fővárosban, amihez van valamennyi önerő, de nem elég, még bőven gyűjtenie kell. Segítem, amiben tudom, de ebbe nem tudok belemenni nyugodt szívvel.
Azt mondta, a környezetében az ismerősei mind így vettek maguknak lakást, egyik szülő sem csinált ebből gondot, csak én. Most nagyon rosszul érzem magam emiatt, félek, megromlik a kapcsolatunk. De minden porcikám tiltakozik a jelzálog ellen. Van munkahelye, viszonylag jól keres, egyedülálló. Most mi a fenét csináljak?
De miért nem tudja arra a lakásra bejegyeztetni a jelzálogot amit megvesz?
(Amúgy ne érezd magad szarul amiért nem mész ebbe bele, jogod van ehhez.)
Nem mennék bele az egyetlen lakásom jelzologgal való megterhelésébe. A hitelkamatok pont most kezdenek újra elszabadulni, minden egyes alkalommal emelik az alapkamatot és még így is emelkedik az infláció. Bármi történik, nem csak az ő lakása úszik, hanem a tiéd is, mehettek mindketten vissza albérletbe.
A gyerek válasszon olcsóbb lakást, amire elég a kerete. Illetve próbáljon meg az apjánál is kalapozni, hátha neki több ingatlana van vagy van félretett pénze, amiből esetleg - akár családon belüli kölcsönként is - ki tudja segíteni a gyerekét.
Ne érezd rosszul magad. Sajnos az ismeretségi körömben két olyat is tudok, ahol a bank vitte a szülői házat IS. (Most együtt nyomorognak albérletben a fiatalok és a szülők).
BÁRMIT odaadnék a gyerekemnek, a vesémet is, de ebbe nem mennék bele, mert tudom, hogy totál stresszben élném le a hátralévőt.
Ne érezd magad rosszul, és ne menj bele. Sajnos én ismeretségi körből rengeteg olyan sztorit hallottam, hogy a szülő szintén így hozzájárult, a gyerek nem fizette a hitelt, és elúszott a szülő háza/lakása is. Sajnos egyiknek tragikus vége lett, öngyilkos lett az anyuka, nem várta meg hogy utcára tegye a végrehajtó.
Soha, semmilyen körülmények között nem mennék bele, még ha anyám feltámadna akkor se.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!