Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyek, ha a szüleim nem...

Mit tegyek, ha a szüleim nem engednek arra a szakra, ahova jelentkezni szeretnék menni? 17/L

Figyelt kérdés
Nagyobb szeretnék irodalomtanár lenni. Viszont a szüleim azt mondták, hogy nem fognak elengedni egy olyan szakra, amivel tönkreteszem az életem (szerintük). Mert ugye a fizetés ott 145 ezer Ft, hiba van dilpomája a tanárnak. De én akkor is az szeretnék lenni, nincsenek nagy igényeim. Viszont a szüleim azt mondták, akkor semmiben sem segítenek többé :(((

2021. nov. 15. 16:55
 121/156 anonim ***** válasza:
27%
Nem 14 vagyok, köszi. Mindenki által büfészaknak mondott szakot végeztem, jelenleg tanárnak tanulok tovább (magyar mint idegen nyelv) és mellette dolgozom, tanítok is. Nem érzem úgy, hogy megbántam volna. Lehet többet kereshetnék mérnökként stb., de szerintem el sem jutottam volna odáig, hogy megszerezzem a diplomámat, mert egyszerűen soha nem érdekeltek ezek a dolgok.
2021. nov. 18. 12:01
 122/156 anonim ***** válasza:
86%

"Vannak ám olyan emberek is, akiket nem érdekelnek a versenyképes, jó diplomát adó képzések… el nem tudnám képzelni, hogy olyat tanuljak éveken át, amitől hányok."

Azert azt ne mondd, hogy mindentol hanysz, ami versenykepes...marmint magambol kiindulva engem rengeteg minden erdekel. Mivel szempont volt a versenykepesseg is, ezert programozo lettem. De full erdekelne a pszihologia, a nyelveszet, a tortenelem, tobb mernoki terulet stb. Valamit csak talalsz mar, ami tetszik...

Amugy anno en is szivesen lettem volna tanar. Lebeszeltek. Jol jartam. Most csaladom van, jol elunk. Tanarkent erre eselyem nem lenne...

2021. nov. 18. 12:21
 123/156 anonim ***** válasza:
95%

Én igazából nem az mellett kardoskodtam, hogy mindenki kényszeredetten mérnöknek tanuljon (nem kell a konkurencia), hanem az mellett, hogy okosabb a reális lehetőségeket felmérni, és utána azt csinálja, ami érdekli is, és vannak lehetőségek is benne (#101-es kommentemben direkt ki is javítottam magam, hogy a lehetőségek számítanak elsősorban és nem a sok fizetés).

Nem is muszáj egyébként egyetemen tanulni, lehetsz kutyakozmetikus is, ha szereted csinálni, és máris tudsz vállalkozni, tudsz építkezni, van valamid, amiben van fantázia. Mert a tanári munkához képest még ez is fantáziadúsabb.

De az, hogy tanítasz 100 ezer forintért, és 3 évente 3000 forinttal emelkedik a béred, az semmi. Abban én semmi fantáziát, semmi jövőképet, előrelépési lehetőséget nem látok. Hogy lesz autód, lakásod, de csak úgy alapból, hogy fogsz abból nyaralni, szórakozni? De nekem tényleg mindegy, ha valaki megelégszik azzal, hogy hó végén a filléreket számolgatja, akkor tegye, ha neki ez a kielégítő.

De persze, felőlem lehetsz tanár is, nem akarlak én lebeszélni, csak azt látom (és láttam korábban is), hogy sokan csak úgy, gondolkodás nélkül fejest ugranak a tanári képzésbe, hogy legyen diplomájuk, és igazából nem is tudják, minek jelentkeztek erre. Tele vannak naiv elképzelésekkel, hogy majd biztos jó lesz, perlik az államot, ha kevés a pénz (mint a kérdező is), és most erre mit lehet mondani? Nagyon átgondolt pályaválasztás ez, mondhatom. Aztán meg jön a pofáraesés.

2021. nov. 18. 12:24
 124/156 anonim ***** válasza:
22%
122-es A hangsúly a “piacképes”-en volt, ami gyakoris nyelvre lefordítva azt jelenti, hogy informatika, egyes mérnöki szakok (pl. villamos, gépész nem pedig építész vagy környezet), orvosi és esetleg egy-két gazdasági szak (mondjuk pénzügy-számvitel, de turizmus és vendéglátás már nem). Na most ezek nem mindenkit érdekelnek, így akit pl. a történelem, a nyelvészet, a pszichológia, a művészetek, a tanítás, a szociológia stb. stb. érdekel az a gyakoris nézetek alapján egy idióta és halálra van ítélve.
2021. nov. 18. 12:35
 125/156 anonim ***** válasza:
91%

Azért nincsenek még nagy igényeid, mert eddig mindent a szüleid fizettek neked.

Amikor ki kell fizetni az albérletet, a rezsit, a kaját, a bérletet, a ruházkodást, a háztartási cuccokat, tisztítószereket, nem várt kiadásokat (elromlik a mosógép, porszívó, akármi), és minderre van havi kevesebb mint 200e forintod, az teljességgel lehetetlen vállalkozás. Ja, és akkor még nem mentél el szórakozni, nem voltál színházban, nyaralás nuku, kocsi és benzinről ne is álmodj.

Persze ott az opció, hogy találsz egy faszit akinek jó fizetése van, de akkor meg teljesen tőle függsz anyagilag, ami szintén nem megoldás. Ha egyik napról a másikra lelép, akkor mit csinálsz?

17 évesen gőzöd sincs arról, hogy mennyibe kerül egy tisztességes életmód havonta. És nem budai luxusvilláról, meg A12345678-as Audiról beszélek, hanem egy 2 szobás bérelt panelről Kőbányán, és 15+ éves használt kocsiról.

2021. nov. 18. 23:17
 126/156 anonim ***** válasza:
90%

Adjátok fel, nem látjátok, hogy a kedves kérdező mennyire makacs és naív?

Már 100-an leírtuk, hogy csak elcseszi az életét de csak szajkózza az üres ellenérveit.

Persze, 17 évesen biztos jobban tudja nálunk 0 élettapasztalattal.

Tudod mit, menj tanárnak. Pár év múlva úgy is kiírod a "Miért sz*r az életem" kérdést. Csak addigra már késő lesz.

2021. nov. 19. 00:04
 127/156 anonim ***** válasza:
91%

Miért van igaza szüleidnek?

A tanári pályamodell így épül fel:

Pegagógus gyakornok (2-4 év)

Pedagógus 1. (6-9 év + minősítő vizsga)

Pedagógus 2. (6+ év + minősítés)

Mesterpedagógus: (14+ év gyakorlat, szakvizsga, + minősítés)

Kutatótanár (8-14 év gyakorlat, minősítés, PhD (doktori) fokozat)

Na most az a helyzet, hogy >>>42-44<<< éve a pályán lévő kutatótanár bruttó fizetése 2021-ben 537950Ft/hónap + 53,795 Ft pótlék. És ez bruttó! Amit kézhez kap normál adózás mellett, az olyan 355e+35e Ft/hónap, 60+ éves korára. Ez nevetséges összeg ahhoz képest, hogy egész életében tanított, már gyakorlatilag nyugdíjas korú, PhD fokozatott szerzett, és millió+1 minősítésen van túl.

Én pályakezdő mérnökként kevesebb mint 1 év tapasztalattal, még kevés felelősséggel kapok bruttó 600e forintot havonta + cafeteria.

Nem érzed, hogy ez megalázó, kedves kérdező? Hogy lehet megélni tanárként úgy, hogy a 44 éve a szakmában lévő pedagógus kevesebbet keres mint egy zöldfülű mérnök?

2021. nov. 19. 11:29
 128/156 anonim ***** válasza:
56%
A gyakori leghíresebb kérdése?:D
2021. nov. 19. 11:43
 129/156 anonim ***** válasza:
66%

Nem mondanak hulyeseget, de nem az o dontesuk.

Sajnos tamogatas nelkul nehezen fog menni, el kell jarnod dolgozni az egyetem mellett

Jar csaladi potlek is neked ( iskoláztatási támogatás)

2021. nov. 24. 11:59
 130/156 anonim ***** válasza:
80%

Pl. jövőre szavazz az ellenzéki összefogásra, és erre buzdíts minél több embert.

Kormányváltás esetén a tanároknak ezerszer jobb dolguk lesz, az biztos.

2021. nov. 24. 12:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!