Ha a szüleidnél nem volt pénzügyi tudatossàg, Te hogy tanultad meg?
Nàlunk pl anyukàm nem igazàn szeretett dolgozni, a volt férje utàni özvegyi nyugdíjból élt. Tele volt hitellel, a végrehajtó elvitte a lakàsàt. Rengeteg felesleges dologra költött, hitelkàrtyàja is volt. Inkàbb vett valamit, mint befizetni a hitel havi díjàt. Nem volt sem nyugdíjtakarékja, se màsmilyen.
Édesapàm dolgozott egész életében, de inkàbb félig, vagy be sem volt jelentve, mert nem akart gyerektartàst fizetni, meg kb minden màsodik hónapban a munkanélkülinél volt. Neki sincs sem nyugdíj takarékja, sem màsmilyen. Neki gondolom nyugdíja sem sok lesz.
27éves vagyok, majdnem egy évtizede dolgozom megszakítàs nélkül bejelentett munkahelyen. Nemrég kezdtem csak el nyugdíj illetve lakàstakarékot kötni, mert bàrmilyen ciki, otthon sosem tanàcsolta senki. A munkahelyeimen lévő kollégàimmal szoktunk beszélgetni a pénzről, jövőről, és ciki nem ciki, tőlük tanultam meg, hogy jó előre gondolkozni, és hogy hogy kell bànni a pénzzel, illetve a pàromtól.
Én bànom, hogy mi otthon sosem beszéltünk a pénzről, mindig szegények voltunk, de mivel gyerek voltam, stb, nem értettem a pénzügyi dolgokhoz, dolgainkhoz. Most màr igyekszem úgy alakítani a dolgokat, hogy ne kövessem a szüleim példàjàt. Màr most làtom, hogy hogyha évekkel ezelőtt kezdtem el volna félretenni, stb, akkor màr előrébb lehetnék.
Mi a véleményetek? Mit tanàcsoltok még a fentieken kívül?
Semmi extrát nem tanácsolok. Nagyon ügyes vagy. Esetleg javaslom, vezesd a havi kiadásaidat, hogy lásd, mi az amire sok megy el, hogy tudod átcsoportosítani a tételek, stb.
Egyébként én is ilyen családból jövök. Szerintem borzasztó volt így felnőni. Én nagyon spórolós lettem.
Minden iskolában kellene tanítani alap pénzügyeket.
Csak intellektualitáson múlik. Generációk nőttek úgy fel és nőnek is, hogy nem sikerült tanulni a szüleik hibáiból.
Ott azonban, ahol a fiatal hajlandó befogadni a változást, elég erő, energia van benne, és kitör a szülői magatartás alól, máris megváltozik minden. Szüleim nekem is anyagi csődök voltak. Nem azért, mert ne dolgoztak volna, hanem mert rosszul gazdálkodtak vele. Már egészen fiatalkoromtól kezdve tudtam, hogy én máshogy fogom csinálni a dolgokat. Tudatosan kerestem utána az okosabb közösségeket. Sokat tanultam, olvastam, egyetemre mentem, nyelvet tanultam érte.
Most jól keresek, de így sem szórom. Mindig van valamennyi tartalékunk.
Szüleim hónapról hónapra éltek, de nem azért, mert rosszul kerestek. (Anno Magyarország második legjobban fizető cégénél dolgoztak). Valahogy hülyeségekre elfolyt a kezeik között a pénz, az, hogy félretett pénz, még a fogalom szintjén sem létezett náluk soha.
Belém nem sok tudatosság szorult, amikor dolgozni kezdtem, hiszen ezt láttam magam előtt, amit ők csináltak.
Amikor férjhez mentem, a férjemtől tanultam meg a pénzügyi kultúrát: Hogy amikor bejön a pénz, megtervezzük, mit teszünk vele, egy részét félretesszük, a többit beosztjuk, stb...stb... Mellette tanultam meg 27 évesen.
Most így nagyon jó, mert mindig van mihez nyúlni, váratlan helyzetekben is (magán orvos, hirtelen kiadás, de akár egy jobb konyhai gép, vagy egy utazás), már nem mumus, mert megvan a pénz.
Szüleimnél pont az volt, hogy felmutatni semmit sem tudtak, tehát nem az volt, hogy elutazták, vagy tárgyi dolgokra költötték. Egyszerűen elcseszték, és SEMMIT nem tudtak felmutatni.
Én nagyon hálás vagyok ezért a férjemnek, hogy angyali türelemmel tanítgatott meg egy normális pénzügyi tudatosságra.
(N/48)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!