Túloz anyám a gyerekkorával kapcsolatban?
Hosszú lesz, köszönöm, ha elolvasod!
Egész életemben abban a hitben vagy tudatban éltem, hogy az anyai nagymamám kábé a legrosszabb anya volt a világon és anyát és a két húgát mindig mindenért verte ok nélkül. ( az egyik nagynénémet nem ismerem, mert ők elvileg soha nem voltak jóban, a másik meg az a bólogató fajta, aki mindenben egyetért, csak hagyják békén, de kb 8 éve nem beszéltünk már)
Ezzel a nagymamával nem volt soha túl közeli a viszony, évente 2x-3x jártunk látogatni, plusz nyaranta otthagytak engem 2-3 napot vagy egy hetet. Engem soha nem bántott még szavakkal sem.
15 éve viszont teljesen megszakadt a kapcsolat, annyit tudok, hogy él még, semmi többet, az általános iskolai ballagásomon láttam utoljára, utána még 1x felhívott és semmi több. Én úgy voltam vele, hogy úgyis rossz anya volt, ne rajtam akarjon most nagymamáskodni, kamaszként amúgy is haragudtam az egész világra, rá is.
Anno viszont még gyerekként (11-12 évesen) egyszer valahogy szóba jött a verés téma amikor nála voltam a nyáron, majd ilyen eléggé elmélázva vagy inkább csodálkozva mondta, hogy “pedig nem is vertem meg őket olyan sokszor”. Akkor elsiklottam felette, én anyának hittem.
Most viszont nagyon felnőtt fejjel elkezdtem gondolkodni ezen. Gyakorlatilag ha szóba jön anya gyerekkora, kivétel nélkül mindig ugyan azt a 3 sztorit meséli el, semmi többet. Gondolhatnám, hogy akkor is igaza van, hiszen nem tartja egyáltalán a kapcsolatot az anyjával aminek nyomós oka lehet, csakhogy az idő bebizonyította számomra, hogy anyám abszolút képes 20-30 éves barátságoknak véget vetni gyakorlatilag örökre egyetlen apró kis véleménykülönbség miatt is.
+ anyámnak a fantáziája valami iszonyat mód szárnyal, ha tényleg valamit ki kell színezni. Mai példa, hogy elmeséltem neki, hogy a sógornőm nem kísérhette fel az elsős fiát a terembe mert nincs beoltva, de a gyerek jól érezte magát a suliba. Erre a fb-on azonnal közzétette az iskola nevét, szidta őket nyakba főbe, hogy milyenek, mennyi gyereknek okoztak egy életre szóló traumát és mennyi gyerek sírt az iskola előtt. Én csak néztem, hogy te jó ég, ezt minek kellett neki elmondanom és vajon hol ment félre az infó, hogy nem volt sírás??
Tehát azt hiszem jogosan gondolkodtam el azon, hogy anyám vajon igazat mondott az anyjáról az elmúlt sok sok évben, ami miatt én is simán hátat fordítottam neki ( na nem mintha ő keresett volna valaha is )vagy erősen ki lett színezve az a mindennapos verésekkel teli gyerekkor?
10!
Akkor megegyszer felhívnám a figyelmedet arra a tényre, hogy Magyarországon nem csak egy iskola van
“pedig nem is vertem meg őket olyan sokszor”.
Kérdező, ha megverlek kétszer, az még belefér? Akkor én nem vagyok szörnyű ember? Nem, egy szülőnek sincs joga megverni a gyerekét. A túl sok az egynél kezdődik.
(Nem, nem egy indulattól mentesen adott atyai pofonról beszélek, bár abból sem kaphat egy gyerek egynél többet, mert súlytalan lesz. Az indulatból adott pofon pedig sima bántalmazás.)
Kérdező! Az ilyen bántalmazó (nagyanyád) saját maga előtt is hazudik, plusz az idő miatt el is felejti a tetteinek nagy részét, mint anyám.
Anyám velem 2-3 havonta úgy üvöltött 6-14 éves korom között, hogy kb. 40 éves koromra állt helyre az, amit bensőséges anya-fia viszonynak lehetne nevezni. Én nem mertem hozzá fordulni, ő meg nem tudott segíteni. Pontosabban próbált, de az meg csesztetéssel volt nyakonöntve. Amikor mondtam neki az okokat, akkor tagadott ("Nem is üvöltöztem."), aztán a meg nem hátrálásom hatására lassan elismerte, de szépítette ("Nem is volt az olyan gyakori.", "Nem is voltam annyira mérges". Magamban: Lóf@szt nem, Anyu!). Aztán, amikor már nem tudott mit előhozni, akkor jött az, hogy túlterhelt volt, meg mit tudom én.
A te esetedben bonyolítja a helyzetet, és emiatt alighanem mindkét nőnek félig igaza van, hogy anyád színez. Azt viszont vedd figyelembe, hogy kisebb gyerekeknél elég 3-5-ször olyant tenni, ami nagyobbnál 10-20 kellene, hogy egy életre megváltozzon benne valami. Engem elég volt párszor kihajtani a konyhából (amikor anyámmal akartam volna valami lényegesről - iskolai zaklatás stb - beszélni) és üvöltözni velem, hogy egy fél életre leszokjak az anyámmal való - bensőséges - beszélgetésről.
Tehát anyád 95%, hogy feleannyira volt verve, mint sok más gyerek, de ettől még lehet ez neki azokénál nagyobb trauma. Ez egyénfüggő.
Na most szarrá leszek pontozve, de:
Amikor édesanyád kisgyerek volt, akkor a nevelés teljesen elfogadott formája volt a fizikai fenytés. Ergo, ha mama oda is csapott neki néha, az akkor teljesen természetes volt. Most nem a gyerek félholtra verését értem ezalatt, hanem azt, hogy pl ráhúzott egyet a fenekére. Manapság ebbe ugye már nem jó belegondolni, el is ítélik azokat, akik verik a gyereket a legkisebb mértékben is. De akkoriban normális volt, így nem a mostani értékrend szerint kellene megítélni.
Kettő: Édesanyám hasonló színezőtehetség. Ő is utálja az anyját, el is mondta régebben mi mindenért, csakhogy én közben nagynénéimtől megtudtam ám, hogy közel sem úgy történt minden, ahogy anyám bemesélte.
Ha nagymamáddal szeretnéd felvenni a kapcsoaltot, tedd azt. Kérzed meg, miért nem keresett pl. Lehet hogy azért, mert tudta (félt tőle) hogy anyád kimosta az agyadat elleneés ő hiába próbálkozna. Szerintem tégy egypróbát.
"...ballagásomon láttam utoljára, utána még 1x felhívott és semmi több."
"...ami miatt én is simán hátat fordítottam neki ( na nem mintha ő keresett volna valaha is )"
Most akkor fuss neki megint. Azert nehogy mar o fusson utanad! Nagyurasag! Hivd fel!
Istenem. Vállalom a 0ra pontozást, de mennyi nyúl lelkű ember van itt. "anyukám ordított 2 3 havonta" 😂 bele ne halj, az enyém 13 és 18 éves korom közt 2 3 naponta ordított. Dehát ma már ugye azzal is traumatizálod a gyereket, ja rászolsz, hogy ugyan ne rohanjon már ki a kocsi elé az útra.
Nekem nagyanyám volt ilyen, elmesélte milliószor, hogy megverte az apja, aztán egyszer kiderült, mert a testvére elmesélte, hogy persze, hogy megverte mert bele vágta a vasvillát a tesója lábába. Csak ez a mama elfelejtette hozzá tenni.
Anyukád tipikus az, mint a mai kamaszok. Az apja le kever egy apait ha hülyeséget csinál, aztán elhireszteli, hogy őt félholtra verték otthon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!