Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Muszáj leadnom diákként a...

Muszáj leadnom diákként a fizetésem a szüleimnek?

Figyelt kérdés

17 vagyok és este 10ig dolgozok hajnalban érek haza kidolgozom a belem és a nevelőapám azzal bsztat hogy akinek több százezer ft-os fizetése van (épphogy 100ezer) az adjon bele a rezsibe,fizesse az ő hitelét és a kaját is magának fizesse +60ezret. Mellé a sulit is magamnak fizettem és a telefonszámlát is fizetem (8ezret) muszáj vagyok mert le vagyok tiltva az otthoni netről és néha az áram is le van kapcsolva a házban. Kénytelen vagyok néha hetente fürödni mert azért is bsztatva vagyok. Konkrétan nem marad semmire sem.

Arra vagyok kíváncsi van e valami törvény vagy bármi ami szabályozza mennyit kérhet el tőlem egy szülő.

2021. aug. 5. 11:32
1 2 3 4 5
 31/43 anonim ***** válasza:
100%

Nem , nem azért kerested, hogy leadd nekik; hanem hogy pont azért, hogy neked is legyen pénzed, amit tudsz költeni.

Az nekik alap, hogy ők ellátnak. Tehát alapnak kéne lenni, hogy ők mindent megadnak neked, amíg még gyerek vagy/nem vagy nagykorú.

Törvényről amúgy nem tudok, én nem értek az ilyenekhez.

De theát a gyereknek alapból nincs fizetése, és pont azért megy dolgozni, hogy ne kelljen kuncsorogni, és neki is legyen költőpénze.

Ez még nem ilyen megélhetési. Ha pl több jó cuccot szeretne venni magának, de mondjuk nem jómódú a család, akkor neki azért kell elmennie.

Lehet pl az is, hogy ilyen önbizalomkérdés,hogy különben nem lennének annyira jó cuccai, és rosszul érezné magát, hogy szégyenkezne az osztálytársai előtt; vagy pl nem tudna velük elmenni moziba, meg mindenféle helyekre, mert amúgy otthon pl nem lenne rá, pénz, vagy lenne, de nem adnának. Tehát pont azért, hogy legyen mit költsön magára, de ne kelljen kuncsorogni, mert az kellemetlen tudhat lenni akár esetleg.

2021. aug. 5. 13:28
 32/43 anonim ***** válasza:
100%
Abban a házban nincs jövőd, a pusztában, ahol nincsen közlekedés sem. De ha a családvédelmisekhez fordulsz, ők sem tudnak mit tenni érted, ha nem vernek-erőszakolnak vagy éheztetnek. Ennyi idősen intézetbe akarnál kerülni? Ahhoz nincs indok, nem bántalmaznak. Állj a sarkadra, dobasd ki magad.
2021. aug. 5. 13:29
 33/43 anonim ***** válasza:
15%

Apró ellentmondások vannak a történetedben, így kamukent kezelem, amíg nem tisztazod ezeket:

Hol dolgozol este 10ig, hogy hajnalban érsz haza?

Mivel lehet 17 évesen több százezer forintot keresni?

2021. aug. 5. 14:10
 34/43 Metionin ***** válasza:
95%

Írta hogy éjfél körül ér haza mert nem jó a közlekedés.

A több 100 ezret meg a nevelőapja mondja, miközben a kérdezőnek alig 100 ezer a fizetése, tehát 80-90 lehet, ami teljesen átlagos olyan diáknál aki havi 30-40 órát ledolgozik, főleg hogy kevesebbet vonnak le belőle mert diák.

2021. aug. 5. 14:15
 35/43 anonim ***** válasza:
87%

Itt a jogszabály: Új ptk (2013. évi V. törvény), a c/ pontot nézd, a többit a paragrafus száma miatt másoltam be! Te 17 éves vagy, tehát kiskorú, de 16 elmúltál, tehát korlátozottan cselekvőképes)

2:12. § [A korlátozottan cselekvőképes kiskorú jognyilatkozata]

(1) A korlátozottan cselekvőképes kiskorú jognyilatkozatának érvényességéhez - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - törvényes képviselőjének hozzájárulása szükséges. Ha a korlátozottan cselekvőképes kiskorú cselekvőképessé válik, maga dönt függő jognyilatkozatainak érvényességéről.

(2) A korlátozottan cselekvőképes kiskorú a törvényes képviselőjének közreműködése nélkül

a) tehet olyan személyes jellegű jognyilatkozatot, amelyre jogszabály feljogosítja;

b) megkötheti a mindennapi élet szokásos szükségleteinek fedezése körébe tartozó kisebb jelentőségű szerződéseket;

c) rendelkezhet munkával szerzett jövedelmével, annak erejéig kötelezettséget vállalhat;

2021. aug. 5. 14:17
 36/43 anonim ***** válasza:
100%
Bocs, most látom, hogy 14 év után már korlátozottan cselekvőképes a kiskorú, de a te esetedben ez nem fontos, te mindenképpen az vagy. Előző voltam.
2021. aug. 5. 14:18
 37/43 anonim ***** válasza:
100%

Itt van még ez is:

4:198. § [A mostohagyermek tartása]

(1) A házastárs köteles háztartásában eltartani a vele együtt élő házastársának olyan, tartásra szoruló kiskorú gyermekét (a továbbiakban: mostohagyermek), akit házastársa az ő beleegyezésével hozott a közös háztartásba.

(2) A mostohaszülő tartási kötelezettsége nem érinti a vér szerinti szülő tartásdíj-fizetési kötelezettségét.

2021. aug. 5. 14:33
 38/43 anonim ***** válasza:
88%

1: Talán lenne benne annyi igazság ha 18 felett lennél hiszen onnantól nekik nem kötelező eltartaniuk.

2: Amíg diák vagy addig csak kérhetik tőled hogy járulj hozzá a családi kasszához. Azt te tudod hogy mennyire logikus e ez az érvelés mivel ha amúgy jól keresnek akkor nem kellene hogy a te bevételedre legyenek kényszerülve.

3: A teljes rezsi olyan 30 ezer forint 1 hónapra. Ha még bérlik a lakást és harmadolnának a költségeken akkor sem kérhetnek el 100 ezer forintot egy hónapban. Mintha úgy lenne a főbérlőd hogy még el is kell viselned a társaságát...

Szerintem ha nagyon nem megy akkor passzolj le neki 10 ezret. Az ilyeneknél sajnos játszik hogy képesek kirugdosni a lakásból.

Gyűjts minél több pénzt, fejezd be a sulit aztán pattan le otthonról.

Ha tovább akarsz tanulni utána az is megoldható a szüleid segítsége nélkül (valószínűleg nem is akarnak majd).

2021. aug. 5. 16:04
 39/43 A kérdező kommentje:

#35 , #37

Ezt kerestem köszi hogy bemásoltátok!!

# 38

Szívesen továbbtanulnék,és szerintem teljesen igazad van.

Mindenkinek köszönöm a válaszát

2021. aug. 5. 22:22
 40/43 anonim ***** válasza:
35%
33-nak is válaszolhatnál...
2021. aug. 5. 23:27
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!