Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mennyi zsebpénz adnátok a...

Mennyi zsebpénz adnátok a helyemben?

Figyelt kérdés

19éves fiú.

Ősztől egyetemista lesz.

Eddig mindig adtunk én is, feleségem is és az anyós is ha kért, de az utóbbi hónapokban megnőttek az igényei.

Havonta gondoltunk neki pénzt adni, hogy negtanulja beosztani.

Önállósulni akar, nem akarja hogy többet mi vegyünk neki pipere cikkeket, és nem akar közösen vásárolgatni többet.

Van egy 10éves autója amit 18. Születésnaojára vettünk.

Ennek a szervízét, biztosítását mi fizessük. Persze a számlákat, kaját biztosítsuk ezen túl is.

Amire a zsebpénzt költené:

Uzsonna egyetemen

Ruházkodás. Teljes egészében ő vásárolná magának. Nincs olysn többé hogy ezt-azt vrgyétek meg nekem.

Szórakozás

Haverokkal evés-ivás

Pipereholmik: sampon, fogkefe, borotva, stb

Jár néha arctisztításra, gyantáztatni.

Az autója tankolását.

(Gyalog fog járni egyetemre, 1500méterre lesz)

Egyéb apróságok, amik kellenek rgy kamsznak.

Mennyi volna a reális?

Kettőnk fizetése kb 400nettó összesen.

2021. jún. 21. 06:47
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/122 anonim ***** válasza:
99%

Az önállósodásnak a legfontosabb része, hogy nem korlátlan pénze van, hanem a rendelkezésre állót kell beosztani. Az egyetem a legtöbb ember életében nem az az időszak, amikor minden hónapban 20 ezret költ ruhára és ugyanennyit kozmetikusra. Ezek közül egyik sem létszükséglet, és mindegyikre van olcsóbb alternatíva. Ha attól fél, hogy emiatt ki fog lógni a többiek közül, nincs oka aggódni. Az egyetem már nem arról szól, hogy az a menő, akibe a legtöbb pénzt öntik a szülei. A csoporttársai nagy része hasonló problémákkal fog küzdeni, és igyekeznek majd úgy gazdálnodni, hogy jusson kajára, bulira. Az első években a többség még nem dolgozik, így a prioritások megváltoznak.

Mivel már önálló életre vágyik, valószínűleg elég érett ahhoz, hogy meg tudjátok beszélni. Mondd el, mennyit kerestek, mire költötök, és miért nem fér bele ennél több. Ha átnézi a meglévő ruháit, utána olvas az egyetemi sportolási lehetőségeknek, és próbál mindenből gazdaságosabb alternatívát keresni, akkor az igazán fontos dolgokra jutni fog az első néhány hónapban vagy évben, amíg nem lesz több a pénz.

2021. jún. 21. 07:23
 12/122 anonim ***** válasza:
99%
Max 50 ezret adnék neki. Nem kell gyantáztatni, havonta új ruha. Ha ilyen igényei vannak, dolgozzon meg érte.
2021. jún. 21. 07:29
 13/122 anonim ***** válasza:
95%

Én a luxus dolgok árát levonnám, és annyit adnék, amennyi kajára és az egészségére szükséges. A többiért dolgozzon meg vagy találjon más alternatívát.

Nálunk pl.egyetemi konditerem ingyen van. Gyantáztatni magának is tud tized annyi pénzből.

Így is az autót ti fizetitek, ez szerintem elég luxus. Nem adnék 100-at neki, kaját is ti adjátok neki... szóval maximum 50-et kapna tőlem.

Nem kell minden hónapban ruhát venni, mert az is luxus.

Ha havi 100at adtok, sose tanulja meg a pénz értékét meg beosztani. Havi 100ból tudja a pénzt szórni simán.

2021. jún. 21. 07:30
 14/122 anonim ***** válasza:
99%
Illetve ha jól tanul egyetemen, kaphat ösztöndíjat, szóval legyen neki ez is egy motiváló dolog.
2021. jún. 21. 07:31
 15/122 anonim ***** válasza:
91%

Nekem egyetem alatt annyi volt, hogy nem fizettem pluszban azért, hogy otthon lakok, meg ettem, ami szokásosan volt otthon. Ezen kívül a luxus egy telefon előfizetés volt, anyukám céges csomagjában, amit ő fizetett.

Ezen kívül minden másra én kerestem pénzt diákmunkával (bérlet, edzésre pénz, pipere, ruha, az összes egyetemi költség - könyvek, szükséges magánóra, nyelvvizsga stb). És másoknak ugye az egyetem se volt közel, ők fizették a koli/albérlet pénzt, plusz még a kaját is. Csak akkor még nem volt ennyire drága Pesten lakni. Felnőtt embert én útjára engedném, hogy tessék, lehet menni diákmunkázni. A tanuláshoz szükséges alapok (lakhatás, kaja stb) legyenek adottak, de a hobbijait már nem szponzorálnám.

Később majd hálás lesz érte.

2021. jún. 21. 07:31
 16/122 anonim ***** válasza:
96%

Azért én ezen erősen meglepődtem.

Én kb. 75-t kapok havonta, amiből minimum 25-t megspórolódik.

Szobát bérlek (a 75-ön kívül számolom ezt), amiben benne van az étkezés, és a háztartási szerek is. Ha én 50-ből kijövök egyedül, akkor erősen kétlem, hogy egy felnőtt férfinak, aki egyébként otthon él, mosnak és főznek rá, több kéne. Tény, hogy én nem járok kondiba, mert futok, ami ingyenes. Ezért is választottam ezt, hogy ne húzzam le a szüleimet.

A másik, hogy én is otthon borotválkozom, meg gyantázom, nem kell ehhez kozmetikus, meg tudom csinálni magamnak is jól.

Ezen kívűl problémás az arcbőröm (vagyis mostmár annyira nem), és emiatt rengeteg terméket veszek rá - tudatos bőrápolónak vallom magam. Egyre szebb a bőröm állapota, kevesebb patival, és gyulladással, és ez igen, sokba kerül, de az arctisztítással nem érek el hosszútávú eredményt, míg ezzel igen.

Nyilván, nő vagyok, költök ruhákra, és sminkre. De általában meghúzok havonta egy 10-15-ös határt. Mit vesz 20.000-ből, de komolyan? Ha nem világmárkából választ, akkor ennyi pénzből nagyon sok termék ki tud jönni.

A pipere holmik pedig elég túlzásnak tűnnek. Alap esetben borotvát, sampont, fogkefét úgy vesz az ember, hogy oké, elkölt rá olyan 500-2000 forint között valamennyit (szerintem egy átlag ember ezt az árkategóriát célozza meg) és az kitart mondjuk 2-3 hónapig. Hónapra lebonta szerintem 5000 több nem megy erre rá.

És megjegyzem: én nőként ezeken túl sokat kell költsek még intim higiéniai eszközökre, mert erős és fájdalmas vérzésem van, amihez hozzájárul, hogy sok gyógyszert is kell szedjek. Szóval nehogy azt mondja nekem egy férfi, hogy neki több kiadása lenne, mint nekem, aki magára mos, főz, takarít - bár tény, hogy én vegyszermentes "háztartást" vezetek, ami megintcsak spórolósabb.

2021. jún. 21. 07:36
 17/122 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem egyszerű. Számoljátok ki együtt, hogy az eddig kialakult rendszer alapján most mennyi pénzt költötök ezekre, és legyen az a kiindulási alap. A 100 ezret erős túlzásnak ítélem meg én is a fizetésetekből.
2021. jún. 21. 07:38
 18/122 anonim ***** válasza:
97%

"Azt mondta hogy havonta 20000 kell ruházkodásra, 10000 kondi bérletre, és 20000 gyantáztatásra"

Szuper, akkor mehet és kereshet magának diákmunkát, akiketeket fedezi.

Max 30ezret adnék.

2021. jún. 21. 07:45
 19/122 anonim ***** válasza:
96%

A 100e + koszt&kvártély és autó költségek egy vicc.

20e + autó költségek lenne a max., amit adnék.

Amúgy én koleszosként 10e-t kaptam havonta otthonról, a koleszt is én fizettem, mondjuk ha sikerült hazamenni, akkor otthon is ki tudtam mosni, meg pár napra való kaját is kaptam. Az ösztöndíjból pótoltam ki a pénzt. Természetesen autóm nem volt, a fiadnak ez maximálisan luxus kiadás, de ezt ti rontottátok el, ahogy az ilyen szintű költekezését is ti alakítottátok ki.

2021. jún. 21. 07:48
 20/122 anonim ***** válasza:
85%
Egyetértek a 19-essel, ez már el van rontva, innen nem lehet visszacsinálni. Ha ekkora luxusban élt eddig, a megvonását ellenségesen fogadja majd. Már kialakítottátok nála a korlátlan költekezés szokását. Innen nemigen vezet út vissza a normális életbe.
2021. jún. 21. 07:50
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!