Visszavonható ez a nyilatkozat?
Van egy 9éves lányom akivel már 8 éve külföldön élek, az édesapja viszont Magyarországon. Egy darabig működött a dolog, jött amíg tudott, mostanra viszont már nem igazán és eldurvult a vita. A kérdésem az, hogy visszavonhatja-e a kiköltözésünk előtt bíróságon tett beleegyező nyilatkozatát, miszerint engedélyezi hogy itt éljünk.
Köszönöm a válaszokat.
Ennyi idö után, úgy hogy a gyerek kb 1 évesen került oda, semmi esélye, lehet, hoyg jogilag visszavonhatja, de akkor a gyámhatóság érvényteleníti. A gyerek ugyanis gyakorlatilag egész életében külföldön élt, ott van az otthona, a megszokott környyezet, amiben él, ezért onnan kiszakítani nem fogják.
Ami meg a 2-es megjegyzését illeti: ha az egyik szülö külfödre költözik a gyerekkel, akkor eleve nem a kéthetenkénti láthatás érvényes, mivel ez gyakorlatilag nem megoldható az esetek többségében a távolság miatt, hanem az iskolai szünetek egy része az, amit a masik szülövel tölthet.
Amíg a gyerek kicsi, iskolás kor alatti, addig ezeket is ott kell megejteni, ahol a gyerek él, másik országba nem vihetik el.
Elvileg a gyerekkel élö szülönek a költségek egy részét át kellene vállalni, de ettöl eltekintenek, mert ilyen esetekben a gyerektartást nem fizetnek, mivel értelmetlen lenne. Ha egy MO-on megítélt gyerektartást, ami 20-50 ezer Ft külföldre, jellemzöen Nyugatra küldenenek, az átszámolva ott még nevetségesebb összeg lenne (60-140 Euro), ami egy-két napi munkadíjnak felel meg minimálbér esetén is. Ezért szokott a láthatás a szülö költsége lenni a gyerektartás fizetése helyett.
5-ös: világosan leírtam, hogy éppen ezért nem fizet gyerektartást az apa, és ezért nem fizeti az utiköltségeket az anya.
És nem a nö hibája, egyszerüen valamiböl meg kell élnie a gyerekkel, mert a mo-i fizetésekböl éppen csak éhenhalnának.
Köszönöm a megnyugtató válaszokat!
Arra hogy nekem kellett volna hazavinnem, az a válaszom, hogy ez nem rólam szól, hanem a gyerekről. Őt kellett volna utaztassam 9-10orat? Nem lényegesen egyszerűbb ahogy normál esetben van, hogy jön az apa? Neki sem volt ezzel semmi problémája. Jött, vittem őket strandra, állatkertbe, kirándulni, ahová csak akartak,hogy legyen közös élményük.
9
HA a gyerekről szólNA, akkor nem vitted volna idegen földre. Feltéve persze, hogy magyar az apja, én nem valami idegen az is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!